Når Folkebevægelsen mod EU i dag åbner deres landsmøde, skal de vælge ny spidskandidat til EU-parlamentet.
Det bliver med største sandsynlighed den 28-årige cand. soc. Rina Ronja Kari, som skal overtage efter Søren Søndergaard, der har siddet i EU-parlamentet siden 2007.
Jeg kommer ikke til at arbejde 25 timer i døgnet som Søren. Men det skal også være muligt at lave politik, selvom du er mor til et barn på tre.
- Jeg skal ikke være den »nye Søren«. Søren er et kendt ansigt og har erfaring fra Folketinget. Jeg er Rina. Jeg har et lille barn, jeg er mindre kendt, og jeg er en helt anden type. Til gengæld er jeg opvokset og oplært i Folkebevægelsen, siger Rina Ronja Kari, der ud over aktivismen i Folkebevægelsen arbejder som organisationskonsulent hos Pædagogstuderendes Landssammenslutning og er mor til en datter på tre.
- Jeg kommer ikke til at arbejde 25 timer i døgnet som Søren. Men det skal også være muligt at lave politik, selvom du er mor til et barn på tre.
Rina Ronja Kari debutterer i dag også som fast blogger i Arbejderen. En gang om måneden vil hun skrive om EU-modstandsarbejdet herhjemme - og efter parlamentsvalget i maj næste år forhåbentlig om arbejdet i Bruxelles.
- Arbejderen når ud til mange aktive EU-modstandere og EU-skeptikere, som jeg gerne vil i dialog med. Mit første indlæg handler om EU-modstandens og Folkebevægelsens udfordringer det næste halve år. Hvis jeg bliver valgt til EU-parlamentet, vil mit fokus være at bringe viden om, hvad der sker i parlamentet ud i avisens spalter, så det kan bruges som argumenter for Arbejderens aktive læsere, siger hun.
Det politiske projekt
Rina Ronja Kari vil ikke nøjes med at debattere, hvilke konsekvenser EU har her og nu. Hun vil i offensiven og rejst en grundlæggende debat om EU, der skal ende med en folkeafstemning, der skal få Danmark helt ud af EU.
Tiden er moden til en debat om selve Danmarks medlemsskab, vurderer Rina Ronja Kari.
I juli viste en meningsmåling, at 39 procent af danskerne er klar til at melde sig ud af EU.
- I den situation skal vi ikke kun nøjes med at debattere EU’s indflydelse på enkelte dele af vores hverdag. Flere og flere danskere sætter spørgsmålstegn ved selve EU-projektet. Og det skal vi udnytte for fuld skrue. Danskerne er trætte af, at deres fremtid bliver dikteret langt fra Danmark af politikere og embedsmænd og lobbyister, de ikke har nogen indflydelse på. Det åbner op for, at vi kan sætte selve medlemsskabet af EU på dagsordenen, understreger Rina Ronja Kari.
Hun er ikke i tvivl om, hvor kræfterne primært skal bruges, hvis hun får en plads i EU-parlamentet:
- Jeg vil især følge med EU’s indre marked og konsekvenserne for vores velfærdssamfund, fordi EU har så enorm stor betydning for vores velfærdssamfund. Fordi det er vigtigt at sætte fokus på konsekvenserne af EU i forhold til resten af verden. Herudover vil jeg forsøge at »åbne op« for EU, eksempelvis ved at stille spørgsmål til, hvordan EU’s penge bliver brugt og stille spørgsmål til EU’s lobbyregister.
Komitéerne skal sikre et godt valg
De sidste fem uger har Rina Ronja Kari deltaget i radio- og avisinterviews og i et hav af offentlige møder og møder hos Folkebevægelsens lokalkomitéer.
Hun er glad for de mange møderne hos komitéerne.
- Komitéerne er klar til valgkampen. De har en stor politisk forståelse for, at de her er et vigtigt valg, der åbner mulighed for at Folkebevægelsen kan sætte spørgsmålet om en udmeldelse af EU på dagsordenen. Og folk er med på, at det er nødvendigt at yde en ekstra indsats, fordi vi ikke er i valgforbund med nogen denne gang.
Det er vigtigt, at de aktive medlemmer er klar:
- Det bliver en kort og intens valgkamp. Reelt set vil valgkampen kun vare tre uger. Det er vigtigt, at Folkebevægelsens komitéer opsøger folk. Vi skal ikke nøjes med at arrangere offentlige møder, og vente på at folk kommer til os. Vi skal ud til folk. Vi skal på gaden og gøre liste N synlig.
Hun er klar over, at arbejdet som EU-modstandens nye ansigt stiller store krav.
- Transporten til og fra parlamenterne i Bruxelles og Strasbourg er rimelig overskuelig. Og der er ikke samlinger i parlamentet hvér dag. Desuden vil en væsentlig del af mit arbejde være her i Danmark, så jeg kan formidle, hvad der sker i EU. Det kan godt være, at min datter ikke får et helt almindelig 8-16 børnehaveliv. Men jeg har en fleksibel mand og nogle gode bedsteforældre. Og nogle dage vil jeg tage fri og tage hende ud af børnehaven, så vi kan hygge sammen, fortæller Rina Ronja Kari.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278