23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommuner kan frit skære ned

Dom i Højesteret

Kommuner kan frit skære ned

Dom i Højesteret åbner for, at kommunerne kan reducere hjemmehjælpen til næsten ingenting, mener Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup.

Fremover kan det blive endnu sværere at få bevilget hjemmehjælp, frygter Ældre Sagen.
FOTO: Casper Christoffersen / Scanpix
1 af 1

Det er helt i orden, at en kommune for at spare penge tager hjemmehjælpen fra ældre, selvom de ikke har fået det bedre.

Det slog Højesteret fast i en dom i dag i den såkaldte Køgesag. Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup kalder det for en katastrofal dom.

- Der er nu åbnet op for, at kommunerne kan reducere i hjælpen til næsten ingenting, uden at der er nogen, der kan gribe ind, siger Bjarne Hastrup.

Han er trods alt glad for, at to af Højesterets fem dommere ikke var enige i, at man kan fjerne hjemmehjælpen helt.

Det var nødvendigt at ændre serviceniveauet for at få vores økonomi til at hænge sammen.

Marie Stærke, borgmester

Køge Kommune tog i 2010 hjemmehjælpen fra flere hundrede ældre som led i en nedskæringsrunde.

To af dem var Minna Jørgensen og Svend Erik Hansen, der i dag er henholdsvis 87 og 77 år. De mistede deres hjemmehjælp trods mange helbredsproblemer. De har begge fået ny hofte og knæ. Svend Erik Hansen har derudover cancer og dårlig balance efter en blodprop i hjernen. Minna Jørgensen har slidgigt og svært ved at bevæge sig.

Sammen med Ældre Sagen lagde de to sag an mod Køge Kommune. Ældre Sagen mente, det var i strid med Serviceloven at fjerne hjælpen, når de to ældres helbred ikke var blevet bedre.

Tilfreds borgmester

Den vurdering afviste Østre Landsret i sin dom fra oktober sidste år. Her fik Køge Kommune grønt lys til at nedsætte serviceneveauet af økonomiske hensyn, bare der bliver foretaget en individuel vurdering i hvert enkelt tilfælde. Nu har Højesteret stadfæstet landsrettens dom.

Køges borgmester Marie Stærke er glad for dommen.

- Det var nødvendigt at ændre serviceniveauet blandt andet på ældreområdet for at få vores økonomi til at hænge sammen. Højesteret har nu slået fast, at al lovgivning er overholdt, siger Marie Stærke.

Straks efter, at dommen var faldet, begyndte kommentarerne at strømme ind på Ældre Sagens Facebookside.

"Der blev nedlagt mange plejehjemspladser, og de penge der blev sparet der skulle bruges til tilstrækkelig hjemmehjælp, for at ældre kunne være længst muligt i eget hjem", skriver for eksempel Annie Escherict.

Kamporganisation

Bjarne Hastrup understreger, at Ældre Sagen fortsætter kampen for bedre vilkår for hjemmehjælpsmodtagerne.

- Vi er ikke alene en organisation med 650.000 medlemmer. Vi er også en kamporganisation med 115 ansatte og 14.000 frivillige. Vi vil i alle 98 kommuner kæmpe for væsentligt bedre kvalitetsstandarder for hjemmehjælpen, siger han.

Den enkelte kommunes kvalitetsstandarder siger noget om, hvor tit den enkelte ældre har ret til at få et bad, få gjort rent eller hjælp til andre ting.

- Vi vil bare sikre et niveau, der svarer til almindelig dansk levevis, så man også kan leve en menneskeværdig tilværelse som ældre, siger Bjarne Hastrup. 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. maj. 2013 - 11:36   23. maj. 2013 - 15:02

Hjemmehjælp

ur@arbejderen.dk
Mindre hjemmehjælp
  • I 58 procent af kommunerne er antallet af ældre, som får hjemmehjælp til praktiske opgaver som rengøring, faldet fra 2011 til 2012.  I samme periode faldt antallet af ældre, som får hjælp til personlig pleje i 41 procent af kommunerne.
  • I 2011 fik 71 procent af hjemmehjælpsmodtagerne gjort rent hver 14 dag, mens 18 procent havde hjælp til rengøring hver tredje uge. Året efter var de tilsvarende tal 66 procent og 28 procent. 

Kilde: "Den kommunale hjemmepleje 2012" lavet af TNS Gallup.