01 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Statsadvokat genovervejer sms-sag

Statsadvokat genovervejer sms-sag

Måske var det alligevel ikke i orden, at havneledelsen læste sikkerhedsrepræsentants sms-beskeder. Statsadvokaten overvejer at genoptage efterforskning mod Århus Havns direktør og byens borgmester for brud på brevhemmeligeheden

Det var kranførerne, som politianmeldte både havnedirektøren og borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard, der som formand for havnebestyrelsen havde godkendt at havneledelsen læste de private sms-beskeder i tillidsmandens arbejdstelefon.
FOTO: PN
1 af 1

Østjyllands Politi kan nu blive tvunget til at genoptage sagen om tre kranførere, der blev bortvist fra Aarhus Havn efter at ledelsen havde læst sms’er på den enes arbejdstelefon.

Politiet stoppede ellers efterforskningen i februar, men i et brev til kranførernes advokat Bjarne Overmark skriver statsadvokaten nu, at han har omgjort politiets afgørelse og overvejer om efterforskningen skal fortsætte.

Det var kranførerne, som politianmeldte både havnedirektøren og borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard, der som formand for havnebestyrelsen havde godkendt at havneledelsen læste de private sms-beskeder i tillidsmandens arbejdstelefon.

Politiet stoppede efterforskningen efter kun at have talt med den anmeldte havnedirektør men uden at høre anmelderne.

Kranførerne mener, at læsningen af de private beskeder er et brud på den grundlovssikrede brevhemmelighed.

- Det er et lille skridt i den rigtige retning, at statsadvokaten ikke bare har godkendt politidirektørens beslutning om, at der ikke skulle ske mere i sagen, men at man nu overvejer, om der skal foretages yderligere efterforskning eller rejses tiltale, siger Bjarne Overmark til Jyllands-Posten.

Statsadvokatens underkendelse af politiet afgørelse kommer kun to dage efter, at Aarhus byråd afviste at give de ansatte en garanti for, at deres arbejdstelefoner ikke risikerer at blive gransket på samme måde som kranførerne på havnen.

På byrådsmødet henholdt borgmesteren sig netop til, at politiet havde blåstemplet havneledelsens handlinger.

Og næstformanden for havnebestyrelsen og ordfører for Venstre i byrådet, Gert Bjerregaard kaldte sagen for klokkeklar:

- Både politiet og Aarhus Kommunes jurister har sagt, det var muligt at foretage den her undersøgelse. Det var tjenestetelefoner, som arbejdsgiveren følte sig nødsaget til at gå ind i. I den konkrete sag viste det sig, at det var nødvendigt, sagde han på byrådsmødet.

Nu er politiets blåstemling så blevet underkendt og spørgsmålet er, om Aarhus Kommune på den baggrund vil garantere sine ansatte mod at få gransket deres private beskeder.

Artiklen har tidligere været bragt på www.fagligtansvar.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. apr. 2013 - 12:30   09. apr. 2013 - 12:30

SMS-sag

Hans Brinkmann, fagligtansvar.dk
Sms-sagen fra Aarhus Havn
  • I 2012 beordrede direktøren på Aarhus havn, Bjarne Mathiesen, en arbejdsmiljørepræsentants telefon tømt for sms’er. Det skete som led i en faglig konflikt. Formanden for havnebestyrelsen, borgmester Jakob Bundsgaard (S), godkendte at det blev gjort.

  • På baggrund af 1000 sms’er i telefonen blev tre kranførere, Keld Sørensen, Frants Birger Rasmussen og Kai Villadsen, efterfølgende bortvist i november 2012. To af dem var arbejdsmiljørepræsentanter. 

  • De tre fyrede og 25 tilbageværende kranførere meldte borgmesteren og havnedirektøren til politiet for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om brevhemmeligheden. Alle de 28, som stod bag anmeldelsen, havde modtaget eller sendt sms'er til telefonen med de beslaglagte beskeder.

  • I februar 2013 afviste Østjyllands Politi at rejse sagen. Den afgørelse bliver senere omgjort af statsadvokaten i Viborg, og sagen røg videre til Datatilsynet. I september 2014 gav Datatilsynet havnearbejderne medhold i, at aflytningen var ulovlig

  • Den 9. oktober besluttede Østjyllands Politi igen at standse yderligere efterforskning af sagen.

  • Havnearbejderne klagede til Statsadvokaten, som den 15. oktober besluttede at omgøre politiets afgørelse, således at efterforskningen skulle fortsætte. Samtidig rejste Statsadvokaten sigtelse mod Jakob Bundsgaard og Bjarne Mathiesen.

  • Den 18. september 2015 afsagde Retten i Aarhus dom, og den tidligere havnedirektør Bjarne Mathiesen blev dømt for ulovligt at have læst sms'er på en arbejdstelefon tilhørende arbejdsmiljørepræsentant Frants B. Rasmussen.

  • I april 2016 blev Bjarne Mathiesen frifundet ved Vestre Landsret med dommerstemmerne to-et. Han blev dog ikke frifundet, fordi Landsretten mente, at det var lovligt, at han havde læst sms-beskeder på en arbejdstelefon. Frifindelsen skyldes udelukkende, at to af dommerne mente, at den fratrædelsesaftale, der var indgået mellem de tre bortviste kranførere og Aarhus Havn, betød, at havnen ikke efterfølgende ville blive mødt med nogen form for retssager.

>> Se alle artikler i sagen her