09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fire ud af fem daglejere gjort overflødige

Spaniens grønne guld

Fire ud af fem daglejere gjort overflødige

130.000 daglejere i Andalusien var tidligere sikret mindst tre måneders arbejde i olivenhøsten. I dag har høstmaskiner gjort fire ud af fem daglejere overflødige.

Tidligere gav olivenhøsten arbejde til over 100.000 daglejere i 90 dage. Nu er der arbejde til 20.000 i 40 dage.
FOTO: Sven-Erik Simonsen
Tidligere gav olivenhøsten arbejde til over 100.000 daglejere i 90 dage. Nu er der arbejde til 20.000 i 40 dage.
FOTO: Sven-Erik Simonsen

Måske er Spaniens verdens største producent af oliven og olievenolie.

Det tror Juan Antonio Ferreiro - blandt venner kendt som Chechu.

Han er selv daglejer i olivenhøsten - en af 130.000 daglejere. Med sine 28 år er han blandt de heldige, der har fået arbejde.

Han skal starte om fire dage. I dag har han sagt ja til at tage Arbejderen med på en tur rundt i Andalusiens olivenverden. Årets høst er lige begyndt.

Chechus ansættelseskontrakt giver ham en løn på 58,50 euro om dagen.

Og Chechu har ret. Spanien producerer 43,8 procent af verdens olivenolie - og langt de fleste oliven bliver anvendt til fremstilling af olivenolie. Der produceres årligt over 1,5 millioner ton olivenolie i Spanien. Centrum for Spaniens olivenproduktion er provinsen Jaen i Andalusien. 

Det er her vi møder Chechu.

Chechu er kommunist, men det skilter han ikke med, når han søger arbejde. I år har han fået arbejde hos en af områdets store godsejere. Juan Serra Gama er ud over at være en stor jordejer også leder af den højreorienterede katolske bevægelse Opus Dei i området.

- Blot to procent af jordejerne i Andalusien ejer 70 procent af jorden, og Gama er en af de store, fortæller Chechu.

Som 500 olivengårde

Vi står på en bakke med udsigt over Gamas ejendom.

Chechus ansættelseskontrakt giver ham en løn på 58,50 euro om dagen for otte timers arbejde. Han regner med, at der er arbejde til ham i mellem 30 og 40 dage. Hvis det holder kan han tjene godt 2000 euro i denne sæson - cirka 16.000 danske kroner.

- Gama har omkring en halv million oliventræer, fortæller Chechu og peger horrisonten rundt for at illustrere olivengodsets udstrækning.

Det svarer til cirka 500 traditionelle olivengårde, som der i dag kun er få af.

- Traditionelt har en olivenbonde syv hektar og cirka 1000 træer. Det kan en familie på fem-seks medlemmer passe, høste og leve af.

Med håndkraft kan en olivenarbejder høste cirka 200 kilo på en arbejdsdag. Med de moderne maskiner ligger høsten per person på mellem 1000 og 2000 kilo.

Med håndkraft kan man høste 20 træer på en dag - med 'rystemaskinen' ligger tallet på op til 300 træer på en dag.

- Vi kan køre ind på marken derovre og hilse på, siger Chechu og peger på en mark 500 meter borte, hvor høsten er i gang.

Mekaniseret høst

Der er cirka syv meter mellem rækkerne med oliventræer.

Plads nok til at en traktor på larvefødder med en påmonteret olivenhøstmaskine kan køre, arbejde og vende rundt.

Høstmaskinen består af to dele.

En stor klo, hvormed traktorføreren varsomt tager fat om træets stamme knap en meter over jorden.

Oven over kloen, men nede under de nederste grene, folder traktorføreren den anden del ud. Det er en stort lærredsdug på metalstivere, som måske kan sammenlignes med en påfugl, der folder sin cirkelformede hale ud.

Traktorens kraftoverførsel sættes i gang. Træet ryster kraftigt. To mand med hver sin træstok på fire meter tæver samtidigt hårdt ned på oliventræets grene med frugter på. Efter cirka 30 sekunders kraftudfoldelse stopper rysteriet, kloen slipper træstammen, dugen foldes sammen og får lidt poseform. Traktoren bakker hen til en vogn, hvor holdets fjerdemand dirigerer tømningen.

- Tidligere gav olivenhøsten arbejde til over 100.000 daglejere i 90 dage. Nu er der arbejde til 20.000 i 40 dage, fortæller Chechu uden at runde oplysningen af med en konklusion for eller imod maskinen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. dec. 2013 - 19:29   11. dec. 2013 - 19:30

Spanien

se@arbejderen.dk
Oliven

Mennesker har dyrket oliven i 10.000 år.

Et oliventræ kan høstes, når det er fem år gammelt.

Det producerer mest, når det er mellem 10 og 60 år, men oliventræer får ofte lov at stå og producere i over 100 år.

Enkelte oliventræer producerer frugter i over 1000 år. De ældste oliventræer siges at stå i Palæstina.

Spanien er verdens største producent af oliven og olivenolie.

Grækerne forbruger mest olivenolie af alle. 23,7 kilo per indbygger om året.

Kilde: Olivenarbejdere i Andalusien og Wikipedia.