23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA strammer løkken om Kina

Præsidentvalg

USA strammer løkken om Kina

USA er ved at omringe Kina militært. Sydkorea spiller hovedrollen. USA Senat har bedt Obama om at undersøge muligheden for at udstationere atomvåben i sydkorea

Lande markeret med sort har militære samarbejdsaftaler med USA, huser amerikanske baser eller er omfattet af USA's missilskjold.
1 af 1

Sydkorea, der i dag går til præsidentvalg, spiller en nøglerolle for USA's plan om at omringe verdens næststørste økonomi, Kina, militært.

USA har 45.000 soldater på militærbaser i Sydkorea

Derfor har USA's ambassadør i Seoul blandet sig i det aktuelle præsidentvalg og har ifølge dagbladet The Korean Herald på skift aflagt besøg hos præsidentkandidaterne, henholdsvis den konservative Park Geun-hye og den liberale centrum-venstre-politiker Moon Jae-in. Målet var at sikre sig fortsat tæt militært samarbejde mellem de to lande.

USA har 45.000 soldater i Sydkorea, mange tæt på grænsen til Nordkorea, der er Kinas allierede.

Atomvåben

Det Militære Udvalg i USA's Senat, Armed Services Committee, har denne sommer bedt udenrigsminister Hillary Clinton og forsvarsminister Leon Panetta om at undersøge muligheden for at sende amerikanske atomvåben til baser i Sydkorea. Våbnene blev ellers fjernet i 1991. Men Nordkoreas påståede atomprogram nødvendiggør skridtet, mener udvalget.

- USA vil fortsat udvide sit globale missilskjold i Asien herunder i Sydkorea for at imødegå en eventuel missiltrussel fra Nordkorea, sagde USA's forsvarsminister Leon Panetta efter et møde med sin sydkoreanske kollega Kim Kwan Jin i oktober i år ifølge nyhedsbureauet RIA Novosti.

Rækkevidde

De aftalte også, at rækkevidden af sydkoreanske missiler rettet mod Nordkorea bliver udvidet fra de nuværende 300 til 800 kilometer.

Dét betyder, at ikke bare hele Nordkorea kan blive ramt af missiler, men også det nordøstlige Kina og Ruslands Fjernøsten. En del af missilerne kommer til at stå på Jeju-øen i Sydkorea tæt på Kinas fastland. Basen er ved at blive gjort klar til at huse USA’s Aegis-flådedestroyere, der er bevæbnet med SM-3-missiler.

Professor Shengjin Wang fra det kinesiske Center for Northeast Asian Studies er bekymret.

- Det udløser en ny runde af et våbenkapløb i Nordøstasien. Landene i regionen vil udvikle avancerede langtrækkende ballistiske missiler og skabe større økonomisk og psykologisk pres på hinanden, siger han til dagbladet China Daily.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. dec. 2012 - 07:48   19. dec. 2012 - 08:00

Sydkorea

Anders Fenger
Skribent
USA's aktiviteter i Asien

 

  • USA har baser i: Afghanistan, Kirgisistan, Pakistan, Tadsjikistan, Japan, Usbekistan, Sydkorea, Australien, Singapore, Filippinerne
  • Nye NATO-partnerskabslande er: Afghanistan, Australien, Irak, Japan, Mongoliet, New Zealand, Pakistan og Sydkorea.
  • Følgende lande har årlige militærøvelser med USA:  Mongoliet, Kasakhstan, Cambodja.
  • Lande, som USA siden 2010 har bejlet til militært: Brunei, Cambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinerne, Singapore, Thailand og Vietnam.
  • 60 procent af USA's samlede flådeaktiviteter foregår i dag i Asien-Stillehavsområdet.
  •  Mere end halvdelen af USA's samlede øvelser blev afholdt i Asien-Stillehavsområdet i  2011 (172 øvelser - én hver anden dag)
  • kilde: Knowfar Institut for Strategiske- og Forsvars-studier, Kina. Zhou Chenming fra Knowfar Institut for Strategiske og forsvar Studier, en kinesisk tænketank.