Der er en social skævhed i danskernes sundhed. Det viser en ny stor undersøgelse om danskernes sundhed, der bygger på besvarelser fra mere end 162.000 danskere over 16 år, som har svaret på spørgsmål om deres sundhed, sygelighed og trivsel.
Uligheden i sundhed har store konsekvenser for den enkeltes helbred. Det afspejler sig blandt andet i, at en ufaglært mand i gennemsnit lever 10 år kortere end akademikeren.
Nick Hækkerup.
Undersøgelsen, der er gennemført for anden gang siden 2010, viser, at danskere med korte uddannelser generelt lever mere usundt end dem med længere uddannelser. Og der er flere rygere - 26 procent - blandt danskere med en grundskole som højeste fuldførte uddannelse - mens kun syv procent med en lang videregående uddannelse ryger.
Samme tendens gør sig gældende, når man ser på kostvaner. Blandt danskere med en grundskole eller en kort uddannelse som højeste uddannelse er det henholdsvis 25 og 18 procent, der har et usundt kostmønster. For dem med en lang videregående uddannelse er det fem procent.
82 procent af de adspurgte, der har en grundskole som højeste uddannelse, har været til læge inden for det seneste år. Og 10,3 procent har fire eller flere sygdomme mod 2,3 procent af dem med lang videregående uddannelse. I den sidste gruppe har 73 procent været til læge inden for det sidste år.
- Undersøgelsen tegner en tankevækkende profil af danskernes sundhed. For selvom udviklingen på flere områder går i den rigtige retning, og at flere eksempelvis har kvittet tobakken og holder igen med alkoholen, så viser sundhedsprofilen også, at der er stor forskel på danskernes sundhed. Det skal vi tage alvorligt, for uligheden i sundhed har store konsekvenser for den enkeltes helbred, og det afspejler sig blandt andet i, at kortuddannede er mere syge, og at en ufaglært mand i gennemsnit lever 10 år kortere end akademikeren, siger sundhedsminister Nick Hækkerup.
Den nationale sundhedsprofil er udarbejdet i samarbejde mellem Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, Statens Institut for Folkesundhed, Danske Regioner, KL og de fem regioner.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278