14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

En legende fylder 100 år

Navne

En legende fylder 100 år

Cecilie Dybvad Hansen i Hillerød - Lillemor - fylder 100 år på tirsdag.

FOTO: Privat
1 af 1

Cecilie Dybvad Hansen i Hillerød fylder 100 år den 14. januar. Langt ud over kommunegrænsen er hun kendt under navnet Lillemor. Mange, der i dag er pensionister, vil huske Lillemor som skolesygeplejerske. Hun har været tilknyttet tre af skolerne i Hillerød.

Tilnavnet Lillemor fik hun nok før besættelsen. Hun var med til at huse og bespise nogle af de, der var flygtet fra Hitlers Tyskland og var kommet til Danmark med eller uden opholdstilladelse. Tilnavnet blev bekræftet under besættelsen. Hun kom meget tidligt i kontakt med modstandsbevægelsen, og hendes hjem blev tilflugtssted for modstandsfolk, som jorden brændte under. Mange fandt her det fristed, som betød, at de med nye kræfter kunne vende tilbage til kampen.

Mon ikke mange vil finde vej til Sofienborg på Axel Jarlsvej den 14. januar klokken 14.

Der er ingen tvivl om, at hun har reddet flere modstandsfolks liv. Et eksempel fra april 1945: Nogle ledende modstandsfolk skulle fra Hillerød til Jægerspris. Da de i bil kom til broen i Frederikssund, som var stærkt bevogtet, opdagede Dalle, Hans Normann Petersen, at han havde glemt sit legitimationskort. Han sprang ud af bilen og løb tilbage mod Frederikssund og tyskerne efter ham.

De to andre i bilen fortalte, at det var en blaffer, de havde taget op, og at de i øvrigt ikke kendte noget til ham. Bilen og de to blev naturligvis undersøgt, men de var ubevæbnede, og vognen var også ”ren”. De to fik lov at køre videre, men tyskerne beholdt Dalle. Han talte ikke tysk, men havde dog gjort dem forståeligt, at han havde glemt sig legitimationskort hjemme. Tyskerne ringede til hans adresse, som var ved Lillemor, hvor han boede sammen med en anden modstandsmand. Tyskerne forlangte, at Lillemor skulle finde hans kort og gå til Gestapo i Hillerød og vise det til dem, så de kunne ringe til vagten i Frederikssund og bekræfte, at Dalle både havde kort og adresse.

Lillemor skulle ikke til Gestapo. Hun tager sin cykel og kører til Frederikssund, viser tyskerne Dalles kort og fortæller dem, at ”nu har den fulderik af min mand igen teet sig helt tosset. Det må I meget undskylde”.

Hvor utroligt det kan lyde, men Lillemor fik sin fulderik med hjem, og han kunne dagen efter mødes med bylederen for modstandsbevægelsen i Frederikssund, Morten Nielsen.

Der kunne berettes om flere andre eksempler på Lillemors indsats og hendes mod og betydning. Efter befrielsen i 1945 blev hun gift med Murer-Tonny og fik ham på benene efter tortur og kz-lejr. Siden var det politiske flygtninge fra andre lande, som fik et fristed ved Lillemor, de var måske fra Iran eller Chile, men det var mennesker i nød, som skulle have hjælp.

Mon ikke mange vil finde vej til Sofienborg på Axel Jarlsvej den 14. januar klokken 14.

Det ville klæde den nye borgmester i Hillerød, om hun mødte op og fortalte, at en lokalitet i Hillerød i fremtiden vil blive kaldt Lillemors Vej eller Plads. Ingen har fortjent det mere end Lillemor.

Lillemor er medlem af DKP, hun blev medlem under besættelsen.

Der er åben reception i Fællessalen, Axel jarlsvej, tirsdag den 14. januar klokken 14.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. jan. 2014 - 09:44   09. jan. 2014 - 15:46

Navne

Af Jørgen Tved, Frederiksværk