05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vi vil ikke i krig med Syrien

Tyrkiske protester:

Vi vil ikke i krig med Syrien

Demonstrationer mod Tyrkiets trusler mod Syrien. I en måned har Tyrkiet dagligt sendt artillerigranater ind over grænsen til Syrien, oplyser tyrkisk krigsmodstander.

Der var søndag store protester i Tyrkiets hovedstad Ankara mod at det tyrkiske parlament har givet regeringen grønt lys til, om nødvendigt, at sende landtropper ind i Syrien.
FOTO: Mehmet Sasar
1 af 1

I søndags var mellem 75.000-100.000 tyrkere på gaden i hovedstaden Ankara imod deres egen regerings aggressive krigstrusler mod Syrien.

Nyheden er ikke sluppet ud i ret mange medier. I hvert fald ikke danske.

Ifølge den tyrkiske krigsmodstander Alpir Birdal er protesterne mod krigstruslerne omfattende.

- Især tyrkere af arabisk oprindelse i grænseområdet ind til Syrien ønsker ikke optrapning af konflikten. Også i vest er der omfattende modstand. Men især islamistiske kræfter i Tyrkiet støtter AKP-regeringens krigskurs, siger Alpir Birdal, der er medlem af ledelsen i Tyrkiets Kommunistiske Parti (TKP), der var medarrangør af demonstrationen søndag i Ankara og en tilsvarende i Istanbul i sidste uge.

Provokationer

Onsdag i sidste uge ramte mortergranater ned i den tyrkiske landsby Akcakale og dræbte fem civile. Siden har Tyrkiet ramt adskillige mål i Syrien som gengæld.

Tyrkiet har i en måned provokeret Syrien.

Den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan var klar i mælet.

- Tyrkiet vil aldrig lade sådanne angreb og provokationer fra det syriske regime være ubesvarede. Det er et angreb på vor nationale sikkerhed, sagde han ifølge dagbladet Hürriet.

Og Tyrkiet bliver bakket op af NATO.

- Vi har alle nødvendige planer klar til at beskytte og forsvare Tyrkiet, hvis det er nødvendigt, sagde NATO's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, forleden.

Alpir Birdal fra TKP hæver stemmen over telefonen.

- Dette er helt vanvittigt. Sagen er, at det er Tyrkiet, der dagligt har provokeret Syrien i over en måned nu. Senest tvang de tyrkiske myndigheder et civilt russisk passagerfly på vej fra Moskva til Damaskus ned i Tyrkiet. Påstanden var, at der skulle være våben og ammunition til den syriske regering i lasten. Dét er blot én af provokationerne, vi ser her. Der har samtidig været adskillige granatangreb fra Tyrkiet ind over den syriske grænse i de sidste 30 dage, længe før de berømte morternedslag i Akcakale i sidste uge, siger han. 

Han mener, at Tyrkiet er blevet presset af NATO og USA til at optrappe konflikten i Syrien.

- På den måde kan Barack Obama måske få en "upper hand" op til præsidentvalget - uden at USA får beskidte fingre og involverer sig direkte i Syrien, siger tyrkeren til Arbejderen.

Bufferzoner

Han oplyser, at Tyrkiet har titusindvis af soldater ved grænsen til Syrien og målrettet arbejder på at oprette flere bufferzoner på syrisk grund, som den syriske regering ikke har adgang til.

- De er ved at forberede bufferzoner nær Hatay-provinsen, hvor der er grænseovergange. Allerede i juli fik militæret lov til at angribe syriske fly og tropper, der blot kom 10-20 kilometer for tæt på grænsen, oplyser Alpir Birdal.

Han udfordrer også den gængse opfattelse af, at flygtningelejrene i Tyrkiet, der ligger tæt på disse planlagte bufferzoner, er fyldt med syriske flygtninge.

- Det er  er primært træningslejre og lejre, der leverer logistik til oprørerne fra Syrien. Det tyrkiske regime støtter åbenlyst Det Muslimske Broderskab, Free Syrian Army og al-Qaeda i Syrien med våben og penge og har har holdt grænsen til Syrien åben i over et år, så oprørerne kan passere frit frem og tilbage, siger Alpir Birdal.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. okt. 2012 - 10:36   13. okt. 2012 - 10:45

Syrien-Tyrkiet

ah@arbejderen.dk