Regeringen er stædig som ind i h….. og lige nu ser det ikke lyst ud, skriver Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl i det seneste nummer af partiets medlemsblad “Rød-grønne linjer”.
Det er forhandlingerne om finansloven for 2014, Christian Juhl hentyder til.
Forhandlingerne foregår på basis af regeringens finanslovsudspil, som Enhedslisten har kritiseret for ikke at indeholde flere job og være uspiselig i sin nuværende form. Partiet kræver blandt andet flere investeringer i grønne job, samt øget indsats for velfærd og mod social dumping bygget ind i finansloven.
Det afgørende er, at Enhedslisten går på kompromis, slår til, tager ansvar og laver en aftale.
Bjarne Coydon
Enhedslisten har op til finanslovsforhandlingerne meldt ud, at de vil bruge omkring 2,5 milliarder kroner på at genskabe en del af de mange offentlige stillinger, som er nedlagt siden 2009 for at sikre rimelig velfærd for børn og ældre.
Senest har partiet præsenteret et konkret udspil om mindstekrav til ældreplejen: Bad mindst to gange ugentligt, rengøring minimum hver 14. dag og hovedrengøring i hvert fald én gang årligt. Dertil efteruddannelse af personale. Prisen for ældrepakken har Enhedslisten opgjort til 1,2 milliarder kroner.
Finansminister Bjarne Corydons svar var mandag, at regeringen da gerne vil gøre noget mere for de ældre, men at han afviser Enhedslistens minimumskrav.
Ingen antidumping-lov
Derudover er indsatsen mod social dumping et hovedkrav fra Enhedslisten, der konkret kræver de 70 millioner kroner, regeringen har afsat på finansloven, godt og vel fordoblet til 150 millioner kroner, samt øgede beføjelser til Skat, Politi og Arbejdstilsyn.
Bøderne skal hæves, og det skal blandt andet være muligt for myndighederne at stoppe arbejdet og om nødvendigt lukke en virksomhed ved grove overtrædelser af reglerne, mener Enhedslisten. Partiet fastholder dertil kravet om lovgivning om kædeansvar for at begrænse muligheden for at omgå danske overenskomster ved brug af uorganiserede underleverandører.
Det krav har Bjarne Corydon afvist, blandt andet med henvisning til, at EU-regler forhindrer en sådan lov. Dén forklaring har dog vist sig ikke at have noget på sig. Hans andet argument for ikke at indføre kædeansvar ved lov - hensynet til virksomhedernes konkurrenceevne - har heller ført til, at Enhedslisten dropper kravet.
Ifølge nyhedsbureauet Ritzau har Bjarne Corydon under et forhandlingsmøde mandag give Enhedslisten et tilbud om en anden aftale om social dumping. Corydon vil dog ikke løfte sløret for, hvad tilbuddet går ud på.
- Det afgørende er, at Enhedslisten går på kompromis, slår til, tager ansvar og laver en aftale, så de fremskridt kan blive til virkelighed. Der findes ikke andre flertalskombinationer i Folketinget, som vil sætte ind overfor dette problem, siger Bjarne Corydon til Ritzau.
Hvad grønne jobs angår, foreslår Enhedslisten, at der etableres en offentligt garanteret fond på mindst seks milliarder kroner, som skal investere i rentable, grønne og jobskabende investeringer. Det kan ske uden at øge den offentlige nettogæld, og dermed uden at udfordre den finansielle holdbarhed og EU’s krav, hvis for eksempel pensionskasser på frivillig basis skyder pengene ind i fonden mod en lille præmie, vurderer Enhedslisten.
VK på sidelinjen
Indtil nu har oppositionen ikke været til realitetsforhandlinger om finansloven for 2014. Det skyldes blandt andet, at Venstres Lars Løkke Rasmussen har krævet en forhåndstilkendegivelse fra regeringen om yderligere massive skattelettelser til erhvervslivet som "adgangsbillet" til finanslovsforhandlingerne. Det har mødt kritik fra de Konservative, som opfordrer Venstre til at droppe ultimative krav - men ellers stiller med de samme krav om skattelettelser.
Bjarne Corydon har fra starten af finanslovsforhandlingerne meldt ud, at hvis det kikser med Enhedslisten, vil regeringen skaffe sit flertal for finansloven for 2014 fra andre steder i Folketingssalen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278