Det er uforeneligt med Enhedslistens udgangspunkt, at ville indskrænke de demokratiske rettigheder.
Det fastslår en udtalelse, der efter en længere debat blev vedtaget på Enhedslistens årsmøde i dag.
Den oprindelige tekst lægger op til, at socialisme kun kan indføres via Folketinget.
Jakob Lindblom.
Baggrunden for udtalelsen er sidste sommers mediedebat, hvor der i den borgerlige presse blev sat spørgsmålstegn ved Enhedslistens demokratisyn. Det skete blandt andet med henvisning til enkelte medlemmers udtalelser om voldelig revolution, og at lukning af medier kunne komme på tale under socialismen.
Den vedtagne udtalelse slår fast, at "kun et overvældende flertal i befolkningen kan gennemføre et brud med kapitalismen, og dette flertal skal manifestere sig ved folkeafstemninger og fuldstændigt frie valg til repræsentative forsamlinger".
Den sidste halvdel af sætningen blev foreslået slettet af en gruppe delegerede med henvisning til, at valg under kapitalismen ikke kan betragtes som frie og demokratiske. Det synspunkt vakte voldsom debat.
- Hvordan kan man overhovedet få tanken om at slette sætningen om frie valg. Jeg håber, at forsamlingen stemmer det ned med et brag, sagde Signe Færch.
Det gjorde de delegerede.
Socialisme via Folketinget?
Også et forslag fra Jakob Lindblom blev stemt ned. Men det skete med kun syv stemmers flertal.
Forslaget præciserede, at det er umuligt at forudsige, hvordan en socialistisk omvæltning i Danmark vil udforme sig. Men at det kræver støtte fra et overvældende flertal af befolkningen og aldrig kan ske ved et kup.
- Det er en vigtig ændring, fordi den oprindelige tekst til udtalelse lægger op til, at socialisme kun kan indføres via Folketinget, argumenterede Jakob Lindblom. Men forslaget blev altså forkastet.
Nyt program
En gruppe delegerede havde stillet et andet forslag til udtalelse, som slog fast, at socialismen nødvendiggør et opgør med det nuværende kapitalistiske økonomiske og politiske system.
- Vi skal ikke nøjes med at sige, at vi forsvarer de borgerlige frihedsrettigheder. Vi vil et andet samfund, sagde Jakob Laush Krogh i sin argumentation for det alternative forslag, som endte med at blive forkastet.
Årsmødet besluttede også, at Enhedslisten skal bruge det kommende år til at udarbejde og diskutere et forslag til nyt principprogram på højest 10 sider, som skal vedtages på årsmødet til næste år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278