I fredags steg den tidligere israelske ambassadør og tidligere chef for den israelske sikkerhedstjeneste Carmi Gillon på et fly og forlod Danmark før tid.
Gillon var i Danmark i forbindelse med Jødisk Filmfestival i København. Her skulle han søndag promovere dokumentarfilmen "The Gatekeepers", hvor seks tidligere ledere af den israelske sikkerhedstjeneste Shin Bet for første gang nogensinde står frem og fortæller om deres arbejde.
Torsdag blev Carmi Gillon imidlertid anmeldt til politiet af "Anti Tortur Støtte-fonden", der bliver drevet af ægteparret Inge Genefke og Bent Sørensen, der i en menneskealder har kæmpet imod tortur.
Fonden anmeldte Carmi Gillon for brud på FN's torturkonventionen, der forbyder tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.
I et interview i Jyllands-Posten i juli 2001 indrømmede Gillon, at han som chef for sikkerhedstjenesten i 100 tilfælde havde givet grønt lys til brug af "moderat fysisk pres" overfor mistænkte.
Den værste forbrydelse der findes
- Vi bryder os ikke om, at ansvarlige for tortur flygter fra deres ansvar. Hvis Gillon ikke havde noget at frygte, var han blevet. Men nu har han stadig en anklage om tortur hængende over sit hoved. Han havde en mulighed for at få renset sit navn. Men han valgte at rejse for at undgå en retssag i Danmark, siger Bent Sørensen til Arbejderen.
Han er professor og læge og har været medlem af FN's Torturkomité fra 1988 til 2000 og af Europarådets komité til forebyggelse af tortur fra dens oprettelse i 1989 til 1997.
I sit arbejde mod tortur har Bent Sørensen været med til at dokumentere flere tilfælde af brug af tortur i de israelske fængsel. Mens Gillon var chef for den israelske efterretningstjeneste blev fanger blandt andet nægtet søvn, og torturbødler udsatte fangerne for rystelser og fikseret i smertefulde stillinger.
- Tortur er den værste forbrydelse, der findes. Derfor er det skrevet ind i den danske straffelov, at sager om tortur aldrig forældes, siger Bent Sørensen.
FN's Torturkonvention pålægger Danmark at retsforfølge torturbødler. I konventionens første kapitel handler ikke mindre end fem ud af de første 16 artikler om at retsforfølge torturbødlerne.
- Det er vigtigt, at anklager om tortur bliver undersøgt til bunds, og at de ansvarlige bliver retsforfulgt og straffet. Det er en forudsætning for, at torturofrene kan komme videre med deres liv, at deres bødler ikke går fri. At sikre retfærdighed er en forudsætning for at bekæmpe brugen af tortur over hele verden, lyder det fra Bent Sørensen.
"Vi gør det ikke mere"
Hjemme i Israel tog Carmi Gilon for første gang til genmæle. Det skete i et interview med DR's Deadline mandag aften.
Her blev han spurgt ind til brugen af tortur, mens han var chef for sikkerhedstjenesten.
- Disse metoder blev brugt mod selvmordsbombere, som ville tage livet af uskyldige mennesker. Nogle gange, når det drejede som om en tikkende bombe, og man skulle vælge mellem små børns ret til livet og en terrorists rettigheder, skulle man en sjælden gang tage sådan en beslutning. Som sagt gør vi ikke brug af det mere, sagde Carmi Gillon, som heller ikke mente, at det er rigtigt at bruge ordet "tortur".
- Det var ikke tortur. Det har det aldrig været. Jeg er aldrig blevet anklaget af nogen menneskeretsorganisation i Israel, lød det fra Gillon, som også kaldte Anti Tortur Støtte-fonden for "venstreekstremistisk".
- Jeg har aldrig mødt en palæstinenser, som har anklaget mig personligt for tortur. Den eneste, der har anklaget mig, er doktor Genefke. Jeg er aldrig selv blevet anklaget for det af nogen. Det er nu anden gang, at jeg anklages af en lille, venstreekstremistisk organisation, som prøver at lukke munden på mig, fordi jeg er fortaler for fred. De er bange for, at hvis der skabes fred mellem israelerne og palæstinenserne, så har de intet formål længere, erklærede Carmi Gillon.
Ifølge Gillon forlod han Danmark, fordi Israel "beordrede" ham til at forlade landet "hurtigst muligt".
- Det var ikke min beslutning. Jeg blev beordret til at rejse i en fart, og det gjorde jeg fredag.
Politianmeldelse har skabt debat
Politianmeldelsen af Carmi Gillon har vakt vrede hos blandt andet tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann.
I et debatindlæg under overskriften "Benspænd for vanskelig fredsproces", anklager Ellemann Anti Tortur-støttefonden for at spænde ben for fredsprocessen og kalder det "… helt urimeligt at ville hænge ham op på, hvad der skete i den israelske sikkerhedstjeneste 90’erne".
Og i en leder i Politiken skriver redaktør Bo Lidegaard, at "Hvis vi insisterer på, at retfærdighed kommer før fred, får vi aldrig freden. Og får vi ikke den, fortsætter forbryderiske overgreb og tortur".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278