Historisk set har Socialdemokraterne stået for en politik, hvor de bredeste skuldre skal bære det tungeste læs, og der skal sikres en økonomisk omfordeling i samfundet fra rig til fattig. I årtier har partiets mål været at sikre den største lighed i samfundet.
Men op til Socialdemokraternes kongres, som starter i dag i Aalborg, er der blevet slået nye toner an fra partiets ledelse.
"I 2012 er vores historiske hovedforpligtelse ikke at omfordele fra rig til fattig".
Det erklærer fire ledende socialdemokrater i en kronik, som for nylig blev bragt i Politiken. Forfatterne er Henrik Sass Larsen, Bjarne Corydon, Mette Frederiksen og Carsten Hansen.
Udmeldingen undrer Jens Jonatan Steen, analysechef hos den uafhængige centrum-venstre tænketank Cevea.
- Omfordeling har altid været et grundlæggende socialdemokratisk princip. Der er en relevant pointe i, at økonomisk omfordeling ikke skal være det eneste redskab til at bekæmpe den stigende ulighed, men det er stadig et vigtigt redskab at holde fast i, siger Jens Jonatan Steen til Arbejderen.
Ikke blind fokus på fordeling
Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, understreger overfor Arbejderen, at pointen i de fires budskab er, at Socialdemokraterne vil løfte hele samfundet.
- Det er ikke et mål for os at have blind fokus på fordeling. Det vil være et nederlag for Socialdemokraterne, hvis der blev sikret en bedre fordeling, mens samfundet som helhed blev fattigere, siger Magnus Heunicke.
Men hvad er så det socialdemokratiske projekt i 2012, når det ikke er at sikre et mere lige samfund?
- Det er at få Danmark igennem krisen ved at skabe arbejdspladser, så der er råd til et solidarisk velfærdssamfund, siger den politiske ordfører.
Magnus Heunicke mener, at det går godt med at skabe flere arbejdspladser, selvom han erkender, at de stramme økonomiske rammer i den offentlige sektor koster offentlige arbejdspladser.
Spænder Danmarks deltagelse i EU's finanspagt ikke ben for, at Danmark kan føre vækstpolitik og sikre velfærden. Vi bliver jo underlagt EU's krav om en nedskæringspolitik?
- Det er ikke min opfattelse. Det er godt, at vi har en demokratisk institution som EU, der kan føre kontinentet sikkert gennem krisen, siger Magnus Heunicke, og henviser til de seneste beslutninger i eurozonen om opkøb af kriseramte landes statsobligationer.
Bekymring over EU's finanspagt
Her er Jens Jonatan Steen mere bekymret.
- Hvis Danmark ukritisk følger EU's finanspagt og bliver bundet på hænder og fødder til at følge EU's nedskæringspolitik vil det presse velfærden på langt sigt. Her er en udfordring, vi skal være meget påpasselige overfor. Vi skal ikke bare gå ukritisk ud af den vej, men se på hvilket samfund, det er, vi vil have, siger Ceveas analysechef.
Han fremhæver i øvrigt den medlemsdebat, der har været i den socialdemokratiske medlemsskare op til kongressen.
-Socialdemokraterne har for første gang i mange år prioriteret en idepolitisk diskussion op til kongressen. Det er nyt og positivt. Rent faktisk får partiet peget på det største problem i forhold til at sikre velfærden. Nemlig, at vi står midt i en global økonomisk krise skabt af finanskapitalens og bankernes ageren. Krisen er ikke kommet fordi vi har brugt for mange penge på velfærd, men fordi vi på europæisk plan har reddet en uansvarlig finanssektor, siger Jens Jonatan Steen.
Han ser det som vigtige socialdemokratiske opgaver at kæmpe for demokratisk kontrol med finanssektoren og styrkelse af demokratiet.
- Der er brug for at korrigere for at markedsmekanismer har skubbet indflydelse langt væk fra almindelige mennesker, mener Jens Jonatan Steen.
Op til kongressen har de socialdemokratiske partiafdelinger diskuteret et debatoplæg fra partiets ledelse om udviklingen i Danmark frem til 2032. Her blev sat spørgsmålstegn ved om vi i fremtiden har råd til universel velfærd, hvor alle har ret til samme sociale ydelser betalt over skatten. I dag er de fleste af de danske velfærdsydelser universelle som blandt andet folkepensionens grundbeløb. Men der er også forsikringselementer som arbejdsløshedsdagpengene.
- Der har været heftig diskussion om fremtidens velfærd i partiet op til kongressen. Men i forhold til de første udspil og de aktører, som har prøvet at pille mest ved universialismen, så har det opgør tabt medvind. Det ser ud til, at partiet grundlæggende holder fast i den universelle velfærd. Men den fortsatte reformkurs og finansministerielle filosofi vil få konsekvenser, selvom det er for tidligt at spå om hvilke, mener Jens Jonatan Steen.
De delegerede skal tage endelig stilling til udspillet "Vi bygger fremtidens Danmark" på kongressen sidste dag søndag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278