"En lukning af Roj TV vil ikke bare være et angreb på millioner på millioner af kurderes ret til at modtage den tv-kanal, de måtte ønske, men også en krænkelse af den grundlovssikrede danske ytringsfrihed…"
Denne støtteerklæring for den kurdiske tv-station, Roj TV, satte Morten Bødskov sin underskrift på den 21. december 2005.
Justitsministeren ønsker ikke at lade sig interviewe om, hvorfor han skrev under.
- Jeg kan ikke se, at der skulle være grund til at diskutere min underskrift i en underskriftsindsamling om lukning af Roj TV, lyder forklaringen i en mail til Arbejderen.
Bødskovs underskrift på støtterklæringen er kontroversiel, fordi han står i spidsen for en ny terrorparagraf, der - med direkte henvisning til Roj TV - skal gøre det lettere at lukke medier, der er dømt for at være talerør for terrorisme. Den nye terrorparagraf, der blev sendt i høring for to uger siden, slår fast at hvis radio- og fjernsynsprogrammer fremmer terrorisme, kan de blive lukket. Men Bødskovs nye terrorparagraf står ikke i modsætning til underskriften på støtteerklæringen til Roj TV's ytringsfrihed, forsikrer justitsministeren:
- Det lovforslag, som regeringen har sendt i høring, handler ikke om at lukke Roj TV. Det handler om at lukke et hul i lovgivningen som led i vores værn mod terror, mener Bødskov.
Hans afvisning af at forslaget har noget med Roj TV at gøre kommer på trods af, at han flere gange har henvist netop til Roj TV som begrundelse for at indføre sin nye terrorparagraf:
Få timer efter Københavns Byret i januar kendte Roj TV skyldig i ukritisk at have viderebragt synspunkter fra PKK - men samtidig slog fast, at retten ikke kan fratage Roj TV's sendetilladelse - udsendte justitsministeren en pressemeddelelse. Heri gør han det klart, at han nu vil se på, om der er behov for at "lukke huller" i lovgivgningen, så myndighederne kan "skride ind over" for medier som opfordrer til terrorisme.
Og i lovforslaget om at oprette en terrorparagraf for medier, henviser justitsministeren og kulturministeren direkte til Roj TV.
- Det virker underligt, at ministeren - få år efter sit klare budskab imod at lukke Roj TV - nu er klar med en paragraf, der skal gøre det lettere at lukke Roj TV. Man kan kun håbe på, at ministeren besinder sig, og står ved sin underskrift, opfordrer Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.
Hun vil nu rejse sagen i Folketinget og spørge ind til Bødskovs underskrift.
Hvis justitsministeren har ændret holdning til Tyrkiets krav om at lukke Roj TV, kan det i ihvertfald ikke skyldes at han mener at ytrings- og pressefriheden i Tyrkiet er blevet bedre - tværtimod: Siden ministeren skrev under på appellen er Tyrkiet faldet fra nummer 98 til nummer 148 på Journalister Uden Grænser's liste over lande med ondt i ytringsfriheden.
Udover Morten Bødskov har også formanden for Folketinget, Mogens Lykketoft, Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod, tidligere statsminister Anker Jørgensen og SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen skrevet under på appellen.
- Jeg er meget enig med Morten Bødskov anno 2005 - men knap så enig med ham anno 2012. I 2005 stod Morten Bødskov på mål for ytringsfriheden og slog fast, at Danmark ikke skal lægge under for pres fra Tyrkiet, og ikke skal lukke Roj TV, fordi tv-stationen har stor betydning for millioner af kurdere og for den danske ytringsfrihed, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278