Når Enhedslisten i dag tager hul på tre dages årsmøde bliver en af de store diskussioner debatten om partiets nye principprogram.
Enhedslistens nuværende principprogram er fra 2003. På det tidspunkt havde partiet godt 2000 medlemmer og opbakning fra omkring tre procent af vælgerne.
Vi skal bibeholde en radikal socialistisk tænkning i programmet.
Signe Færch, Enhedslistens programgruppe
I dag har Enhedslisten over 9000 medlemmer og står i meningsmålingerne til at få over 12 procent af stemmerne ved næste folketingsvalg.
Partiets fremgang har betydet et øget pres på dets socialistiske grundholdning. Senest betegnede Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance, socialismen som ondskabens ideologi, på sit partis årsmøde sidste weekend. Samuelsen erklærede, at han må gnide sig selv i øjnene, når han ser at Enhedslisten står til over 12 procent af stemmerne.
Sidste år brugte store dele af den borgerlige presse sommerperioden til at sætte fokus på Enhedslistens mål om en socialistisk samfundsomvæltning, som vil kræve en revolution. Det gennemsyrede dækningen, at hvis befolkningen var klar over Enhedslistens grundlæggende holdninger, ville partiet ikke opnå så stor en støtte.
Det ideologiske pres på Enhedslisten er massivt. Partiet står som de eneste i Folketinget, der ikke støtter en nyliberalistisk økonomisk politik.
- Vi er nået dertil, hvor keynesianistisk økonomisk politik, som Socialdemokraterne tidligere stod for, nu nærmest bliver betragtet som ren socialisme. I den situation er det endnu sværere at skulle agitere for reel socialistisk politik, erklærer Signe Færch fra Enhedslistens hovedbestyrelse.
Revolutionen forsvinder ikke
Selvom presset er stort, afviser hun, at Enhedslisten vil skrive revolutionen ud af sit program og nedtone den socialistiske profil, når partiet på årsmødet i denne weekend søsætter arbejdet med et nyt partiprogram.
- Udgangspunktet er, at vi skal bibeholde en radikal socialistisk tænkning i programmet. Der er bred enighed om, at de grundlæggende politiske træk ikke skal ændres, siger Signe Færch.
Hun kan ikke på nuværende tidspunkt sige, om det nye program vil fastholde formuleringer fra det nuværende om, at partiet for kæmper for "en socialisme, der peger frem mod et klasseløst / kommunistisk samfund".
Signe Færch er med i partiets programgruppe, som har forberedt diskussionen til årsmødet blandt andet ved at lave et debatoplæg om nogle af de grundlæggende principper, som gruppen mener, skal være med i det nye program. Hun mener, at programdebatten kan være med til at rodfæste hele partiet på dets socialistiske grundholdninger. - Mange af vores medlemmer har aldrig læst vores program. Vi har brug for et mere tilgængeligt og levende program, der kan bruges af hele partiet som et fælles udgangspunkt, siger hun.
En ny politisk situation
Planen er, at det nye program skal være meget kortere end de nuværende 27 sider. Men det er ikke kun behovet for et kortere og mere lettilgængeligt program, der er baggrunden for at Enhedslisten skal have et nyt program. - Der er meget, som er ændret, siden programmet blev til. For eksempel er neoliberalismen og højrefløjen i offensiven på en helt anden måde i dag end i 2003. Herhjemme har Socialdemokraterne og SF også taget det neoliberalistiske grundlag til sig. Det har betydning for vores program, forklarer Signe Færch.
Programgruppen lægger i sit debatoplæg op til en diskussion på årsmødet af, hvad Enhedslisten helt præcist mener, når partiet taler om en socialistisk revolution. Det er et af de spørgsmål, som partimedlemmerne ofte bliver konfronteret med. Debatoplægget har følgende udspil til partiets syn på revolutionen:
"Når vi i Enhedslisten arbejder for en socialistisk revolution, så mener vi en grundlæggende forandring af samfundets magtforhold. De klasser og befolkningsgrupper, som i dag har meget lidt eller ingen magt, erobrer indflydelse på centrale områder som økonomi, produktion og fordeling af samfundets ressourcer. En revolution er ikke en enkeltstående begivenhed, men snarere en proces, hvor magtforholdene skifter og en ny samfundsform opbygges. Det kræver selvsagt, at der er et flertal af befolkningen, som ønsker og arbejder for at afskaffe kapitalisme, og dermed den magt og de privilegier, som nogle få har under kapitalismen."
Debatoplægget er ikke et forslag til, hvordan det nye program skal se ud. Det skal være med til at sparke programdebatten i gang på årsmødet. Det endelige program forventes først vedtaget på årsmødet i 2014.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278