23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Masseanholdte får erstatning

Politiet dømt igen:

Masseanholdte får erstatning

Politiet skal betale mellem 2400 og 3500 kroner til demonstranter, der blev ulovligt tilbageholdt. Det fastslog Københavns Byret i dag. I næste måned skal endnu en erstatningssag om masseanholdte for retten.

Politiet er nu for anden gang blevet dømt for ulovligt at have frihedsberøvet demonstranter. Her fra klimatopmødet i København, hvor politiet for første gang afprøvede de nye muligheder for administrativ frihedsberøvelse i op til tolv timer - og efterfølgende blev dømt for ulovligt at have berøvet demonstranternes deres frihed og deres ret til at demonstrere.
FOTO: Ali Nabulsi
1 af 1

Det var ulovligt, da politiet frihedsberøvede 33 demonstranter på Dronning Louises Bro på Nørrebro i København 18. maj 2011.

Det fastslog Københavns Byret i dag. Det er anden gang at politiet er blevet dømt til at udbetale erstatning til borgere, der er blevet ulovligt tilbageholdt.

- Dommen er klar. Den slår fast, at de tilbageholdte ikke var til fare for den offentlige ro og orden, og at politiet havde fuldt kontrol over demonstrationen, og derfor burde have ladet demonstrationen fortsætte. Politiets grundlag for at foretage masseanholdelsen var simpelthen for tyndt, siger Marc Jørgensen til Arbejderen.

Han er advokatfuldmægtig hos advokatfirmaet Foldschack og Forchhammer, der repræsenterer 18 af de 33 sagsøgere, der har anlagt sagen mod Københavns Politi.

Demonstranterne ville mindes årsdagen for demonstrationen efter EU-afstemningen i 1993, hvor politiet skød 118 skarpe skud mod demonstranter og sårede flere.

De unges demonstration nåede kun til Dronning Louises Bro på Nørrebro i København. Her stoppede politiet demonstrationen og omringede den med syv pansrede mandskabsvogne. De unge var omringet i halvanden time på broen. Herefter blev mindst 65 af de unge lagt i strips og kørt til Station Bellahøj, hvor de blev tilbageholdt for at have deltaget i en fredelig demonstration.

Beslutningen om at anholde de unge blev truffet af politiet alene uden at blive vurderet af en dommer. Nu skal politiet betale erstatninger på mellem 2400 og 3500 kroner til demonstranterne, der blev uberettiget frihedsberøvet i op til fem timer.

Til januar er det Østjyllands Politi, der sidder på anklagebænken. 15 masseanholdte fra demonstrationen mod Danish Defence League i Aarhus i foråret kræver erstatning fordi de blev uberettiget tilbageholdt.

- Jeg tror, at denne dom og dommen fra COP15 vil få betydning for kommende sager. Desværre har politiet været stædige og insisteret på, at der skal gennemføres retssager. Nu har flere domstole slået fast, at politets praksis med at foretage den her slags masseanholdelser er ulovlig. Derfor vil det klæde politiet, at indgå et forlig og udbetale erstatninger, uden at vi skal igennem en lang og bekostelig retssag, siger Marc Jørgensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. dec. 2012 - 14:52   19. dec. 2012 - 23:24

lømmelpakke

ml@arbejderen.dk
Erstatningssagen kort

Den 18. maj 2011 samledes 300 unge omkring klokken 19 på Blågårdsplads på Nørrebro. De ville bruge deres grundlovssikrede ret til at ytre sig og demonstrere for at mindes årsdagen for demonstrationen efter EU-afstemningen, hvor politiet skød 118 skarpe skud mod demonstranter.

Demonstrationen var ikke anmeldt, men de anholdtes forsvarere understreger, at Grundloven giver alle ret til at demonstrere.

De unges demonstration nåede kun til Dronnings Louises Bro på Nørrebro i København. Her stoppede politiet demonstrationen og omringede den med syv pansrede mandskabsvogne. De unge var omringet i halvanden time på broen. Herefter blev mindst 65 af de unge lagt i strips administrativt og kørt til Station Bellahøj, hvor de blev tilbageholdt for at have deltaget i en ellers fredelig demonstration.