13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dansk våbenlobby tjener styrtende

Danmark i krig

Dansk våbenlobby tjener styrtende

Lobbyorganisationen for de danske våbenfirmaer har aldrig været større. Det samme gælder omsætningen. Nogle firmaer nyder godt af stigende samarbejde med USA's militær.

Den danske forsvarsminister Nicolai Wammen og USA's forsvarsminister Chuck Hagel mødtes i august og aftalte at udvide det militære samarbejde. I dag nyder især den danske våbenindustri godt af det tætte samarbejde med USA.
FOTO: www.defense.gov
1 af 1

Flere og flere danske firmaer tjener penge på at sælge våben til militær og krig. For nylig kunne lobbyorganisationen for de danske våbenfirmaer - Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark - fejre medlem nummer 70.

Og det går tilsyneladende godt for den danske våbenindustri. Omsætningen har aldrig været større: 2,6 milliarder kroner i 2012 - mod 1,5 milliarder i 2006.

Nogle af firmaerne nyder godt af det stigende samarbejde med USA. I august mødtes den danske forsvarsminister Nicolai Wammen med USA's forsvarsminister Chuck Hagel og aftalte at udvide det militære samarbejde. 

Et af våbenlobbyens mange nye medlemmer er Sky-Watch i Nordjylland. Netop i disse dage er firmaet ved at få sin drone godkendt af USA's militær.

Vi er ikke interesseret i for meget opmærksomhed herhjemme. Vi har ikke nogen kunder på det danske hjemmemarked. Vi har svært ved at navigere politisk herhjemme. Flere politikere mener at droner er djævelens værk.
Jonas Johansen, direktør i Sky-Watch

Droner til USA's militær

Sky-Watch sendte i sidste måned tre mand til Fort Benning-basen i USA for at instruere 30 soldater i, hvordan man bruger firmaets nyudviklede rekognoscerings-drone. Til februar besøger Sky-Watch igen basen.

- Vi skal se, om soldaterne kan styre vores drone. Og vi skal se, hvordan vores droner klarer sig i simulerede kampsituationer. Målet er at blive godkendt til salg til det amerikanske militær og gøre opmærksom på vores produkt. I sidste ende håber vi selvfølgelig på at kunne levere vores droner til USA's militær i fremtiden, fortæller Jonas Johansen, administrerende direktør hos Sky-Watch, til Arbejderen.

Sky-Watch kan tilbyde USA's militær specialudviklede droner, der er designet til at operere under vanskelige forhold. Og så er dronerne meget brugervenlige: De kan styres af bare en enkelt soldat, der har fået et minimum af træning.

- Vi har udviklet en rekognoscerings-drone, der kan flyve ud og danne sig et overblik over eksempelvis en kampzone i en by eller i et naturområde. Dronen kan spotte en fjende, mens vores soldater er under beskydning. Dronen kan identificere en fjende, der skal neutraliseres, så vores soldater ikke behøver udsætte sig selv for fare.

Sky-Watch sælger og markedsfører sine droner i 26 lande på fire kontinenter. Firmaet, som bor i Støvring, blev oprettet i december 2009 af en række private investorer i Nordjylland.

Hvad omsætning og overskud er, ønsker Sky-Watch ikke at oplyse.

- Hvis vi offentliggør den slags tal, kan vores konkurrenter regne sig frem til, hvor mange droner, vi sælger. Det er vi ikke interesseret i. Vi er lidt reserverede. Vi er ikke interesseret i for meget opmærksomhed herhjemme. Vi har ikke nogen kunder på det danske hjemmemarked. Vi har svært ved at navigere politisk herhjemme. Flere politikere mener, at droner er djævelens værk.

Våbenproducent med i kanon

En af de helt store våbenproducenter er Systematic A/S. Sidste år steg firmaets omsætning med 11 procent til 413 millioner kroner og et overskud på 38 millioner kroner - det bedste i selskabets 27-årige historie.

Systematic militære kommunikationssystemer, som eksempelvis "SitaWare Headquarters", skal hjælpe militære ledere med strategisk planlægning og styring af ordrer og rapporter.

Systematic er sammen med virksomheder som Lego, Ecco og Arla Foods blevet optaget i Danmarks eksportkanon over 30 ekstraordinære eksportsucceser.

Kanonen blev præsenteret af handels- og europaminister Nick Hækkerup den 4. september 2013 i den gamle børsbygning i København.

- Vi ønsker at fortælle den samlede fortælling om dansk eksport med kanonen. Det er helt centralt, at vi lærer den at kende, for vores velstand og vores velfærd afhænger af erhvervslivets eksportevner, lød det fra Nick Hækkerup da han offentliggjorde Eksportkanonen.

En anden stor dansk våbenproducent er Terma A/S, der sidste år omsatte for 1,3 milliarder kroner og fik et overskud på 69 millioner kroner - 12 procent bedre end året før. Terma A/S har blandt andet underskrevet kontrakter til en værdi af én milliard kroner med det amerikanske firma Lockheed Martin, der producer F-35 jagerflyet Joint Strike Fighter.

I Odense producerer­ Falck Schmidt Defence Systems mastesystemer, styringsbokse og generatorer. I 2005 begyndte virksomheden at udvikle styresystemer til missiler.

I oktober blev Falck Schmidt Defence Systems kåret til Fyns mest innovative virksomhed i den verdensomspændende konkurrence Entrepreneur of The Year. Alene siden 2010 har Falck Schmidt Defence Systems haft en fremgang på cirka 50 procent i antallet af ansatte og mere end firedoblet bruttoavancen.

EU hjælper til

Der kan være endnu mere gyldne tider på vej for våbenindustrien - ikke bare i Danmark men i hele EU.

I juli vedtog EU-kommissionen en handlingsplan med navnet "Henimod en mere konkurrencedygtig og effektiv forsvars- og sikkerhedssektor". 

Handlingsplanen skal "sætte skub" i våbenindustriens konkurrenceevne samt styrke EU-samarbejdet inden for våbenproduktion og forbindelserne mellem forskning og militær indenfor eksempelvis kemi, biologi, radiologi og droner.

EU vil også sikre forsyningen af vigtige, sjældne råstoffer der bruges i våbenproduktion, fremgår det af handlingsplanen.

Sidste år beskæftigede den europæiske våbenindustri direkte omkring 400.000 personer med yderligere 960.000 arbejdsplader hos underleverandører. Våbenindustrien havde en omsætning på 96 milliarder euro.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. dec. 2013 - 09:52   10. dec. 2013 - 09:03

Våbenlobby

ml@arbejderen.dk
Fakta: Våbenindustrien i Danmark

Våbenindustriens omsætning i Danmark

2006                    1,5 milliarder kroner

2007                    1,8 milliarder kroner

2008                    2,1 milliarder kroner

2009                    2,1 milliarder kroner

2010                    2,2 milliarder kroner

2011                    1,8 milliarder kroner

2012                    2,4 milliarder kroner

I 2012 beskæftigede våbenindustrien 2300 ansatte i Danmark. Hertil kommer de job, som skabes hos underleverandører.

Kilde: Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark