12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Findes der en anden torturvideo fra Irak?

Advokat kræver svar:

Findes der en anden torturvideo fra Irak?

Forsvarsministeriet har frist til fredag klokken 14 til at finde en endnu ikke offentliggjort video, der sandsynligvis dokumenterer, hvordan danske soldater overværer mishandling af irakere. Ellers vil ministeriet blive politianmeldt.

Advokat Christian Harlang holder den ene film op, som dokumenterer, hvordan danske soldater passivt ser til mens irakiske soldater mishandler civile. Nu kræver Harlang en anden lignende film udleveret.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Der eksisterer endnu en video, der dokumenterer hvordan danske soldater passivt overværer, at irakiske fanger bliver slået og sparket.

Det siger advokat Christian Harlang, der har indkaldt til pressemøde i dag.

Advokaten har i tre måneder forgæves forsøgt at få udleveret videoen fra Forsvarsministeriet, og giver nu ministeriet frist til fredag klokken 14. Ellers vil han melde ministeriet til politiet.

Advokaten repræsenterer 11 irakere, som har sagsøgt dansk militær for at være vidne til tortur og vold uden at gribe ind, da de blev anholdt tidligt om morgenen den 25. november 2004. De 11 irakere kræver 50.000 kroner i erstatning fra Forsvarsministeriet.

Videoen kan vise sig at være vigtigt bevis i sagen.

I et brev til kammeradvokaten, som Arbejderen er i besiddelse af, kræver Christian Harlang at Forsvarsministeriet udleverer de resterende filmoptagelser fra operationen, navn og rang på de soldater, der anvendte kameraerne under operationen og befalingen om brug af kameraer under operationen.

Advokaten har i tre måneder forgæves forsøgt at få udleveret videoen fra Forsvarsministeriet, der har benægtet ethvert kendskab til filmen. Så hvis ikke han har filmen i hænde inden i fredag klokken 14, vil han overlade sagen til politiet og rejse endnu en sag mod Forsvareministeriet for procesbedrageri, fordi Kammeradvokaten - på vegne af både Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoen - sidan januar har afvist at kende noget til videoer optaget under operationen i 2004.

På et pressemøde hos advokat Christian Harlang torsdag i sidste uge stod den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard frem og dokumenterede ved hjælp af en video, hvordan danske soldater blandt andet ser til, mens irakiske politisoldater sparker til en civil iraker, der ligger ned.

Episoden fandt sted i Irak i november 2004 under operation "Green Desert", som danske soldater deltog i sammen med britiske og irakiske soldater. Videoen indgår nu som bevismateriale i de 11 irakeres erstatningssag.

På videoen kan man tydeligt se, at en anden dansk soldat holder endnu et håndholdt kamera i sin hånd under operationen.

Det er filmen fra dette videokamera, som advokaten nu kræver udleveret.

Militæret har hidtil nægtet, at der var soldater med kameraer med på operation "Green Desert".

Men nu bliver militæret modsagt af Anders Kærgaard, der havde kommandoen over det såkaldte "Combat camera crew" under operationen. Ifølge Kærgaard ver der hele tre kameraer med på missionen, som alle var i brug.

Militæret har hidtil også nægtet, at danske soldater har set passivt til, uden at gribe ind mens irakiske sikkerhedsstyrker mishandler fanger.

Kort efter operationen viste Anders Kærgaard videoen til Forsvarskommandoen og til sin daværende chef, oberstløjtnant John Dalby, der begge afviser at have set videoen. John Dalby indrømmer dog, at danske soldater brugte videokameraer under operationen.

Erstatningssagen om de 11 irakere er endnu ikke berammet ved Østre Landsret. De 11 irakere blev netop taget til fange under operation "Green Desert". Irakerne har stævnet Forsvarsministeriet fordi danske soldater har udleveret dem til irakisk politi, hvorefter de blev udsat for tortur.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. okt. 2012 - 14:38   31. maj. 2022 - 09:55

fangesag

ml@arbejderen.dk
Case: Qais Khaled Brak
  • 11 irakere har stævnet Forsvarsministeriet, fordi danske soldater i november 2004 udleverede dem til irakisk politi, der udsatte dem for voldsom tortur.I en af de stævninger som er afleveret til Forsvarsministeriet, beskriver fangen, Qais J. Khaled Brak, hvordan danske soldater først afhørte ham, og herefter udleverede ham til irakisk politi.
     
  • Brak bønfaldt den irakiske tolk, der arbejdede for de danske styrker om at forhindre udleveringen. Tolken oversatte til de danske soldater, at irakeren frygtede for sit liv. Men lige lidt hjalp det: De danske soldater afleverede ham til det irakiske politi. På politistationen blev Brak slået, pisket og fik gentagne gange elektriske stød mod brystet og kønsdelene. Herefter blev han hængt op i benene med hovedet nedad og hænderne bundet på ryggen – en stilling, der fik hans skulder til at gå af led. Efter tre timers forhør var Brak ikke i stand til at stå op de næste fem dage. Først efter mere end to måneders fangenskab og mishandling blev Brak sat fri og flygtede straks til Kuwait.
     
  • Det er første gang, at irakere sagsøger den danske stat for medvirken til tortur.
     
  • Det Internationale Rehabiliteringscenter for Torturofre har foretaget fysiske undersøgelser og gennemført samtaler med de irakiske fanger, der allerede har lagt sag an. Retsmediciner, Jørgen Lange Thomsen, der foretog undersøgelsen anser det for »meget sandsynligt« at fangerne blev udsat for »grov, langvarig, fysisk mishandling, der dermed defineres som tortur«.