01 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nødvendig indsats mod skattely

Blogs

Lisbeth Bech Poulsen
Medlem af Folketinget for SF
Har en bacelor i politik og administration og en overbygning i udviklingsstudier og internationale forhold. Valgt for SF i Nordjylland til Folketinget, hvor hun blandt andet er skatte-, miljø- og retsordfører.
Blogindlæg af Lisbeth Bech Poulsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 17. juni, 2013, 14:15:24

Nødvendig indsats mod skattely

I disse dage diskuterer G8-lederne diskuteret problemer med skattely. Presset for at få en effektiv indsats mod skatteunddragelse og snyd skal fastholdes.

1000 milliarder euro. Så meget anslår Europakommissionen, at skatteunddragelse og snyd koster EU årligt.

Der er brug for internationalt samarbejde for at komme skattelyene til livs. I disse dage holder G8-landene møde med skattely øverst op dagsordenen. I en omfattende økonomisk krise kan ingen ledere ignorere den aggressive skatteplanlægning, der flytter milliarder ud af landene. 

Kun småpenge i skat

Tag et eksempel: Både Apple og Google tjener flere milliarder kroner i Danmark, men betaler kun - helt lovligt - et forsvindende lille beløb i skat.

Pengene smutter nemlig over i et holdingselskab i Holland, hvor både skatten og bankernes gennemsigtighed er mindre.

Hvis skattely skal bekæmpes, er der brug for hurtigt at få udviklet et globalt værktøj.

Men virksomhederne bør selvfølgelig betale skat, hvor de har deres primære aktiviteter og kontorer. Det drejer sig først og fremmest om, at pengene skal komme de pågældende landes borgere til gavn, men også om det rimelige i at virksomheder betaler for de rammer, de nyder godt af som infrastruktur, uddannelse og børnepasning. 

I lørdags blev der åbnet op for den såkaldte OffshoreLeaks-database, som har givet anledning til en stribe afsløringer og politiske skandaler verden over de seneste tre måneder. Et internationalt journalistsamarbejde kaldet ICIJ har afsløret 2,5 millioner dokumenter, der har fældet ministre og bankdirektører, som blev afsløret som skattesnydere.

USA indførte allerede i marts 2010 skrappere regler (FATCA) på området for at få lukket den illegale kapitals gemmesteder. Europakommissionen fulgte trop og præsenterede i december 2012 en handlingsplan på 30 punkter. Det er med udgangspunkt i den, en fællesaftale nu skal forhandles. På EU-topmødet i maj blev blikket og presset specielt rettet mod Luxembourg, Holland og Østrig, der er kendt som Europas foretrukne skattely. 

Presset skal fastholdes

Mandag og tirsdag i denne uge diskuterer G8-lederne så skattely på deres møde i Nordirland. Det er nok for optimistisk at håbe på en konkret plan, men når der samtidig foregår et omfattende arbejde i OECD og EU, så skal momentum udnyttes til at fastholde presset.

Hvis skattelyene skal bekæmpes, er der brug for hurtigt at få udviklet et globalt værktøj, der virker i hvert enkelt land. Derfor skal den danske skatteminister gå forrest i EU om en fælles blackliste over skattely.

På maj-topmødet blev der enighed om såkaldt automatisk informationsudveksling. Det betyder, at Skat herhjemme ikke længere skal vide, hvilken nål i hvilken høstak de skal lede efter, men får informationer om private og selskabers udenlandske konti automatisk.   

Presset skal holdes for at stoppe usolidarisk skattesnyd.