20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sådan vil vi forhandle finanslov

Per Clausen afslører:

Sådan vil vi forhandle finanslov

Enhedslistens gruppeformand tilbageviser Radikales kritik af Enhedslistens hovedkrav til finanslovsforhandlingerne.

Der bliver ingen finanslov med Enhedslisten uden en løsning på dagpengesagen, understreger Enhedslistens gruppeformand Per Clausen.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

For Enhedslisten er det en forudsætning for at lave en finanslovsaftale med regeringen, at der findes en løsning for de over 32.000 arbejdsløse, som står til at miste deres dagpengeret i løbet af det næste halve år.

- Vi låser os ikke fast på én bestemt løsning, men en løsning skal der findes, hvis vi skal være med i en finanslov, siger Enhedslistens gruppeformand Per Clausen til Arbejderen. 

Han nævner tre grunde til, at dagpengesagen står øverst på Enhedslistens dagsorden ved finanslovsforhandlingerne.

Vi stemmer nej til en finanslov lavet af regeringen og Venstre.

Per Clausen

- For det første handler det om titusindvis af familier, som risikerer en social deroute. For det andet vil det føre til øget lønpres og social dumping, hvis så mange mennesker ryger ud af dagpengesystemet, og for det tredje vil det få negative konsekvenser for antallet af medlemmer i fagbevægelsen, fordi medlemskab af a-kasse og fagforening for mange hænger sammen, siger Per Clausen. 

Radikale politikere har kritiseret Enhedslisten for at give fortrinsret til arbejdsløse på dagpenge og dermed være usolidariske overfor arbejdsløse på kontanthjælp. 

- At bruge milliarder på at redde dagpengene for en stærk gruppe af ledige og så lade de svage ledige, der virkelig behøver hjælp, sejle deres egen sø, det er virkelig asocialt, sagde den radikale københavnske beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev til Politiken.

Per Clausen understreger, at Enhedslisten bestemt ikke ønsker at lade kontanthjælpsmodtagere sejle deres egen sø. 

- Vi vil også stille forslag, der giver kontanthjælpsmodtagerne bedre vilkår som for eksempel at fjerne modregningen i kontanthjælpen ved lave indkomster og hvis ægtefællen har arbejde. Vi er kommet med en række af den slags forslag, men ingen af dem er blevet støttet af Radikale, konstaterer Per Clausen. 

De egentlige forhandlinger om finansloven starter efter efterårsferien. I sidste uge var Enhedslisten til det første sonderende møde med regeringen. 

- Her sagde de bare, at de går efter at få så meget af deres politik igennem som muligt, oplyser Per Clausen. 

Gruppeformanden slår fast, at Enhedslisten stemmer nej til finansloven, hvis regeringen ender med at lave en aftale med Venstre.

I sidste uge oplyste kilder fra regeringspartierne til Børsen, at man var positive overfor at lave finanslov sammen med Venstre. Venstres krav er en fremrykning af kontanthjælpsreformen, og at de penge, som spares på kontanthjælp, skal bruges på skattelettelser til erhvervslivet. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. okt. 2012 - 08:27   17. okt. 2012 - 08:30

Finanslov 2013

ur@arbejderen.dk
Finanslovens forløb
  • Regeringen fremlagde sit forslag til finanslov den 27. august. Finansminister Bjarne Corydon kaldte det for en sparefinanslov, der skal leve op til EU's skrappe sparekrav.
  • Finanslovsforslaget blev førstebehandlet i Folketinget den 6. september.
  • I denne uge er finanslovsforhandlingerne gået i gang. Tirsdag og onsdag holdt regeringen sonderende møder med Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.
  • Forhandlingerne om den store hovedaftale går først rigtigt i gang efter efterårsferien. Inden den er på plads, forventes en række mindre delforlig.
  • Finansloven forventes endeligt vedtaget den 18-19/12.