Fem ud af tolv skraldemænd i Guldborgsund Kommune har ikke længere noget arbejde.
Det nye vognmandsfirma HCS A/S Transport og Spedition, populært kaldet HC Svendsen, der den 1. oktober overtog opgaven med at hente affald hos borgerne i kommunen, valgte ikke at ansætte dem, selvom de søgte deres gamle job, da det blev opslået ledigt.
- Jeg blev skuffet. Jeg har været skraldemand i over 30 år og har aldrig lavet andet og kan ikke lave andet. Jeg kender faget og kan godt lide arbejdet, siger en af de skraldemænd, som nu for første gang i sit liv har meldt sig arbejdsløs i a-kassen og på jobcentret.
Hvis politikerne ikke får lukket det hul i loven, som betyder, at man lovligt kan løndumpe, så vil der snart ikke længere være nogen, der har råd til at arbejde som skraldemand.
Tidligere skraldemand i Guldborgsund
Han ønsker at være anonym, da han ellers frygter, at det vil blive sværere at finde nyt arbejde. Han kommer lige fra jobcentret, hvor han kunne konstatere, at der ingen ledige stillinger var, der passede til hans kvalifikationer.
Frygt for arbejdsløshed
Det var frygten for at blive arbejdsløs og ryge på dagpenge, der fik skraldemanden til at søge sit gamle job.
- Jeg mister mellem 17.000 og18.000 kroner om måneden ved at gå arbejdsløs. Det er mange penge, konstaterer den nu forhenværende skraldemand.
Glæden hos én af dem, der, sammen med fem helt urutinerede kolleger, blev ansat ved vogmandsfirmaet HC Svendsen, er yderst begrænset.
- Jeg har også mistet fem erfarne og rigtig gode kolleger, siger han til Arbejderen.
Heller ikke han ønsker at stå frem med navn. Han er bange for at miste det job, han trods alt har.
Uanset hvor mange års erfaring han selv og de seks andre gamle kolleger har med sig fra branchen, så er de startet ved HC Svendsen som nyansatte med tre måneders prøvetid. De kan siges op med dags varsel. Dertil kommer øget arbejdstempo og forskellen på timelønnnen for en nyansat og en erfaren skraldemand, som er på mindst seks procent.
- Jeg kan ikke lade være med at tænke over, hvorfor firmaet fravælger de gamle skraldemænd og deres erfaring og i stedet ansætter helt nye unge. Det kan jo ikke have noget med lønnen at gøre. Jeg er bange for, at vi gamle ryger ud efter et halvt år, når vi har lært de nye op, lyder det fra den erfarne skraldemand.
Intet reelt valg
Reelt har skraldemændene ikke haft noget valg mellem, om de ville søge deres gamle job eller ryge ud i arbejdsløshed, mener Thorkild Holmboe-Hay, transportansvarlig i 3F Guldborgsund.
Han er forarget over, at HC Svendsen har valgt de ældste af skraldemændene fra. Gennemsnitsalderen for dem, der ikke fik jobbet, er på 48 år, væsentligt lavere end genemsnittet for dem, der nu tømmer skraldespande i kommunen.
- Alle ved, at de, der har rundet 50 år, står dårligt på arbejdsmarkedet. Med den her model er der adgang til, at man helt lovligt kan skille sig af med dem, der har en alder, hvor de ikke mere er attraktive som arbejdskraft, siger Thorkild Holmboe-Hay til Arbejderen. Han har fra start været yderst kritisk over for lokalpolitikernes og Refa's håndtering af sagen. Refa er den fælleskommunale energiforsyningsvirksomhed, der på politikernes foranledning har styret begivenhedernes gang.
- Det er løndumping i en tredje variant sat i kommunalt system, nemlig den hvor samtlige ansatte er blevet sagt op og efterfølgende blevet tilbudt præcis det samme arbejde, men blot til en lavere løn som nyansat, siger Thorkild Holmboe-Hay.
De to andre former for løndumping, han tænker på, foregår enten ved at presse ansatte til at gå ned i løn under trusler om, at de i modsat fald vil blive fyret, eller ved at fyre de ansatte og erstatte dem med anden og billigere arbejdskraft.
Udnyttede hul i loven
Men politikerne kunne have undgået at medvirke til løndumping ved at skrive virksomhedsoverdragelsesloven ind i udbudsmaterialet.
- De kunne have krævet, at skraldemændene skulle følge med over i det nye firma, så havde de beholdt deres anciennitet. Nu har nogle af dem i stedet mistet deres arbejde, og de øvrige har betalt gennem dårligere løn og højere arbejdstempo, fordi kommunen vil spare penge, siger Thorkild Holmboe-Hay.
3F Guldborgsund mener det er uhørt, at man fuldt lovligt kan gennemføre den form for løndumping og vil have sat en stopper for konkurrence på lønmodtagernes løn.
Fagforeningen vil have en politisk løsning på problemet og har haft foretræde for Folketingets arbejdsmarkedsudvalg for at gøre opmærksom på, at der er et hul i den lov, som ellers skulle sikre lønmodtagere mod opsigelse, når deres arbejdsplads bliver overdraget fra en arbejdsgiver til en anden.
Udvalget har efterfølgende henvendt sig til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der giver fagforeningen medhold i, at der er et problem.
Hvad, der sker politisk, og hvornår det sker, er uvist.
Et er imidlertid sikkert. Om to år skal dagrenovationen i Guldborgsund igen i udbud, og skraldemændene risikerer at få forringet deres løn og arbejdsforhold yderligere.
- Hvis politikerne ikke får lukket det hul i loven, som betyder, at man lovligt kan dumpe forholdene på arbejdsmarkedet, så vil der snart ikke længere være nogen, der har råd til at arbejde som skraldemand, lyder det tørt fra den ikke ansatte.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278