Et flertal på 167 mod 111 af de delegerede på SF's landsmøde besluttede søndag, at partiet skal "arbejde for at fjerne de dele" af offentlighedsloven, som "indskrænker demokratiet".
- Regeringens argumenter for at mørklægge den offentlige forvaltning er fuldstændig blevet pillet fra hinanden. Danmarks førende graverjournalister har givet flere eksempler på, hvordan politikernes svindel kan mørklægges, hvis den nye offentlighedslov bliver vedtaget, advarer Leif Hermann fra SF Amager.
Vi mister stemmer på det her forslag.
Leif Hermann, SF Amager
Han var medlem af Folketinget for SF fra 1984-1990, og var partiets ordfører på offentlighedsloven, da den blev forhandlet på plads i 1985.
I dag er han blandt de 345 delegerede på SF's landsmøde, der i denne weekend er samlet i Falconer Salen på Frederiksberg, København til SF's landsmøde.
Afsløringer kommer ikke frem
Forslaget til en ny offentlighedslov er aftalt mellem regeringen, Venstre og de Konservative. Forslaget vil betyde, at dokumenter udvekslet mellem ministerier og styrelser bliver undtaget fra aktindsigt. Også korrespondancer mellem ministre og folketingsmedlemmer bliver mørklagt.
Et eksempel på historier, der ikke ville være kommet frem med den nye offentlighedslov, er historien om at regeringen har regnet forkert og ikke aner, hvor mange mennesker der reelt ryger ud af dagpengesystemet.
- Landsmødet skal pålægge vores folketingsgruppen at forklare Socialdemokraterne og de Radikale, at vi mister stemmer på det her forslag, siger Leif Hermann og henviser til at 70.000 danskere har skrevet under på en protest mod forslaget om en ny offentlighedslov.
Også Tonni Hansen og Thomas Klimek - begge fra SF's landsledelse - tager afstand fra offentlighedsloven.
Partitop forsøgte at udvande udtalelse
På landsmødet forsøgte partiets top i det magtfulde redaktionsudvalg ellers at trumfe en mere vag udtalelse om offentlighedsloven igennem. Den nye vagere formulering, krævede ikke de mest vidtgående paragraffer i offentlighedsloven fjernet. I stedet nøjedes den med at slå fast, at "Folkestyre betyder, at offentligheden skal kunne kontrollere magthaverne, og SF har som mål at skabe mere gennemsigtighed og mere åbenhed. For SF betyder et demokratisk retssamfund, at borgerne har nem adgang til indsigt i lovgivningsarbejdet".
Men partitoppens forslag blev altså vraget af de delegerede, der krævede de dele af loven, der indskrænker demokratiet helt fjernet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278