12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bruger bistandspenge på industrieventyr i Libyen

Omvendt Robin Hood?

Bruger bistandspenge på industrieventyr i Libyen

Regeringen flytter penge fra Danidas klimabistand for verdens fattigste til en fond, der skal låne penge til danske firmaer, så de kan investere risikofrit i Libyen.

Udviklingsminister Christian Friis Bach glæder sig over, at etableringen af Den Arabiske Investeringsfond åbner op for nye forretningsmuligheder for danske virksomheder.
FOTO: Bjarke Ørsted
1 af 1

Siden krigen mod Libyen sluttede for et år siden er store firmaer fra de krigsførende lande rykket massivt ind i det olierige land.

Fra dansk side viser industrien især interesse i at byde ind på det behov for genopbygning og sikkerhed, der er opstået i kølvandet på krigen. Flere firmaer - lige fra private sikkerhedsfirmaer til producenter af tilsætningsstoffer - har allerede forretninger eller er interesserede i at lave forretninger i Libyen, heriblandt Arla, FLSchmidt og sikkerhedsfirmaerne Guardian og SOS.

De 100 millioner kroner til fonden bliver taget fra Danidas ulandsmidler - heraf halvdelen fra miljø- og klimabistand til de fattigste lande.

Nu har Udenrigsministeriet og den selvejende statslige fond IFU oprettet Den Arabiske Investeringsfond, som skal låne penge til danske firmaer, der vil investere i Libyen. Pengene kommer blandt andet fra Danidas ulandsmidler.

- Etableringen af investeringsfonden åbner op for nye forretningsmuligheder for danske virksomheder, selvom der har været betydelig økonomisk og politisk usikkerhed i regionen. Netop usikkerheden taler for, at den danske stat bidrager til at reducere indledende risici ved at investere i regionen, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Arbejderen.

Kritik fra MS

Det er IFU, der administrerer Den Arabiske Investeringsfond. Fonden råder i alt over 150 millioner kroner.

Ifølge aktstykket til Finansudvalget om oprettelsen af Den Arabiske Investeringsfond fremgår det, at de 100 millioner kroner til fonden bliver taget fra Danidas ulandsmidler - heraf halvdelen fra miljø- og klimabistand til de fattigste lande.

Og det vækker kritik fra Mellemfolkeligt Samvirke.

- IFU ligger i en gråzone mellem rene erhvervsinteresser og fattigdomsorienteret udvikling. Det er forkert at tage midlerne fra fattigdomsrammen i dansk udviklingsbistand, siger generalsekretær Frans Mikael Jansen.

Normalt må IFU ikke investere i lande, der er så velstående som Libyen. Derfor kræver det en særlig fond, når statskassen skal stille kapital til rådighed til de danske firmaer, der vil investere i landet. 

Et af de firmaer der overvejer at søge støtte hos Den Arabiske Investeringsfond er cementgiganten FLSmidth, der sidste år præsterede et overskud efter skat på 1,44 milliarder kroner.

- IFU kan ifølge den nuværende politisk fastlagte landeindkomstgrænse ikke investere i Libyen. IFU kan kun investere i lande, der har et BNI per indbygger på maksimalt 6138 dollar. Med den Arabiske Investeringsfond er der givet dispensation i forhold til Libyen, siger kommunikationschef hos IFU, Rune Nørgaard.

Den Arabiske Investeringsfond kan stille op til 100 millioner kroner til rådighed til ét enkelt projekt. Pengene kan ydes som et lån eller ved at skyde penge ind som aktiekapital.

På AIF's hjemmeside reklamerer fonden med, at der i Libyen er "forretningsmuligheder for danske virksomheder indenfor både olie- og gasudvinding samt transport og behandling".

FLSmidth overvejer investering

Et af de firmaer der overvejer at søge støtte hos Den Arabiske Investeringsfond er cementgiganten FLSmidth, der sidste år præsterede et overskud efter skat på 1,44 milliarder kroner.

- I det omfang at statslige støttekroner kan hjælpe vores kunders investeringer på vej, er det helt klart noget, vi kigger på. Den Arabiske Investeringsfond vil være med i vores overvejelser, hvis vi ser på finansieringsmuligheder for projekter i Nordafrika. Vi bygger cementfabrikker, der koster hundrede af millioner kroner og her er det ofte svært for vores kunder at finde finansiering, siger kommunikationschef Jesper Larsen.

Han vil ikke oplyse, om FLSmidth allerede har søgt støtte hos investeringsfonden.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. dec. 2012 - 19:15   06. dec. 2012 - 19:40

Industri

ml@arbejderen.dk
"Vikingerne er tilbage"

I marts 2011 sendte et enigt Folketing Danmark i angrebskrig mod Libyen.

Under krigen lovede den libyske opposition at liberalisere de store dele af den libyske industri, som Gadaffi havde nationaliseret. 

Cirka et år efter krigen er banen nu kridtet op for at de krigsførende lande kan rykke ind og lave forretninger.

Regeringen og Dansk Industri har søsat en række initiativer, der skal hjælpe danske firmaer i gang i Libyen:

Eksportfremstød

  • Udenrigsministeriet og Dansk Industri har to gange - i foråret og i efteråret - arrangeret eksportfremstød i Libyen: 

  • I maj 2012 deltog 25 danske virksomheder i en handelsdelegation med handels- og investeringsminister, Pia Olsen Dyhr i spidsen. 

  • I november 2012 deltog ti danske virksomheder i endnu et eksportfremstød. På besøget gør handels- og investeringsminister, Pia Olsen Dyhr, det klart, at "Vikingerne er tilbage i Tripoli", og at danske firmaer står er klar til at sælge sundhedssystemer, medicin og sikkerhedssystemer, der kan sikre Libyens grænser. 

  • På DI's hjemmeside kan man i et referat fra besøget læse, at "Danmark har en prioriteret adgang til det libyske marked som følge af vores støtte under borgerkrigen i landet". DI gør det samtidig klart, at Libyen er et "attraktivt marked for virksomheder over hele verden, da landet har en enorm olieformue, og samtidig står overfor at skulle investere massiv en bred vifte af sektorer".

Støttekontor

  • Danmark åbnede i februar i år et repræsentations- og støttekontor i Libyens hovestad, Tripoli. Det officielle formål med kontoret er at "fremme muligt erhvervssamarbejde med Libyen". 

  • Ved samme lejlighed lukkede ministeriet ned for sine ambassader i de to fattige afrikanske lande Benin og Zambia. Åbningen af kontoret i Tripoli og lukningen af de to ambassader skete "… for at sikre en fornuftig varetagelse af danske interesser og værdier inden for stramme økonomiske rammer", skriver Udenrigsministeriet.

Libyen-strategien

  • I maj fremlagde handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) regeringens strategi i Libyen frem til 2014.
     
  • Her fremgår det at regeringen øsnker, at Libyen udvikler en økonomi, der giver "gode rammer for privat initiativ og investeringer".
     
  • Regeringen ønsker, at Libyen skal melde sig ind verdenshandelsorganisationen WTO, for at Libyen kan forhandle en frihandelsaftale med EU.

Den Arabiske Investeringsfond

  • Udenrigsministeriet og Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) har oprettet Den Arabiske Investeringsfond, som skal låne penge til danske firmaer, der vil investere i Libyen. Ved at stille kapital til rådighed for danske firmaer mindsker fonden risikoen ved at investere.
     
  • Fonden lokker med, at der i Libyen er "forretningsmuligheder for danske virksomheder indenfor både olie- og gasudvinding samt transport og behandling".
     
  • Danida og IFU bidrager med henholdsvis 100 millioner og 50 millioner kroner i fonden. Af Danidas 100 millioner kommer halvdelen fra miljø- og klimabistanden til de fattigste lande. Den anden halvdel kommer fra Danidas "business to business"-programmer.

 

Dansk Industri i Libyen

I følge Dansk industri har flere danske firmaer - lige fra private sikkerhedsfirmaer til producenter af tilsætningsstoffer - allerede i dag forretninger i Libyen eller overvejer at gøre det i fremtiden:

  • Arla: sælger mælkepulver, Lurpak-smør og ost til Libyen, der importerer cirka 75 procent af sine fødevarer. Arla havde sidste år en omsætning i Libyen på 200 millioner kroner. Arla forudser en stigning i omsætningen af Arla-produkter på det libyske marked på tyve procent.
     
  • FLSchmidt: Driver to cementfabrikker, og er igang med at bygge en tredje. Allerede før Gadaffi var faldet var FLSchmidt i kontakt med oprørerne.
     
  • AVK (industri)
     
  • BWSC (industri)
     
  • Damasec (sikkerhed)
     
  • LEO-Pharma (medicinal)
     
  • Semco Maritime (entreprenør)
     
  • Siemens Industry Software (software)
     
  • SKAKO (cement)
     
  • Guardian (sikkerhed): Har været i Libyen to gange, og overvejer at åbne et kontor i landet. Kan tilbyde danske virksomheder alt indenfor sikkerhed - lige fra evakueringsplaner, risikovurdering af en virksomheds beliggenhed og behov for sikkerhed. Guardian kan også hyre lokale vagter, som de træner og sikkerhedsclearer.
     
  • SOS (sikkerhed)
     
  • Orana (tilsætningsstoffer)