23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Frankrig vil sikre sig uran

Optrapper i Den Centralafrikanske Republik

Frankrig vil sikre sig uran

Det franske firma Areva har købt en uranmine i sin gamle koloni Den Centralafrikanske Republik, hvor militser hærger landet efter et kup i marts måned.

Fransk soldat patruljerer gaderne i Den Centralafrikanske Republiks hovedstad Bangui den 7. december.
FOTO: Stringer/Reuters/Scanpix
1 af 1

Som med den franske invasion af Mali i januar i år er det tilsyneladende økonomiske interesser bag Frankrigs militære indgriben i Den Centralafrikanske Republik (CAR), der rummer både uran og guld.

I løbet af de seneste dage er antallet af franske soldater i landet øget til 1600, der sammen med en fællesafrikansk styrke på 2500 forsøger at afvæbne militser, der bekæmper hinanden. 

Vi kan ikke holde på en præsident, som ikke er i stand til at foretage sig noget, men derimod lader tingene udvikle sig.
Francois Hollande, Frankrigs præsident

Ifølge Internationalt Røde Kors er 461 mennesker døde alene i den seneste uge i kampe mellem uregerlige, deserterede muslimske Seleka-militser og kristne selvforsvarskomiteer.

Mandag blev to franske soldater dræbt nær lufthavnen i hovedstaden Bangui, som franske soldater ellers kontrollerer. Frankrig har også udstationeret soldater i flere store byer, meddeler det franske forsvarsministerium.

CAR blev i 13. august 1960 uafhængig af den franske kolonimagt.

Frankrig har brug for uran

Frankrig har stadig store økonomiske investeringer i landet og en fransk koloni på anslået 1000 indbyggere. CAR har uudnyttede ressourcer af især uran, diamanter, guld, tømmer og olie.

I 2011 skrev det franske energifirma Areva for eksempel under på en endelig aftale med CAR om at overtage Bakouma-minen i den sydøstlige del af landet. Areva forventer, at minen rummer 32.000 tons uran, men har ikke igangsat produktionen på grund af problemer, angiveligt med manglende veje.

Frankrig er afhængig af uranen til sine atomkraftværker - en energikilde, der samlet skaffer Frankrig 75 procent af al sin elektricitet.

Jean Francois Milian, generaldirektør for Areva i CAR har oplyst, at firmaet forventer sig meget af minen.

- Vi har allerede brugt 147 millioner dollars på den, så vi opgiver ikke projektet efter at have brugt så mange penge, sagde han til nyhedsbureauet Reuters i november 2012.

Udtalelsen kom få måneder, efter at minen var blevet angrebet af ukendte militsmænd, rapporteret af nyhedsbureauet AFP den 25. juni 2012.

Også Mali i Vestafrika besidder store uranressourcer. Landet blev invaderet af Frankrig i januar 2013. I Malis naboland Niger kæmper Areva om at beholde to uranminer, som kinesiske firmaer ifølge presserapporter er på jagt efter. Her rummer uranminerne, som kontrolleres af franske selskaber, anslået 180.000 tons.

Øger investeringer

Det franske dagblad Le Humanité oplyser, at Frankrigs præsident Francois Hollande i starten af december deltog i en økonomisk konference arrangeret af den franske arbejdsgiverorganisation.

Konferencen fokuserede på at styrke franske økonomiske positioner i Afrika og "vinde de tabte markedsandele i Afrika tilbage, som er gået til Kina".

Hollande lovede i sin tale at øge Frankrigs årlige investeringer i Afrika til 20 milliarder euro i forhold til de 10 milliarder euro, Frankrig investerede fra 2008-13.

Fra 2000-11 er Frankrigs markedsandel i Afrika syd for Sahara faldet fra 10,1 til 4,7 procent, mens Kina markedsandel er vokset fra to procent i 1990 til 16 procent i 2011.

Hollande lovede også at støtte oprettelsen af en hurtig militær udrykningsstyrke styret af Den Afrikanske Union, samt at Frankrig vil uddanne 20.000 afrikanske tropper over fem år.

Vold i kølvandet på kup

Officielt udtaler Frankrig, at det er i CAR for at beskytte menneskerettighederne for civilbefolkningen og standse den igangværende sekteriske vold mellem kristne og muslimske militser.

Volden er eskaleret, efter at Frankrig støttede et kup mod præsident François Bozizé i marts. Bag kupper stod muslimske Seleka-oprørere, som har indsat deres leder Michel Djotodia som præsident.

Tilsyneladende har Frankrig nu fået nok af den ellers vestvenlige Djotodia, der ikke har sikret ro. Der skal derfor regimeskifte til.

- Jeg ønsker ikke at pege fingre, men vi kan ikke holde på en præsident, som ikke er i stand til at foretage sig noget, men derimod lader tingene udvikle sig. Målet må være et valg så hurtigt som muligt, sagde Frankrigs præsident Francois Hollande under sit besøg i CAR i tirsdags ifølge nyhedsbureauet UPI.

Ifølge Reuters udsendte reporter har præsident Djotodia har opløst Seleka-militserne, men han har helt mistet kontrollen over disse soldater. Krigsherrer har indført egne "rædselsregimer over store dele af landet, nedbrænder landsbyer, dræber i flæng og begår massevoldtægter". Kristne på den anden side har dannet deres egne vagtværn.

Frankrigs præsident Francois Hollande begrunder den franske militæraktion.

- Det handler om Frankrigs pligt til at bringe hjælp og vise solidaritet overfor et lille, venligt land - verdens fattigste land, der kalder på os for at få hjælp, siger han ifølge dagbladet Le Figaro.

Samtdig transporterer USA's luftvåben styrker fra Burundi til CAR for at blive indsat i den fællesafrikanske styrke.

FN's Sikkerhedsråd har godkendt en fransk resolution, der tillader indsættelse af flere franske og afrikanske tropper i CAR. Den Afrikanske Unions styrke, FOMAC, har i øjeblikket 2500 soldater i CAR.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. dec. 2013 - 16:10   14. dec. 2013 - 16:15

Centralafrika

Anders Fenger
Skribent
Den Centralafrikanske Republik
  • 1880: Den Centralafrikanske Republik bliver fransk koloni
  • 1960: Landet bliver selvstændigt
  • Ligger klemt inde mellem DR Congo, Tchad, Cameroun og Sydsudan.
  • Befolkning: 4,6 millioner
  • Hovedstad: Bangui
  • Areal: 622.984 kvadratkilometer
  • Vigtigste sprog: fransk, sangho 
  • Relgion: kristendom, islam,oprindelige religioner
  • Levealder: 48 år (mænd), 51 år (kvinder)
  • Eksport: Diamanter, tømmer, bomuld, kaffe, tobak
  • Ressourcer: uran, guld, diamanter, tømmer

Kilde: FN