Københavns Politi har oprettet en særlig enhed på otte efterforskere, der er i fuld gang med at forsøge at strikke en sag og et anklageskrift sammen mod de ti kurdere, der er sigtet for at samle penge ind til den kurdiske oprørsbevægelse, PKK.
Lige nu er politiet igang med at gennemgå alt det materiale de har beslaglagt under ransagningerne af de kurdernes privatadresser. Herudover vil politiet igen afhøre de varetægtsfængslede.
Men det er ikke kun de fængslede, der skal afhøres: Det skal også helt almindelige kurdere, som ikke er sigtet for noget.
- De kan jo være vidner. Vi skal have afhørt en masse i det kurdiske miljø. Men jeg ikke sige hvem og hvor. Der er jo ingen, der skal vide sig sikre, understreger Rene Hansen, vicepolitikommissær i afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Københavns Politi.
Vi skal have afhørt en masse i det kurdiske miljø. Men jeg ikke sige hvem og hvor. Der er jo ingen, der skal vide sig sikre.
Rene Hansen, vicepolitikommissær
Han er en del af efterforskningsgruppen i Københavns Politi, der i næsten ét år - under kodenavnet "Operation Batman" - har efterforsket, om danske kurdere støtter PKK økonomisk. PKK står nemlig opført på EU's terrorliste.
Politiet regner med at være klar med et egentligt anklageskrift "om nogle få måneder".
En del af det materiale, som politiet lige nu sidder og kigger igennem er de mapper og harddiske, som blev beslaglagt, da politiet forrige tirsdag ransagede Dansk-Kurdisk Kulturcenter i Viktoriagade i København.
I kulturcenteret holder blandt andre Dansk-Kurdisk Venskabsforening og Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark, Fey-Kurd, til.
Men hvorfor valgte politiet at ransage det kurdiske kulturcenter, som blandt andet tilbyder undervisning i kurdisk folkedans, modersmålsundervisning og musik?
- Det er ligesom rockerne - de sidder jo også bare og drikker sodavand i deres klub, ikke? Det er jo altid rart at have en klub, hvor man kan være. Sådan en klub kan være omdrejningspunkt for mange ting. Vi ved jo et eller andet. Vi har jo forberedt de her anholdelser og ransagninger igennem længere tid. Derfor foretog vi ransagningen, siger Rene Hansen.
Det er ligesom rockerne - de sidder jo også bare og drikker sodavand i deres klub, ikke?
Rene Hansen, vicepolitikommissær
Han vil ikke komme nærmere ind på, hvorfor de ransagede kulturcenteret og om de fandt nogle beviser.
Under ransagningen af det kurdiske kulturcenter brød politet et pengeskab op og beslaglagde personlige oplysninger om foreningens 750 medlemmer. Nu frygter kurderne, at oplysningerne ender i hænderne hos tyrkisk politi, som det danske politi arbejder sammen med om sagen.
Frygten er måske ikke helt uden grund. Dansk politi vil nemlig tage kontakt til tyrkisk politi for at høre om de ligger inde med flere oplysninger om de ti, som man foreløbig har sigtet.
Kontakten til det tyrkiske politi foregår via den forbindelsesofficer, som dansk politi fast har udstationeret i Tyrkiet.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra forbindelsesofficer, Carl Dissing om hans rolle i efterforskningen. Men han har ingen kommenterer, oplyser han i en mail til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278