Solidaritet er et begreb, som gennemsyrer Trine Pertou Machs liv - hendes personlige engagement, arbejdsliv og politiske aktiviteter.
Gennem de sidste seks år har solidariteten været drivkraften i Trine Pertou Machs virke som formand for Mellemfolkeligt Samvirke (MS) - en af Danmarks største og ældste ngo'er.
Hun har ikke været bange for at kritisere de vestlige ledere for at svigte verdens millioner fattige under den økonomiske krise. Som formand har Trine Pertou Mach brugt meget krudt på at gøre MS til en vigtig spiller i den offentlige debat.
Vi gav slip på magten og flyttede den over til de fattige lande selv
Men i denne weekend udtaler Trine Pertou Mach sig for sidste gang som formand for Mellemfolkeligt Samvirke. Hun har valgt at gå af i forbindelse med organisationens årlige rådsmøde.
Det er ikke, fordi hun er træt af opgaven.
- Det har været fantastisk. Men alting har sin tid. Jeg har stået i spidsen for Mellemfolkeligt Samvirke i seks år med virkeligt store omvæltninger og forandringer. Nu er vores nye strategi kørt på plads. Det er et godt tidspunkt at overlade roret til en anden på, siger Trine Pertou Mach til Arbejderen.
Svær start
Hun har siddet i formandsstolen to år længere end sin forgænger. Det ligger i organisationens ånd, at ingen skal gro fast på de ledende poster.
Trine Pertou Mach overtog formandsopgaven på et svært tidspunkt, hvor Mellemfolkeligt Samvirke var i økonomisk krise, blandt andet fordi der var skåret i de offentlige bevillinger fra Danida.
- Det havde været hårdt. Mange var fyret, vores bibliotek var lukket, butikken solgt fra og oplysningsafdelingen skåret ned, fortæller Trine Pertou Mach.
MS tog i årene derefter konsekvensen af den stigende internationalisering og blev en del af den internationale organisation ActionAid, der bekæmper fattigdom og uretfærdighed overalt i verden og har medlemsorganisationer i over 40 lande.
- Det var en stor beslutning. Det betød, at vi lukkede alle de lokale kontorer i de lande, hvor vi laver udviklingsarbejde. Man kan sige, at vi gav slip på magten og flyttede den over til de fattige lande selv, siger Trine Pertou Mach.
Hvad mener du med det?
- Før havde vi et lokalt kontor med udstationerede folk i for eksempel Kenya. I dag laver vi arbejdet i et partnerskab med den lokale ActionAid organisation i Kenya.
Med medlemskabet af ActionAid har Mellemfolkeligt Samvirke fået et kæmpestort internationalt netværk at trække på i sit oplysningsarbejde.
- ActionAid er tilstede i langt flere lande, end vi selv var før. Det betyder, at en meget stor viden og et internationalt analyseapparat står til vores rådighed, forklarer Trine Pertou Mach.
Børn og andre opgaver
Mens især mange unge er begejstrede for at være en del af ActionAids store og meget aktivistiske internationale netværk, har de mange store forandringer også gjort ondt, erkender den afgående formand.
- Vi har taget nogle svære beslutninger, som at lukke vores landekontorer og stoppe bevillingerne til initiativet "Genbrug til syd", som sender gamle computere, hospitalsudstyr og tøj til udviklingslande. Det var rigtige beslutninger, vi er nødt til at prioritere. Jeg synes, vi har været gode til at tage det bedste af MS og gøre det relevant i nutiden og fremtiden. Vi har holdt fast i det mellemfolkelige møde og hele den politiske forståelse af fattigdom.
Ved siden af arbejdet som formand har Trine Pertou Mach født sine to børn, der i dag er henholdvis fire og fem år, og passet sit erhvervsarbejde. Den smule fritid, der har været tilbage, er blevet fyldt op med forskellige andre politiske opgaver. Især brænder hun for det palæstinensiske folks sag og for ønsket om at få skabt en stærk venstrefløj.
Politisk er Trine Pertou Mach medlem af landsledelsen i SF. Hun har flere gange markeret sig som en skarp kritiker af SF's ledelse, blandt andet omkring skattereformen.
- Men jeg mener, det er rigtigt, at vi er med i regeringen, også selvom det er en udfordring for partiet.
Udover arbejdet i SF's ledelse fortsætter Trine Pertou Mach i bestyrelsen for Mellemfolkeligt Samvirke og i bestyrelsen for ActionAic internationalt. Og som klummeskriver i Arbejderen. Derudover vil hun bruge sommeren til at overveje eventuelle nye politiske opgaver.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278