24 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Enhedslisten stiller ikke op til EU-parlamentet

Efter langvarig EU-debat

Enhedslisten stiller ikke op til EU-parlamentet

Et overbevisende flertal på Enhedslistens årsmøde har afvist, at partiet skal stille op til EU-parlamentsvalget. Flertallet frygtede, at det ville smadre Folkebevægelsen mod EU.

Et overbevisende flertal stemte nej til, at Enhedslisten skal stille op ved parlamentsvalget.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Enhedslisten stiller ikke op til EU-parlamentsvalget i juni 2014.

Det besluttede de 422 delegerede på partiets årsmøde i København her til middag.

158 stemte for opstilling, mens 222 var imod.

Det var partiets hovedbestyrelse - støttet af flere folketingsmedlemmer - der havde sat spørgsmålet om en Enhedsliste-opstilling til parlamentsvalget på dagsordenen.

Argumenterne imod opstilling var især, at Enhedslisten er bevægelsernes parti og ikke må smadre Folkebevægelsen mod EU.

Debatten blev åbnet ved at en tilhænger og en modstander af Enhedsliste-opstilling fik ordet for at argumentere for deres synspunkter.

For og imod

Enhedslistens Per Clausen fik som den første ordet for at opfordre de delegerede til at stemme for en Enhedsliste-opstilling:

- Vi har brug for Enhedslisten til at styrke modstanden i de europæiske lande. EU-parlamentet er en god platform for det arbejde. Hvorfor skal vi reducere antallet af mennesker, der stemmer på EU-modstanden? Det forstår jeg simpelthen ikke. Vi skal give et modsvar på EU's indre marked og EU's nedskæringspolitik. Man når langt med at kritisere EU for at være udemokratisk, men det er ikke nok. Vi skal styrke det socialistiske alternativ til EU, forklarede Per Clausen.

Herefter overtog Jakob Lindblom talerstolen:

- EU-modstanden har brug for Folkebevægelsen mod EU, og Folkebevægelsen har brug for sin plads i EU-parlamentet. Folkebevægelsen er afgørende nødvendig for den kommende EU-modstand og de kommende afstemninger. Vi skal værne om bevægelserne og styrke dem - ikke svække dem. Det er yderst tvivlsomt, om Folkebevægelsen og Enhedslisten tilsammen kan hente to mandater. Det vil være en katastrofe, hvis ikke Folkebevægelsen kommer i EU-parlamentet. Det vil svække den brede modstand, argumenterede Jakob Lindblom fra talerstolen.

75 på talerstolen

Derefter fulgte en flere timer lang intens debat med 75 indlæg.

Argumenterne for selvstændig Enhedslisteopstilling var først og fremmest at styrke den socialistiske, antikapitalistiske EU-modstand og give alle de Enhedsliste-vælgere, som ikke stemmer i dag, et sted at gå hen. Herudover blev der rejst tvivl, om hvorvidt Folkebevægelsen mod EU er i stand til at hive et mandat hjem.

Argumenterne imod opstilling var især, at Enhedslisten er bevægelsernes parti og ikke må smadre Folkebevægelsen, hvad der er stor risiko for, hvis partiet stiller op, og at Folkebevægelsen er vigtig, fordi kun den kan sikre nej'er ved folkeafstemningerne i Danmark. 

Flere talere fremhævede, at de egentlig støtter selvstændig opstilling, men alligevel ville stemme nej på årsmødet, fordi en urafstemning i partiet tidligere på måneden viste, at der ikke er opbakning til opstilling i partiets bagland.

I urafstemningen sagde 49,3 procent (750 medlemmer) nej til selvstændig opstilling, mens 47,5 (722 medlemmer) stemte ja. 1500 af Enhedslistens dengang 9300 medlemmer deltog i den vejledende urafstemning.

Læs mere om debatten i Arbejderen på tirsdag

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. apr. 2013 - 09:33   29. apr. 2013 - 11:40

Enhedslisten

ml@arbejderen.dk
Enhedslistens årsmøde
  • Enhedslistens 24. årsmøde løb af stablen i denne weekend på Docken i København.
  • Partiet debatterede blandt andet Enhedslistens forhold til regeringen, kommunalvalg og opstilling til EU-parlamentet.
  • På årsmødet deltog flere delegerede, suppleanter, aktivister og gæster end nogensinde før i Enhedslistens historie.
  • I alt deltog 790 - heraf 422 delegerede. Resten var suppleanter, gæster og aktivister.
  • Ved det seneste folketingsvalg i september 2011 fik Enhedslisten 6,7 procent af stemmerne. Det udløste 12 mandater. Ifølge den seneste meningsmåling fra Berlingske Barometer fra 14. april står Enhedslisten til at få 11,9 procent af stemmerne, hvis der var valg til Folketinget i dag.
  • Enhedslisten har i dag 9701 medlemmer. Siden valget i 2011 har 4190 meldt sig ind i partiet. Partiet har 90 afdelinger over hele landet.

Læs artikler fra årsmødet her