Professor, dr. med. Bent Sørensen, Skodsborg, fylder 90 år lørdag den 8. marts. Bent Sørensen er født på kvindernes internationale kampdag – 14 år efter dagens indstiftelse - og hvis der er nogen kvinde, som har givet despoter og torturbødler kamp til stregen, så er det hans udkårne, Inge Genefke, stifter af Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT).
Han er født i Fredericia, hvor den vigtigste mærkedag er årsdagen for de danske styrkers udfald fra under Treårskrigen 6. juli 1849. Det endte i en storslået sejr over slesvig-holstenerne. Inge Genefke er netop født den 6. juli, så man flager stadig i Fredericia på Bent Sørensens hustrus fødselsdag - næste gang 165 år efter det berømte slag.
Fremfor blomster og gaver har fødselaren bedt om, at man sender et beløb til ATSF, Anti-Torture Support Foundation’s arbejde.
Fødselaren er fortsat aktiv både som fremtrædende mediciner og i arbejdet mod tortur og med rehabilitering af torturofre, selv om han for et par år siden opgav arbejdet som konsulent for Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT), der har sit verdenssekretariat i København.
Bent Sørensen var noget svækket efter en større hjerteoperation i 2008 og benamputation i 2010. Siden kom han atter i vigør – både som vinterbader og menneskeretsforkæmper. Siden hjerteoperationen er det blevet til en halv snes videnskabelige artikler, politiske bøger og pjecer samt undervisning, indtil han tidligere i år trak sig som bestyrelsesformand for Parker Instituttet ved Frederiksberg Hospital.
Bent Sørensen, der i 1970 blev udnævnt til professor i kirurgi ved Københavns Universitet, blev med årene mere og mere interesseret og engageret i arbejdet med torturofre, og i 1984 valgtes han til formand for Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, RCT.
Han blev snart en topfigur i det internationale arbejde mod tortur. Han kom ind i FN's Komite mod Tortur og Europarådets Komite til Forebyggelse af Tortur. Det krævede hans tilstedeværelse uden for Danmark i omkring 120 dage om året, og derfor måtte han i 1990 opgive sin stilling som overlæge på brandsårsafdelingen på Hvidovre Hospital samt sige farvel til professoratet.
I 2012 udsendte journalist Preben Lund portrætbogen "En smerte så stor" om Bent Sørensen som læge, forsker, humanist og torturbekæmper.
Bogen fortælles i tredjeperson med mange direkte citater af Bent Sørensen. Den er skrevet på grundlag af en række timelange tematiske samtaler. I 2011 udsendte Bent Sørensen det lille skrift ”Begik Højesteret Statskup?” om grundlaget for beslutningen om Danmarks deltagelse i Irak-krigen, der også var tema for den velbesøgte høring, som Bent Sørensen stod for på Christiansborg i marts 2013. Som opfølgning på høringen udsendte Bent Sørensen op til Folkemødet på Bornholm i 2013 ”Tavshedens mur”.
Senest har han – ud over de irakiske tortursager – sammen med Inge Genefke og undertegnede i januar politianmeldt den tidligere israelske ambassadør Carmi Gillon, så Danmark kan leve op til sin konventionsmæssige forpligtelse til at retsforfølge Gillon for hans ansvar for og opfordring til tortur.
Årsdagen fejres under private former, der nok ikke helt kan stå mål med festligheden sidste år, hvor Inge Genefkes 75-års fødselsdag blev fejret. Tidligere i år udsendte Bent Sørensen et festskrift, der samlede de mange portrætartikler af Inge Genefke, festtaler og så videre i bogform.
Fremfor blomster og gaver har fødselaren bedt om, at man sender et beløb til ATSF's, Anti-Torture Support Foundation’s arbejde.
>> ATSF
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278