11 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Corydon følger EU

Finanslov 2014:

Corydon følger EU

EU’s krav til dansk økonomi og de offentlige finanser får finansminister Bjarne Corydons fod til at hvile på bremsen. Vismændenes og Enhedslistens ønske om en markant lempelse bliver ikke indfriet af regeringens finanslovsforslag.

- Vi skal overholde budgetlov, EU-henstilling og finanspagt. Der bliver ikke gået på kompromis med ansvarligheden, fastslog finansminister Bjarne Corydon ved fremlæggelsen af regeringens finanslovsforslag for 2014.
FOTO: Nils Meilvang/Scanpix
1 af 1

EU’s og finanspagtens krav til, hvor stort underskud der må være på de offentlige finanser, står ikke til forhandling, når finansminister Bjarne Corydon inviterer til forhandling om finanslovsforslaget for 2014.

Det slog Bjarne Corydon gentagne gange fast, da han i går præsenterede regeringens finanslovsforslag. Det holder sig pænt indenfor finanspagtens krav om et langsigtet underskud på de offentlige finanser på højst 0,5 procent, forklarede han.

Det er sigende, at beskæftigelsen fortsat er lavere, end da regeringen kom til. Det bliver der ikke ændret på med den finanslov.

Frank Aaen, finansordfører for Enhedslisten

- Vi skal overholde budgetlov, EU-henstilling og finanspagt. Der er en fornuftig sikkerhedsmargin op til 0,5 procent. Der bliver ikke gået på kompromis med ansvarligheden, sagde Bjarne Corydon og understregede, at “vi er gået så langt, som vi kan - og skal.”

Svigter de arbejdsløse

Finanslovsforslaget for 2014 lemper derfor ikke finanspolitikken med et tocifret milliardbeløb, sådan som de økonomiske vismænd har foreslået. Og det svigter de arbejdsløse, mener Enhedslistens finansordfører Frank Aaen.

- Det er sigende, at beskæftigelsen fortsat er lavere, end da regeringen kom til. Det bliver der ikke ændret på med den finanslov, regeringen har lagt frem. Det er et svigt overfor de mange danskere, der står uden arbejde, og de tusinder, som har mistet deres dagpenge, siger Frank Aaen.

De offentlige investeringer får dog et mindre løft i finanslovsforslaget på knap tre milliarder kroner, hvoraf de to milliarder ifølge tidligere aftaler er afsat til motorveje og broprojekter, mens den tredje milliard står til forhandling, når Enhedslisten som første parti inviteres ind i Finansministeriet.

Fald i offentlig vækst

Mens der afsættes lidt flere penge til offentlige investeringer, mindsker finanslovsforslaget til gengæld væksten i det offentlige forbrug fra 0,6 procent i år til 0,5 procent næste år. Det er dog en opskrivning i forhold til det aftalte i forårets Vækstplan DK, hvor grænsen for væksten lød på 0,4 procent. Derfor vil finanslovsforslaget give plads til 2000 flere i offentlig beskæftigelse, mener Bjarne Corydon.

Det tror Flemming Winther, formand for Offentligt Ansattes Organisationer, dog ikke på. Han henviser til, at regeringen fortsat kræver, at kommunerne skal finde en samlet årlig besparelse på 12 milliarder kroner via moderniseringer og rationaliseringer. Et krav, som Corydon bekræftede ved fremlæggelsen af finanslovsforslaget.

Målet er måske effektivisering, men reelt set er der oftest tale om uigennemtænkte spareøvelser. Omkostningerne bliver gang på gang undervurderet og gevinsterne overvurderet, siger Flemming Winther i en kommentar til finanslovsudspillet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. aug. 2013 - 18:49   07. feb. 2019 - 16:12

Finanslov 2014

he@arbejderen.dk