20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Retshjælp får kniven i finanslov

Mindre retshjælp til fattige

Retshjælp får kniven i finanslov

Finansloven for 2014 skærer 7,5 millioner kroner på den frivillige retshjælp til især socialt udsatte. Det risikerer at gå ud over adgangen til retfærdighed, advarer Landssammenslutningen af Forsvarsadvokater.

Det er meget ærgerligt, at der bliver skåret så voldsomt i retshjælpen. Det er her, hvor ubemidlede mennesker kan gå hen med en pose med bilag og få råd og vejledning, om eksempelvis deres udlejer kan sætte dem på gaden, mener Landssammenslutningen af Forsvarsadvokater.
FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

Regeringen, Venstre og Konservative har i finanslovsaftalen valgt at fjerne 7,5 millioner kroner fra den frivillige retshjælp, der især hjælper fattige og udsatte grupper med at få styr på jura og paragraffer, når eksempelvis en udlejer truer med at sætte dem på gaden eller kommunen vil lukke for kontanthjælpen.

De 7,5 millioner kroner, som de frivillige retshjælpsorganisationer mister, svarer til mere end én tredjedel af deres samlede bevilling.

I sidste ende handler det her om adgang til retfærdighed.
Henrik Stagetorn

-  Det er få penge i en samlet finanslov, men det tegner til en katastrofe for de retshjælpsinstitutioner, der støtter, hjælper og rådgiver nogle af de mennesker i Danmark, der har det sværest. Det er jo ikke mennesker med en tyk tegnebog, der bruger den gratis retshjælp. Det handler om de mest udsatte menneskers retssikkerhed, når vi taler om retshjælpsinstitutionerne, siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper til Arbejderen.

Enhedslisten rejste flere gange spørgsmålet om retshjælpen under forhandlingerne med regeringen.

- Det var egentlig vores indtryk, at regeringen var helt enig i, at pengene skulle findes. Derfor overrasker det mig virkelig, at de ikke var opmærksomme på retshjælpen, da de indgik en aftale med Venstre om flere skattelettelser.

-  Ingen kan være uenig i, at pengene er givet godt ud. Og problemet må og skal løses. Vi knokler benhårdt på en eller anden form for løsning, som kan komme i hus inden 1. januar, hvor katastrofen lurer. Og jeg håber virkelig, at de øvrige partier i Folketinget vil støtte op. Vi har ikke meget tid, lyder det fra Pernille Skipper.

Godt for jurastuderende

Også Landssammenslutningen af Forsvarsadvokater ærgrer sig over besparelsen.

- Det er meget ærgerligt, at der bliver skåret så voldsomt i retshjælpen. Det er her, hvor ubemidlede mennesker kan gå hen med en pose med bilag og få råd og vejledning, om eksempelvis deres udlejer kan sætte dem på gaden. I sidste ende handler det her om adgang til retfærdighed, siger formanden for Landssammenslutningen af Forsvarsadvokater Henrik Stagetorn til Arbejderen.

Han mener, at retshjælpen kan spare især fattige borgere penge, fordi den sikrer gratis juridisk rådgivning i sager, der ikke er udsigt til at vinde. Og hvis borgeren omvendt har en god sag, kan retshjælpen være med til at give borgeren det sidste skub og formidle kontakt til en advokat, som kan føre sagen og dermed sikre retfærdighed.

Men borgerne er ikke de eneste, der har glæde af retshjælpen.

- Retshjælpen giver en masse jurastuderende erfaringer fra det virkelige liv. De studerende bliver præsenteret for rigtige sager, hvor de skal tage stilling og yde rådgivning. Det er meget dannende og meget lærende for de unge studerende at lave sagsbehandling og holde møder med rigtige borgere med rigtige problemstillinger.

SF: Nedslående

- Det er utilfredsstillende og nedslående. Det handler jo om udsatte gruppers adgang til retssystemet og dermed til retfærdighed. Der er jo især tale om borgere, der ikke har andre muligheder end at gå til retshjælpen. Derfor er det dybt alvorligt, at vi nu risikerer at adgangen til retssystemet bliver forringet, siger SF's retsordfører Karina Lorentzen til Arbejderen.

- Jeg har ikke noget fuldt overblik, men man kan frygte flere måder, som de lokale retshjælpe vil udmynte besparelsen på: Adgang til rethjælp vil blive begrænset - enten via færre åbningstider, ved at oprette ventelister eller ved at begrænse hvilke områder, folk kan få hjælp. Mange kender ikke deres rettigheder, og så bliver de lettere at tryne.

Karina Lorentzen har skrevet til justitsminister Morten Bødskov i et sidste forsøg på at undgå færre penge til retshjælpen. 

- Jeg har bedt om et møde, hvor vi sammen kan drøfte konsekvenserne af de færre penge. Men jeg tror ærlig talt, at mulighederne for ændringer er små, fordi finanslovsaftalen er indgået.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. dec. 2013 - 12:30   03. dec. 2013 - 12:45

Finanslov 2014

ml@arbejderen.dk
Fakta: Retshjælpsinstitutioner

Retshjælpsinstitutionerne yder gratis juridisk rådgivning til almindelige borgere. Rådgivningen udføres sædvanligvis af frivillige.

Retshjælpspuljen uddeles i begyndelsen maj måned. Den samlede bevilling i 2013 var 21,7 millioner kroner. Finansloven for 2014 giver samlet 14,2 millioner kroner.

Det store fald er resultatet af udløbet af en ekstra bevilling i 2012-13, som blev bevilliget med finanslovsaftalen for 2012 mellem regeringen og Enhedslisten.