EU-kommissionen overvejer netop nu at godkende 25 gensplejsede majs, sukkerroer og sojabønner. 19 af de gensplejsede afgrøder er modstandsdygtige overfor sprøjtegifte som eksempelvis RoundUp.
Miljøorganisationerne NOAH og Greenpeace advarer om, at hvis landmændene får adgang til endnu flere RoundUp-resistente afgrøder, vil det betyde, at der bliver sprøjtet i gennemsnit 72 procent mere gift på markerne.
- De gensplejsede afgrøder er designet til at kunne tåle sprøjtegift. Det er stik imod både EU's og Danmarks egne målsætninger om mindre sprøjtegift på de europæiske marker. Det er ofte de samme firmaer, eksempelvis Monsanto, der står bag både udviklingen af sprøjtegifte og de gensplejsede afgrøder, så de har en klar interesse i at sælge både GMO-afgrøder og sprøjtegift, advarer GMO-talsmand i Greenpeace, Dan Belusa overfor Arbejderen.
Mere sprøjtning
USA har i årevis dyrket gensplejsede afgrøder, og har derfor gjort sig erfaringer med sammenhængen mellem gensplejsede afgrøder og brugen af sprøjtegift. Greenpeace har fået den uafhængige amerikanske forsker dr. Charles Benbrook til at regne på, hvor meget brugen af sprøjtegift vil stige i det europæiske landbrug, hvis de 25 nye gensplejsede afgrøder bliver godkendt.
- For GMO-majs risikerer brugen af sprøjtegiften RoundUp at blive 11-doblet. Når det gælder GMO-sukkeroer, kan der ske en femdobling. Og for GMO-sukkerroer kan det betyde op til 16 gange mere brug af sprøjtegift. Samlet set risikerer risikerer landbrugets brug af pesticider at blive næsten fordoblet i løbet af de næste ti år, hvis de 25 gensplejsede afgrøder bliver godkendt, uddyber Dan Belusa.
Problemet er, at de gensplejsede afgrøders modstandsdygtighed overfor sprøjtegift spreder sig til ukrudtet, som dermed også bliver mere modstandsdygtigt overfor sprøjtegift. Og så er landmændene nødt til at sprøjte mere og mere for at få bugt med ukrudtet.
Miljøbevægelserne frygter, at store multinationale GMO-selskaber får øget kontrol over fødevareproduktionen. De mener, at genfirmaerne bringer fødevaresikkerheden i fare, fordi de tager patent på afgrøder som eksempelvis majs og soja. I USA har Monsanto foreløbig sagsøgt 410 landmænd, der - ifølge Monsanto - har krænket GMO-gigantens ophavsrettigheder.
Otte EU-lande (Polen, Østrig, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Luxembourg, Grækenland og Bulgarien) har indført midlertidige nationale forbud mod visse former for gensplejsede afgrøder.
Kampagne mod spredning
Miljøorganisationen Friends of the Earth og Corporate Europe Observatory, der holder et vågent øje med lobbyismen i EU, har søsat en kampagne, der skal forhindre yderligere spredning af gensplejsede afgrøder på Europas marker.
Du kan læse mere om kampagnen og konsekvenserne af GMO'er i landbruget på www.stopthecrop.org. Her finder du blandt film og interviews med landmænd, forskere, aktivister og politikere.
I dag er kun fire GMO-planter godkendt til dyrkning i EU. En af dem er Monsantos gensplejsede majs "MON810". I en række år har EU holdt pause for godkendelse af nye GMO-sorter, men i 2010 godkendte de dyrkning af kartoflen Amflora.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokraternes og SF's fødevarevare- og EU-ordførere.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278