Børn fra landets rigeste familier bliver i stigende grad klumpet sammen på bestemte skoler - i hvert fald når det gælder børnene på Sjælland og Fyn. På tilsvarende vis kan man se, at børnene fra de fattigste familier på samme måde i stigende grad bliver isoleret på bestemte skoler.
Det må vække bekymring, at børn fra forskellige sociale klasser i mindre udstrækning end tidligere møder hinanden i klasseværelset.
Lars Andersen, AE-rådet
Det viser en undersøgelse som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget på baggrund af oplysninger fra Danmarks Statistik. Det må vække bekymring, at børn fra forskellige sociale klasser i mindre udstrækning end tidligere møder hinanden i klasseværelset, mener AE-rådets direktør Lars Andersen.
- Der er stor forskel på levevilkårene i overklassen og underklassen, og når børn fra forskellige klasser bliver klassekammerater, kan det skabe grundlag for en gensidig forståelse på tværs af klasseskel. En sådan forståelse er vigtig for vores velfærdssamfund, understreger Lars Andersen.
Sjælland fører i klassedeling
AE-undersøgelsen omfatter alle landets 14-årige elever, og sammenholder tallene fra 1985 og 2010. AE-rådet har lavet en grov opdeling af eleverne i fem “samfundsklasser”: Overklassen, høj middelklasse, middelklasse, arbejderklassen og underklassen.
Set over den 25-årige periode er den stigende klassedeling ganske markant på Sjælland og Fyn. Den har også foregået i Jylland, men er her meget mindre udtalt.
På Sjælland gik knap hver femte “overklassebarn” i 1985 i en skoleklasse, hvor mindst 50 procent af eleverne enten var fra overklassen eller den højere middelklasse. I dag det over 40 procent af overklassebørnene, der går i en sådan skoleklasse.
Tilsvarende er børn fra “underklassen” blevet klumpet mere sammen: På Fyn var det i 1985 blot 1,4 procent af “underklassebørnene” der gik i en skoleklasse, hvor mindst en tredjedel også kom fra underklassen. I 2010 var denne andel steget til næsten 20 procent.
En afspejling af samfundsudviklingen
Det er ikke kun en udvikling, der slår igennem i klasseværelserne. Set på eksempelvis indkomst, uddannelse og fattigdom viser der sig et billede af et skævvredet Sjælland, forklarer Lars Andersen.
- Det er værd at tænke over, at mange af de ting, der ofte fremhæves i Danmark – lille forskel på højt- og lavtlønnet, blandede folkeskoler og høj social mobilitet – i vid udstrækning kan genfindes i Jylland, mens Sjælland er ved at bevæge sig i en anden retning. Nemlig i retningen af større ulighed, polariserede boligområder og mere opdelte skoler, siger AE-rådets direktør.
Undersøgelsen er beskrevet i AE-rådets netop offentliggjorte publikation "Fordeling og levevilkår 2013" - en rapport, som AE-rådet udarbejder hvert efterår.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278