26 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Øverstbefalende skal vidne i fangesag

Øverstbefalende skal vidne i fangesag

En eskadronchef og en kameramand, der var med under operation "Green Desert", bliver indkaldt som vidner, når Østre Landsret skal tage stilling til den irakiske fangesag.

På et pressemøde tidligere i dag fortalte advokat Christian Harlang, at de 11 irakere, som danske soldater formentlig udleverede til tortur, tilbyder Forsvarsministeriet forlig.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

To øverstbefalende i Irak skal nu være med til at kaste lys over hvad der skete under operation "Green Desert" i Irak i november 2004, hvor det danske militær deltog.

Under operationen blev 36 irakere anholdt. 

11 af dem har anlagt erstatningssag mod Forsvarsministeriet, fordi de efterfølgende blev udleveret til irakisk politi, som tilbageholdt dem i op til 70 dage og ifølge irakerne udsatte dem for tortur.

Operationen blev optaget på en video, som irakernes advokat, Christian Harlang, offentliggjorde sammen med den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard på et pressemøde torsdag i sidste uge.

Christian Harlang indkalder de to øverstbefalende til at vidne i Østre Landsret. Irakerne har fået lov at føre sagen, men den er endnu ikke berammet.

Det drejer sig om Anders Olesen, daværende eskadronchef for den spejdereskadron, som var til stede under operation "Green Desert". Ifølge et vidne rapporterede Anders Olesen til sin chef, at irakerne "har fået nogle høvl".

Herudover er det også Jesper Møller Pedersen, der var kameramand på filmen. Hans navn bliver nævnt på videoen.

Det kom frem på et pressemøde tidligere i dag hos advokaten.

Ved samme lejlighed tilbød advokaten og de 11 irakere Forsvarsministeriet et forlig, hvor de i stedet for det oprindelige krav om en erstatning på 50.000 kroner, nu ønsker en undskyldning og en mindre symbolsk erstatning.

Christian Harlang mener, at sagen - efter den seneste afsløring af en video, der dokumenterer hvordan danske soldater overværer irakiske politisoldater, der sparker irakere, der ligger ned - tegner sig klart:

- For os er det ikke et mål i sig selv, at der skal føres en retssag. Hvis forsvarsministeren vedkender, at irakerne har været udsat for tortur og giver irakerne en symbolsk erstatning. Lad os klare det her på en anstændig måde, siger Christian Harlang.

Han håber, at forsvarsministeren tager imod tilbuddet:

- Sagen er anlagt mod den tidligere regering. Det er altså den tidligere regerings "ragelse", som den socialdomkratiske forsvarsminister har overtaget. Jeg tror, at den seneste uges afsløringer har været et wake-up call for forsvarsministeren. Derfor skal han have en udstrakt hånd og en chance for at indgå et forlig, uddyber Christian Harlang.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. okt. 2012 - 14:32   11. jun. 2013 - 00:08

fangesag

ml@arbejderen.dk
Case: Qais Khaled Brak
  • 11 irakere har stævnet Forsvarsministeriet, fordi danske soldater i november 2004 udleverede dem til irakisk politi, der udsatte dem for voldsom tortur.I en af de stævninger som er afleveret til Forsvarsministeriet, beskriver fangen, Qais J. Khaled Brak, hvordan danske soldater først afhørte ham, og herefter udleverede ham til irakisk politi.
     
  • Brak bønfaldt den irakiske tolk, der arbejdede for de danske styrker om at forhindre udleveringen. Tolken oversatte til de danske soldater, at irakeren frygtede for sit liv. Men lige lidt hjalp det: De danske soldater afleverede ham til det irakiske politi. På politistationen blev Brak slået, pisket og fik gentagne gange elektriske stød mod brystet og kønsdelene. Herefter blev han hængt op i benene med hovedet nedad og hænderne bundet på ryggen – en stilling, der fik hans skulder til at gå af led. Efter tre timers forhør var Brak ikke i stand til at stå op de næste fem dage. Først efter mere end to måneders fangenskab og mishandling blev Brak sat fri og flygtede straks til Kuwait.
     
  • Det er første gang, at irakere sagsøger den danske stat for medvirken til tortur.
     
  • Det Internationale Rehabiliteringscenter for Torturofre har foretaget fysiske undersøgelser og gennemført samtaler med de irakiske fanger, der allerede har lagt sag an. Retsmediciner, Jørgen Lange Thomsen, der foretog undersøgelsen anser det for »meget sandsynligt« at fangerne blev udsat for »grov, langvarig, fysisk mishandling, der dermed defineres som tortur«.