29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Borgere til kamp mod skifergas

Borgere til kamp mod skifergas

Lokale protestgrupper mod skifergas skyder op flere steder - især i Nordjylland, hvor den første prøveboring er planlagt.

Sidste mandag fyldte 47 lokale borgere en dagligstue i Hjallerup for at stifte en lokalforening mod skifergas. Dagen efter fik Aalborg en lignende forening.
FOTO: Sofus Comer
1 af 1

Borgerne i Aalborg, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev og Hjallerup gør klar til at kæmpe imod planerne om at bore efter skifergas i Nordjylland.

De er vrede over, at det store franske olieselskab Total og Nordsøfonden - uden politisk debat og uden at de miljømæssige konsekvenser er blevet kortlagt - har fået tilladelse til at prøvebore efter skifergas.

Byrådet i Frederikshavn Kommune, hvor skifergas-boringen skal foregå, kan stadig nå at sige fra overfor planerne. I december vil først plan- og miljøudvalget og til sidst byrådet gennemgå den lokale ansøgning om at søge efter skifergas fra Total og Nordsøfonden.

- Derfor har vi igangsat en underskriftsindsamling, så folk kan vise at de er imod skifergas. Underskrifterne skal overrækkes til politikerne i Frederikshavn Kommune, så de ikke er i tvivl om, at borgerne mener at de skal sige nej til skifergas, fortæller Aage Olsen til Arbejderen.

Han kommer lige fra et møde med 47 lokale borgere fra en række nordjyske byer i en fyldt dagligstue i et lille hjem i Hjallerup.

Få dage efter mødtes 25 borgere i Aalborg. De blev også hurtigt enige om at starte en lokalgruppe mod skifergas.

De lokale frygter, at deres drikkevand vil blive forurenet. Der er risiko for at skifergassen kan trænge ud i grundvandet eller at de kemikalier, som bliver til at udvinde skifergassen vil forurene grundvandet. Desuden medfører udvindingen af skifergas så store udslip af metan, at det samlede udslip af drivhusgasser ved forbrænding af skifergas er højere end ved forbrænding af kul.

Der findes også lokalgrupper mod skifergas i København og Odense.

I Odense bliver der samlet underskifter ind og delt løbesedler ud på lørdag.

Erfaringerne fra USA, der har boret efter skifergas i ti år, viser at der er sket forurening af grundvandet flere steder. Nu har flere områder i USA forbudt skifergas-boringer.

Frankrig, Bulgarien og Tyskland har stoppet samtlige sine skifergas-projekter for at blive klogere på konsekvenserne for miljøet.

Læs mere på www.skifergasnejtak.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. okt. 2012 - 18:43   16. okt. 2012 - 18:45

Klima

ml@arbejderen.dk
Skifergas i Danmark
  • Skifergas er en type naturgas, som ligger i gaslommer inde i skifersten dybt nede i undergrunden.

  • Det franske olieselskab Total E&P fik i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

  • Skifergas udvindes ved at bore lodret gennem grundvandslaget til skiferlaget, hvorefter der bores vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgassen.

  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages op til 18 gange - hver gang med det samme vandforbrug.

  • Kemikalieblandingen indeholder ifølge netværket "Skifergas nej tak" flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

  • Den 25. juni 2014 gav et flertal i Frederikshavn Byråd Total tilladelse til at lave prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

  • Den 30. juli 2014 åbnede miljøaktivister en protestlejr mod boringerne få hundrede meter fra det sted, hvor prøveboringerne skal gennemføres. Lejren blev lukket den 30. september 2015, da Total havde stoppet deres boring.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.