04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Studerende varsler demo mod SU-reform

Raser over løftebrud

Studerende varsler demo mod SU-reform

Elever og studerende raser mod regeringens SU-nedskæringer. Demo på næste torsdag og kampagne på Facebook skal minde regeringen på brudte løfter.

Morten Østergaard blev allerede mødt af vrede studerende på Aarhus Universitet, da han skulle tale i går. Nu er SU-reformen fremlagt, og han kan se frem til endnu heftigere protester.
FOTO: Henning Bagger/Scanpix Denmark
1 af 1

Landets elever og studerende raser over over regeringens SU-reform, som lægger op til nedskæringer for to milliarder kroner på SU'en.

Vi er nødt til at komme på gaden og vise, at vi ikke vil finde os i, at regeringen skærer ned på SU'en.
Marie Nagel, de sygeplejestuderende

Netop nu er der stormøder med vrede studerende flere steder på Københavns Universitet og på næste torsdag klokken 15 samles elever og studerende på Rådhuspladsen i København for at protestere mod nedskæringerne.

Siden demoen blev slået op på Facebook for 20 minutter siden har mere end 300 tilmeldt sig, og antallet vokser minut for minut.

>> LÆS MERE OG TILMELD DIG PÅ FACEBOOK HER

- Vi er nødt til at komme på gaden og vise, at vi ikke vil finde os i, at regeringen skærer ned på SU'en, siger Marie Nagel, formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning til Arbejderen.

Bag demoen og kampagnen "Nej til SU-nedskæringer" står en bred vifte af ungdommens interesseorganisationer: Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Danske Studerendes Fællesråd, Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, Lærerstuderendes Landskreds, Erhvervsskolernes Elevorganisation, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende og Pædagogstuderendes Landssammenslutning.

De studerende har allerede varmet op til reformen med adskillige protester og happenings. De prøver blandt andet at minde regeringen om, at de under valgkampen lovede ikke at skære på SU'en. I december 2011 svor Morten Østergaard eksempelvis at "SU'en er en kanonsucces, og vi har i regeringsgrundlaget gjort det helt klart: Vi vil ikke beskære SU'en".

- Uddannelsesministeren har selv sagt, at det danske SU-system er en god ide - og det vil vi gerne holde ham fast på, understreger Marie Nagel.

Den nye SU-reform byder på flere forringelser af SU'en som vi kender i dag: Fremover må de studerende kun være seks måneder forsinket på deres uddannelse. Hvis den unge - eksempelvis på grund af en depression - bliver mere end seks måneder forsinket på deres studie, bliver der lukket for udbetalingen af SU til den unge.

De to milliarder kroner som regeringen sparer på SU'en, skal gå til skattte- og afgiftslettelser til erhvervslivet i regeringens konkurrenceevnepakke.

- Der sker en klar forringelse af de hjemmeboendes SU, som vil skabe social ulighed i uddannelsessystemet. Som udgangspunkt er du altså selvstændig og voksen, når du er over 18 og dermed har dine forældre altså ikke per automatik ansvaret for dig og din økonomi. Ministeren har ikke lyttet til vores kritik. Jeg kan ikke forestille mig, at det her vil blive gennemført uden protester fra de studerende, siger PLS' faglige sekretær, Michala Toftager Beviering til Arbejderen.

Også formand Morten Ryom fra Erhvervsskolernes Elev-Organisation raser over den nye SU-reform.

"Vi er imod enhver nedskæring af SU'en. At sætte SU'en ned gør det ikke billigere at komme med offentlig transport, købe sikkerhedssko, lommeregner eller computer. Ting som der kræves for at gennemføre en uddannelse i dagens Danmark. Det er en ommer", skriver han på Facebook.

Og fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning lyder kritikken:

"Regeringen vil skære på SU'en til de hjemmeboende elever og studerende. SU-satserne for de hjemmeboende vil fremover være ens, uanset alder og uanset, om man går på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. feb. 2013 - 15:22   20. feb. 2013 - 19:12

SU-reform

ml@arbejderen.dk
Demo mod SU-nedskæringer

28. februar klokken 15

Rådhuspladsen i København

  • Ingen forringelser af SU på ungdomsuddannelser
  • Bevar det 6. SU-år for alle
  • SU til de studerende – ikke til erhvervslivet

>> LÆS MERE OG TILMELD DIG PÅ FACEBOOK HER

SU-reformen

Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance indgik den 18. april en aftale om at ændre SU-systemet.

Den nye SU-reform skærer SU'en med 2,2 milliarder kroner - som bliver overført til regeringens konkurrenceevnepakke, der sikrer afgifts- og skattelettelser til erhvervslivet.

Her er et overblik over de nye SU-regler:

  • Unge, der bliver mere end seks måneder forsinket på deres studie, får lukket for udbetalingen af SU.

  • Det sjette SU-år fjernes for unge, der har taget mere end to sabbatår mellem deres ungdomsuddannelse og en videregående uddannelse. Unge, der har taget mere end to års pause før de startede på en videregående uddannelse, kan altså kun få SU til normeret tid.

  • Alle studerende skal være fuldtidsstuderende og bliver automatisk tilmeldt alle eksamener.

  • Hjemmeboende studerende vil fremover kun få et grundbeløb på 1274 kroner om måneden plus et tillæg på højst 1586 kroner, der er afhængigt af forældrenes indkomst.