En stemme på Fælleslisten i Hillerød er en sikker stemme mod udlicitering og EU.
Det forsikrer Hanne Gram, der stiller op til byrådet på liste T for tredje gang.
- Da rengøringen skulle i udbud, var vi de eneste, der stemte imod, siger den 58 årige kandidat til Arbejderen.
Hanne Gram er født og opvokset i Esbjerg, og egentlig havde hun aldrig tænkt sig at flytte fra den vestjyske havneby. Hun trivedes i jobbet som gartner og som tillidsrepræsentant, men da der for 20 år siden opstod en mulighed for at blive valgt som forretningsfører i det, der dengang hed SiD, slog hun til.
Ingen kan leve af nedsat tid med den løn man har på rengøringsområdet.
- Jeg syntes, det kunne være spændende med nye udfordringer og mulighed for at få mere indflydelse, og da det så lykkedes mig at overtale familien til at flytte med, blev det hele noget nemmere, fortæller Hanne Gram.
At familien landede i Hillerød er der en logisk forklaring på. Mand og børn ville så langt væk fra København som muligt, og Hanne Gram selv ville ikke bruge for meget tid på transport.
Faglig og politisk aktiv
Hun er faldet godt til i byen, og det faldt helt naturligt at fortsætte den aktive faglige og politiske linje, hun havde med sig fra Esbjerg, dels som tillidsrepræsentant gennem mere end ti år, dels som politisk aktiv og medlem af DKP frem til 1991.
I Hillerød blev Fælleslisten stiftet 1990, og Hanne Gram fandt her nogle politiske meningsfæller
Det lykkedes for listen at blive valgt ind i byrådet med et enkelt medlem, Tue Tortzen. Han har opnået genvalgt ved hvert eneste valg lige siden og har i et par perioder haft selskab af endnu et mandat.
Et af de områder, hvor Fælleslisten skiller sig tydeligt ud i byrådssalen, er på spørgsmålet om EU. Kommunernes Landsforening har gjort op, at mere end halvdelen af punkterne på kommunalbestyrelsernes møder er underlagt EU's direktiver og bindende regler, og Fælleslisten benytter enhver anledning til at gøre opmærksom på, hvordan EU begrænser det kommunale selvstyre.
Udlicitering 100 procent skidt
- Kommunens økonomi holdes i et jerngreb, fordi regeringen har valgt at tilslutte Danmark til EU's finanspagt. Det er også EU, som lægger rammerne, når landets kommuner udliciterer eller sender opgaver i udbud, mener Hanne Gram.
Selvom kommunalbestyrelsen har snævre rammer for, hvad den kan bestemme, så mener Hanne Gram, at man skal gøre alt, man kan, for at forhindre eksempelvis udlicitering af kommunale opgaver.
- Hver gang går det ud over de ansatte og ikke mindst standarden. Kigger vi på rengøringen, hvor halvdelen er overgået til private firmaer, så har mere end ti personer mistet arbejdet, andre er blevet sat ned i tid.
- Når man varsler folk ned i tid, er det det samme som at afskedige dem, for ingen kan leve af nedsat tid med den løn man har på rengøringsområdet.
Hanne Gram har snakket sig varm, og det er tydeligt at høre, at hun er forarget over, at private firmaer skal score profit på de ansattes og borgernes bekostning.
Hun tilføjer, at udlicitering slet ikke kan betale sig - hverken menneskeligt eller samfundsøkonomisk. Hun mener, at arbejdstakten i det private betyder, at de ansatte bliver nedslidte og stressede, og derfor i sidste ende bliver en belastning i forhold til sygedagpenge.
- Nu står det tekniske og grønne område i Hillerød overfor at skulle i udbud. Byrådet har endnu ikke besluttet hvor meget, der skal udliciteres, men processen er sat i gang. Når beslutningen udføres, vil Fælleslisten gøre sit til, at overenskomsten fortsætter i kontraktperioden, således at løn og ansættelsesvilkårene ikke forringes, forsikrer Hanne Gram.
Dyre besparelser
Fælleslisten og dermed listens kandidat nummer fire vil til hver en tid gøre opmærksom på, at det kan blive en rigtig dyr fornøjelse snævert at se på, hvad kommunen kan spare ved en udlicitering.
En anden af hendes og Fælleslistens mærkesager drejer sig om det aktiveringscirkus man byder syge og arbejdsløse.
- Det må være kommunens grundholdning, at ingen syge borgere må stå uden indtægt på grund af ventetid i kommunen, og at syge i stedet for stop af sygedagpenge omskoles tilbage på arbejdsmarkedet eller afklares til pension. Samtidig må kommunen have respekt for speciallægeerklæringer og ekspertens vurdering, kommer det skarpt fra Fælleslistekandidaten, der håber på fremgang ved valget på tirsdag.
- Blev vi tre, ville det pynte gevaldigt. Det er klart, at jo flere vi er jo grundigere kan vi sætte os ind i tingene. Vi vil få mere at skulle have sagt, vi får plads i flere udvalg og dermed større indsigt og indflydelse, slutter Hanne Gram.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278