Ved kommunalvalget i næste uge står Aalborg til en historisk nyhed på pladserne i byrådssalen: For første gang har Enhedslisten udsigt til at blive valgt ind i Aalborg byråd med et eller måske endda to mandater.
Enhedslisten vil noget helt andet end de andre partier i byrådet.
Det er nuværende folketingsmedlem Per Clausen, der står til at føre de rødgrønne ind på det Nordjyske rådhus.
- Vi har før troet, at vi kom ind i byrådet. Denne gang er det alligevel anderledes, og får vi ikke godt 3000 stemmer, som et enkelt mandat kræver, vil jeg betragte det som en egentlig fiasko, siger spidskandidaten til Arbejderen i en pause mellem to valgmøder.
Siden den 58 årige aalborgenser blev valgt til Folketinget i 2005 har han med utallige ordførerposter slået sit navn fast som en habil landspolitiker.
På Christiansborg har Per Clausen kæmpet for størst mulig indflydelse til Enhedslisten, og i Folketinget er han kendt for at være særdeles flittig og har således fået titlen som den mest ihærdige spørger flere gange.
Valgløfter
Samtidig med at Per Clausen har varetaget sin opgave som folketingspolitiker, har han formået at blande sig i den politiske debat i Aalborg Kommune. Her har han boet og været aktiv i hovedparten af sit liv og er derfor et kendt politisk ansigt.
- Kommer vi nu i byrådet, så bliver jeg siddende i Folketinget frem til næste folketingsvalg, men det er uholdbart i længden at sidde begge steder. Frem til valget skal jeg selvfølgelig lægge mig ekstra i selen for at gøre mit arbejde ordentligt, og der vil helt sikkert også blive holdt øje med mig, siger den erfarne politiker.
På valgmøderne oplever han, at mange faktisk tror, at Enhedslisten i forvejen sidder i byrådet i Aalborg Kommune. Det ser Per Clausen som udtryk for, at Enhedslisten er blevet et parti, der står tydeligere i vælgernes bevidsthed, og han håber, at vælgerne tager den bevidsthed med ind i stemmeboksene den 19. november.
- Enhedslisten vil noget helt andet end de andre partier i byrådet. Det er ganske vist svært at høre forskel, når man følger med i den kommunale valgkamp. Der er rigtig mange, der lover rigtig meget, mener Per Clausen.
Enhedslisten fører valgkamp under slogan'et "bæredygtigt fællesskab", og kandidaterne lægger særlig vægt på bedre velfærd og grøn omstilling.
Velfærd og demokrati
Per Clausen uddyber:
- I vores optik hænger bedre velfærd ikke sammen med skattelettelser til erhvervslivet og jordbesiddere. Der er brug for pengene til ældre og handicapområdet. En god folkeskole koster penge, og det samme gør en bedre og mere miljørigtig affaldshåndtering og bedre kollektiv trafik.
Enhedslisten lægger vægt på mere demokrati i det kommunale styre. Det indebærer, at politikerne bliver bedre til at lytte til lærerne, pædagogerne og SOSU-arbejderne, ja alle ansatte i kommunen, der skal have større indflydelse på det daglige arbejde. Det betyder også, at borgerne skal inddrages og være med til at bestemme udviklingen i Aalborg Kommune.
-Vi vil gøre meget ud af at inddrage fagforeningerne og de folkelige bevægelser i beslutningsprocesserne. For eksempel arbejde sammen med FOA, når der bliver sat udlicitering på dagsordenen, forklarer Per Clausen.
Politikeren indrømmer, at der er begrænsninger på, hvad kommunalpolitikerne kan bestemme. Eksempelvis er det Folketinget, der fastsætter de økonomiske rammer for kommunernes budgetter.
Noget kan vi da
- Men jeg mener alligevel, at man kan gøre noget lokalt. Vi kan tage konkret stilling til, hvordan folkeskolerne skal se ud, lokalplaner for byudviklingen og affaldshåndtering, bare for at nævne nogle eksempler. Og hvis vi formår at arbejde tættere sammen med bevægelserne, så kan vi med en eller få mandater bære holdninger ind i byrådssalen, som repræsenterer mange flere og på den måde være med til at presse S, SF og måske også de radikale i en mere fornuftig retning.
Endelig mener Per Clausen, at samspillet mellem Enhedslisten i Folketinget og partiets repræsentanter i byrådet kan fremme en fornuftig udvikling i kommunerne.
- Alt andet lige kæmper vi jo i Folketinget for flere penge til kommunerne, men det er ude i kommunerne, vi kan få indflydelse på, hvordan pengene skal fordeles, slutter Per Clausen.
Han når lige at fylde nogle løbesedler i en plasticpose, tage en plakat med sit eget portræt under armen, inden han bevæger sig ud i byen til endnu et valgmøde for at overbevise vælgerne om liste Ø's holdninger.
Den 19. november ved han, om det er lykkedes.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278