Hvordan er vi nået dertil, at 14 aktivisters graffiti-maling og kasten med maling kan føre til store "Breaking News"-overskrifter om ekstremisme?
Det spørger Eivind Hansen om, efter at Politiets Efterretningstjejeste, PET, og Københavns Politi i en koordineret aktion natten til onsdag i sidste uge anholdte aktivisterne.
Eivind Hansen er forskningschef i journalistisk filosofi ved Danmarks Journalisthøjskole.
- Stort set hele det politiske spektrum på Christiansborg og næsten samtlige medier i Danmark er enige om, at kapitalismen er udgangspunktet for enhver debat om, hvordan vores samfund skal indrettes. Dermed er der opstået et debatklima i Danmark, hvor det er meget svært reelt at komme til orde, hvis du er kritisk overfor kapitalismen, siger Eivind Hansen til Arbejderen.
Mediernes ekstremisme-overskrifter var ikke taget ud af den blå luft: I en pressemeddelelse sendt ud få timer efter anholdelserne betegnede PET gruppen som en del af det "venstreekstremistiske miljø".
Selveste PET-chef, Jakob Scharf, fandt også tid til at kommentere aktionen:
- Nattens anholdelser skal ses i sammenhæng med PET’s indsats med henblik på at forebygge og forhindre, at grupper eller enkeltpersoner gennem strafbare handlinger som vold, trusler eller hærværk søger at nå politiske eller ideologiske mål. Efterforskningen i den konkrete sag har bekræftet os i, at der fortsat er grupperinger med tilknytning til det venstreekstremistiske miljø i Danmark, der har viljen til at begå organiseret hærværk og andre former for politisk motiveret kriminalitet, lød det fra PET-chefen.
Men når mennesker, der stiller spørgsmålstegn ved kapitalismen, bliver italesat som ekstremister, er det svært at have en saglig debat om skyggesiden af kapitalismen, påpeger Eivind Hansen.
- Når politikere, medier og politi kalder kapitalisme-kritikere for ekstremister, er det med til at isolere dem, der betvivler kapitalismen og argumenterer imod kapitalismen. Når vi ikke længere kan bruge sproget til at debattere, opstår der en afmagt, og så får debatten nye udtryksformer.
- Måske er det 14 mennesker, der bekymrer sig om, hvor vores samfund er på vej hen, og er bekymrede for kapitalismens konsekvenser. Det gør det svært at få en debat om, hvorvidt samfundet kan indrettes på en anden måde. Når vi hører ordet ekstremist tænker vi straks: "Det er nogen, der er uden for det gode fællesskab" eller "Det er nogen, der vil undergrave demokratiet". Og så har vi svært ved at lytte til, hvad de egentlig har at sige, advarer Eivind Hansen.
Trods de hårde beskyldninger blev de 14 løsladt samme dag uden at blive fremstillet for en dommer. De har alle fået en bøde for hærværk eller forsøg på hærværk.
Natten til i går hængte en gruppe aktivister et banner op på Dronning Louises Bro i København med teksten "Aktivisme er ikke ekstremisme - Solidaritet med de 14 anholdte".
Ifølge aktivisterne blev de fleste af de 14 anholdt i deres eget hjem. De fik gennemrodet deres lejligheder og beslaglagt elektroniske apparater.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278