Den danske læge Jens Modvig skal sammen med ni andre internationale eksperter være med til at sikre, at verdens stater overholder FN's forbud mod tortur.
Han blev i tirsdags valgt ind i FN's Torturkomité. Det skete på et møde i Genève mellem de 153 stater, der har tiltrådt FN’s Torturkonvention. Medlemslandene havde i alt indstillet otte kandidater, så der var kamp om de fem ledige pladser.
Det gør indtryk på mig, når et torturoffer - på trods af den mishandling, han har været udsat for - formår at rejse sig og tage kampen op mod det system, der har udsat ham for tortur.
- Jeg er glad for, at jeg fortsat kan bruge min faglighed som læge til at forebygge tortur. Nogle synes måske, at arbejdet med tortur kan være trist og uhyggeligt. Det er det måske også. Men det er også et tilfredsstillende og meningsfyldt arbejde, siger Jens Modvig til Arbejderen.
Jens Modvig har kæmpet mod tortur i mere end tyve år - blandt andet i Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (som nu hedder Dignity).
Og han har mødt mange torturofre på sin vej, hvis navne og ansigter står printet i hukommelsen: Eyad al-Sarraj fra Palæstina, Maria Piniou Kalli fra Grækenland og Juan Almendares fra Honduras…
- Det gør indtryk på mig, når et torturoffer - på trods af den mishandling, han har været udsat for - formår at rejse sig og tage kampen op mod det system, der har udsat ham for tortur.
Fremover skal Jens Modvig i højere grad føre kampen fra et kontor i Genève.
- Min største udfordring i FN bliver at sikre, at anti-torturarbejdet ikke bliver reduceret til "blot" kritik - men også bliver at sikre konkrete forandringer. Udtalelser og evalueringer gør det ikke alene. Hvis vi for alvor skal tortur til livs, er det nødvendigt med penge på bordet: Derfor skal arbejdet med at sikre rettigheder mod tortur kobles sammen med udviklingsmidler.
Kritik af Israel
FN's Torturkomité skal hver fjerde år evaluere hvert enkelt lands indsats mod tortur.
- Vores opgave er at gennemgå landene og give et indblik i, hvor skoen trykker. Og så skal vi komme med forslag til, hvordan landene kan gøre det bedre. I en række lande er der behov for bedre uddannelse af politiet og fængselsreformer, forklarer Jens Modvig.
Den danske læge er ikke bange for at uddele kritik. Det måtte Israel sande, da landet i 2002 nægtede en ekspertgruppe fra Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre, IRCT, adgang til Israel.
Begrundelsen fra de israelske sikkerhedsstyrker var, at "Israel er i krig, og organisationer som IRCT er ikke velkomne".
Jens Modvig - der dengang var generalsekretær for IRCT og med i delegationen - kaldte indrejseforbuddet for "uhørt og i strid med internationale konventioner".
Ekspertgruppen skulle have ydet hjælp til rehabiliteringscentre på Vestbredden og i Gaza. Ifølge Jens Modvig har centrene svære arbejdsvilkår. I Ramallah blev behandlerne nægtet adgang til centret, der var overtaget af israelske snigskytter.
Danmark har også problemer
FN's forbud mod tortur blev vedtaget i 1948. Der er fortsat meget, der skal rettes op på - også i Danmark, mener lægen.
Danmark isolationsfængsler mistænkte i de almindelige fangsler og fængsler torturofre i Sandholmlejren.
- Det kan gøre stor skade at sætte et torturoffer ind i en celle - oftest alene. Det fængslede torturoffer kan ikke sproget og har ofte ingen anelse om, hvorfor han er blevet fængslet, og hvor lang tid han skal sidde der. Han får mareridt og flashbacks tilbage til dengang, han blev udsat for tortur, forklarer han.
Jens Modvig er heller ikke tilfreds med, at Forsvarsministeriet forsøgt at hindre, at irakiske torturofre kan få deres erstatningssager prøvet ved en dansk domstol.
- Det er urimeligt, at Forsvarsministeriet kræver, at de irakiske torturofre hver skal stille med 40.000 kroner for at få prøvet deres erstatningssag. Torturofres adgang til oprejsning og retfærdighed må ikke afhænge af, om de kan stille med så mange penge eller ej. Derfor er vi glade for, at Højesteret har besluttet, at kravet om sikkerhedsstillelse skal tages af bordet, lyder det fra Jens Modvig.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278