06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sammenhold og aktivitet er vejen frem

Faglig debat:

Sammenhold og aktivitet er vejen frem

Modsætninger i fagbevægelsen, aggressive arbejdsgivere og en regering, der følger EU's sparevej. Udfordringerne står i kø, hvis fagbevægelsen og dens medlemmer ikke skal køres over, lød det i den faglige paneldebat på årets røde sommerlejr.

I maj 2010 samlede 11 offentlige fagforbund 3500 tillidsfolk til stormøde i protest mod den forrige regerings nedskæringer i den offentlige sektor. Nu kalder de samme fagforeninger igen på de tillidsvalgte. Denne gang er de utilfredse med den S-ledede regerings nedskæringer.
FOTO: Ali Nabulsi
1 af 1

Mandag den 30. september kalder 11 offentlige fagforbund deres tillidsrepræsentanter til stormøde i Odense for at diskutere, hvordan man skal tackle regeringens udmeldinger om, at der skal spares 12 milliarder kroner i den offentlige sektor frem mod 2020.

Det fortalte Mari-Ann Petersen, næstformand i FOA SOSU København, da hun for godt tre uger siden deltog i en faglig paneldebat på dette års Rød Sommerlejr på Bindernæs Efterskole i Rødby.

- Forårets overenskomst har givet os en forsmag på, hvad der venter os ved OK 2015. Vi så en aggressiv arbejdsgiverpart, ja en treenighed mellem statsapparatet, arbejdsgiverne i Kommunnernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, gå til angreb på faglige rettigheder, fordi der skal spares. Skal vi stå imod det, bliver vi nødt til at rykke sammen på tværs af faggrænser og kæmpe for medlemmernes krav, uanset hvem der sidder i regering, sagde Mari-Ann Petersen.

Den fagbevægelse, der skulle have været med til at holde regeringen på sporet, har haft svært ved at komme ud af starthullerne.

Allan Baumann, forretningsudvalget i BUPL

Sammen med Jan Andreasen, formand for ungdomsskolelærerne i Uddannelsesforbundet, og Allan Baumann, medlem af forretningsudvalget i pædagogernes forbund BUPL, holdt hun oplæg under overskriften  "Den offentlige sektor under pres".

Hver for sig kom de med bud på de udfordringer, som fagbevægelsen står med efter forårets overenskomster på det offentlige område, og gjorde status efter halvandet år med SRSF-regeringen.

SRSF strammer skruen

- Med regeringen opstod der et håb om noget andet end den forrige regerings nedskæringer og forringelser af den offentlige sektor. Men forventningerne og optimismen blev hurtigt gjort til skamme, og vi fik en endnu skrappere økonomisk kurs, end vi havde fra den forrige regering. Og den fagbevægelse, der skulle have været med til at holde regeringen på sporet, har haft svært ved at komme ud af starthullerne, lød det fra Allan Baumann, som en del af forklaringen på, at forringelser af vilkårene for arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere og sygedagpengemodtagere glider igennem uden de helt store protester.

Allan Baumann beklagede, at SRSF-regeringen ikke er lykkedes med at sætte den dagsorden, at en veludbygget velfærd skaber væksten i vores samfund.

Den situation, hvor nogle i fagbevægelsen ikke vil kritisere eller er tilbageholdende med det, fordi vi har en S-ledet regering, er set før i historien. Og det virkede ikke til at have overrasket de tre faglige repræsentanter.

Alligevel så Jan Andreasen ikke særligt lyst på fremtiden. 

 - Det er ikke populært at sige det, men vi står med en fagbevægelse i dyb krise. Den er splittet internt, og lider under at der forsvinder medlemmer. Samtidig er der problemer med solidariteten. Under forårets lockout oplevede vi desværre, at dele af LO-fagbevægelsen havde meget lidt forståelse af konflikten og de lockoutede lærere. Lavmålet var, da en LO-fagforening afviste at give os taletid 1. maj, fortalte han de opmærksomme tilhørere, der hver formiddag fandt plads i efterskolens auditorium til de forskellige politiske oplæg og debatter.

Hvad med den danske model?

Selve overenskomstforløbet har fået ungdomsskolelærernes formand til at sætte spørgsmålstegn ved værdien af forhandlingssystemet, der udgør en væsentlig brik i den meget omtalte danske model til regulering af arejdsmarkedet.

- Arbejdsgivere har været aggressive i en udstrækning, som aldrig set tidligere. Vi har gået og lullet hinanden ind i den opfattelse, at KL og de offentlige fagforeninger har en fælles interesse i at bevare og udbygge den offentlige sektor. Under OK 13 blev det krystalklart, at arbejdsgiverne kun tænker på penge, penge og penge.

Vi bliver nødt til at rykke sammen på tværs af faggrænser og kæmpe for medlemmernes krav, uanset hvem der sidder i regering.

Mari-Ann Petersen, næstformand FOA SOSU

- Vi kan aldrig mere have tillid til, at de kommunale arbejdsgivere vil respektere de positive elementer i den danske model. Og det er kommet bag på os, at også dele har fagbevægelsen har slået ud med armene og sagt, sådan er spillereglerne, lød det fra Jan Andreasen.

Mari-Ann Petersen mente, at overenskomstforløbet var et tydeligt eksempel på, at de offentlige arbejdsgivere styres af regeringens strategi for afmontering af den offentlige velfærd og forringelser for de offentligt ansatte. Uenigheden i fagbevægelsen om hvilken strategi, man skal vælge, gjorde hende bekymret for, om "man ville snakke forhandlingsvejen op og konfliktvejen ned".

Solidaritet skal der til

Det faglige panel var enige om, at en af de helt store udfordringer handler om at opbygge solidariteten mellem faggrupperne indenfor det offentlige selv og mellem ansatte på det private og det offentlige arbejdsmarked. Det handler også om at genvinde troen på, at det nytter at gennemføre aktiviteter, at kæmpe sammen.

Derfor var der da også tommel op til de 11 fagforbunds initiativ til stormøde, der finder sted dagen før den officielle åbning af Folketinget den første tirsdag i oktober. Blandt forbundene finder man 3F's offentlige gruppe, Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og FOA, der tilsammen repræsenterer mere end en halv million ansatte i den offentlige sektor.

De samme 11 forbund udgjorde kredsen bag "Hold sammen på Danmark", der i maj 2010 samlede 3500 tillidsrepræsentanter fra arbejdspladser i protest mod den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nedskæringer på skoler, børnehaver og ældreområdet.

Men på den korte tid siden har flere forhold gjort det endnu vanskeligere at kæmpe mod politikernes angreb på velfærden. Og det handler ikke alene om, hvorvidt det er "passende" at kritisere en socialdemokratisk ledet regering eller ej, understregede Mari-Ann Petersen.

EU-regeringen

Hun fortalte, at der de sidste fire år er forsvundet 40.000 stillinger i den offentlige sektor, og at der er sket et voldsomt pres på løn og arbejdstid. En udvikling, som Helle Thorning-Schmiths regering har forpligtet sig til at fortsætte med det danske Folketings tilslutning til EU's Finanspagt.

- Finanspagten dikterer nedskæringer og betyder en meget stram styring af de offentlige finanser. Bliver de ikke overholdt, vanker der store bøder til kommunerne, sagde den københavnske næstformand.

Frygten for sanktioner fik sidste år kommunerne til at bruge 5,3 milliarder kroner mindre end den årlige økonomiske aftale, som var lavet med regeringen. Allerede nu er der tegn på at det gentager sig i år.

Under OK 13 blev det krystalklart, at arbejdsgiverne kun tænker på penge, penge og penge. 

Jan Andreasen, formand for ungdomsskolelærerne i Uddannelseforbundet

Efter tre timer med oplæg og debat var ingen i tvivl om de mange udfordringer, som venter aktive medlemmer i fagbevægelsen.

- Regeringsskift, økonomisk krise og langsommelig handling har betydet at den samling, vi var i gang med at bygge op mens Lars Løkke var statsminister har lidt tempotab. Vi skal i gang igen og vi bliver nødt til at forholde os til at der er modsætninger mellem forbundene og at der er nogle politiske opgaver som skal løses, mente Allan Baumann.

Jan Andreasen mente, det var nødvendigt at finde nye veje til at genrejse aktiviteterne blandt tillidsfolk og erklærede sig klar til at bruge de næste fem-ti år på at samle en faglig opposition.

Også Mari-Ann Petersen slog til lyd for mere fokus på de tillidsvalgte og opbygningen af lokale foraer.

– Der er ingen vej udenom at opbygge noget lokalt. Vi har rigtig mange medlemmer, og vi skal understøtte deres mobilisering. Vænne folk til at arbejde sammen, kæmpe sammen, sluttede hun en livlig debat.

 

 

 

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jul. 2013 - 09:40   01. aug. 2013 - 15:02

Sommerliv

noc@arbejderen.dk