I disse dage er der travlhed på Folkebevægelsen mod EU's kontor i Tordenskjoldsgade i København.
- Vi har et højt ambitionsniveau for vores kampagne. Folkebevægelsen mod EU ligger på ni procent af stemmerne i den seneste meningsmåling. Det er det højeste før et valg i mange år. Hvis vi når op på cirka 11,5 procent kan vi måske få to mandater, forklarer Folkebevægelsens kampagnekoordinator, Lave Knud Broch, til Arbejderen.
Mange af de nye medlemmer vil være aktive. Det betyder, at det ikke længere er Tordensskjolds soldater, som vi møder, når vi kommer rundt.
Lave Knud Broch
- Vi har besluttet at udgive vores valgavis i én milllion eksemplarer. Det er det største oplag, som jeg kan huske Folkebevægelsen nogensinde har fået trykt. Ved sidste valg fik vi "kun" trykt 600.000 valgaviser. Det store oplag ved dette valg er udtryk for, at vi vil rykke endnu mere massivt ud. Og komitéerne er med: Eksempelvis har Nordylland bestilt 100.000 aviser, som de vil husstandsomdele, fortæller Lave Knud Broch.
Samtidig melder flere og flere sig ind hos Folkebevægelsen. Alene i sidste uge blev medlemskartoteket udvidet med 75 nye navne. En del af dem er unge.
- Og mange af de nye medlemmer vil være aktive. Det betyder, at det ikke længere er Tordensskjolds soldater, som vi møder, når vi kommer rundt. Tidligere kendte jeg næsten alle dem, der kom på møderne eller delte materialer ud. Sådan er det ikke længere. Nu ser jeg nye ansigter, siger Lave Knud Broch.
Folkebevægelsens landsmøde i 2012 satte sig som mål at få 1000 nye medlemmer inden EU-parlamentsvalget. Bevægelsen er oppe på 800 nye medlemmer.
Valgbus triller ud
I næste uge sætter aktivister sig bag rettet og træder speederen i bund i Folkebevægelsen mod EU's valgbus.
Og så sættes kursen ellers mod en lang række dansker bye over hele Danmark. Bussen er fyldt med balloner og valgaviser.
- Ideen med busturen er at sikre, at Folkebevægelsen mod EU er synlige i valgkampen - også i byer, hvor vi ikke har komiteer. Målet er, at vælgerne i de største byer skal møde Folkebevægelsen og vores argumenter for at stemme på Liste N og stemme nej til patentdomstolen, forklarer Lave Knud Broch.
Kampagnebussen ruller første gang til Rønne på onsdag den 2. april. Efter et par dage på Bornholm kører aktivisterne rundt på Syd- og Nordsjælland, Jylland og hjem over Fyn. Busturen slutter i København.
100.000 løbesedler mod patentdomstolen
Folkebevægelsen har også taget hul på sin kampagne for et nej til EU's patentdomstol ved folkeafstemningen den 25. maj.
"Skal EU bestemme over patenter?", lyder overskriften på en helt ny løbeseddel, der er trykt i 100.000 eksemplarer - hvoraf de 65.000 er ankommet til Folkebevægelsens sekretariat og resten - 35.000 styks - er sendt direkte til en række lokale komiteer.
Løbesedlen er kun det første af en række skridt, som Folkebevægelsen vil tage for at få det størst mulige nej ved folkeafstemningen. Senere vil der komme en uddelingsavis om EU-parlamentsvalget, hvor den ene af de fire sider sætter fokus på patentdomstolen. Der vil komme et temaindstik i Folkebevægelsens blad, som trykkes i et ekstra stort oplag. Der vil blive taget initiativer på internettet og sociale medier. Der kommer annoncer. Og der vil blive arrangeret en debatmøder. Derudover vil Folkebevægelsen samarbejde med andre organisationer om et nej til patentdomstolen.
Kampagnen mod EU's patentdomstol foregår på hjemmesiden www.patentdomstol.dk, hvor du kan læse mere om folkeafstemningen og om hvorfor Folkebevægelsen anbefaler at sætte et kryds ved ”nej”.
Medlemmer mødes og lægger planer
De sidste par weekender har Folkebevægelsen afholdt en række regionale medlemstræf, der skal mobilisere og aktivere bevægelsens medlemmer.
I Næstved dukkede op mod 20 aktive op fra flere forskellige byer i det Syd- og Midtjællandske. Og i Aarhus var træffet en succes med 60 fremmødte.
- Vi havde en god eftermiddag med masser af gejst og et flot fremmøde. Der kom 60 aktive, heraf to nye medlemmer. Så mange er vi slet ikke vant til at se. Så Østjylland er klar til kamp! Vi havde taget en masse materiale med, som blev revet væk. Så nu er vi i gang med valgkampen, fortæller Jakob Lindblom fra Folkebevægelsen mod EU i Aarhus.
- Vi fik en god snak om kampagnen, og vores medlem i EU-parlamentet, RIna Ronja Kari, holdt oplæg om sit arbejde hidtil i parlamentet og om hvad der rører sig af debatter lige nu. Og så blev vi klogere på, hvad patentrettigheder og patenttrolde går ud på, lyder det fra Jakob Lindblom.
Kampagnens slutspurt bliver skudt igang med et landsdækkende medlemstræf den 12. april på Østerbro i København. Her vil Folkebevægelsen afholde et brag af en fest med masser af politik og underholdning og mulighed for at dele erfaringer.
Den seneste meningsmåling giver Folkebevægelsens tværpolitiske Liste N ni procent af stemmerne. Meningsmålingen er udarbejdet af Wilke, der i midten af marts spurgte 1244 danskere, hvordan de ville stemme ved EU-parlamentsvalget. Ved valget i 2009 gik Folkebevægelsen frem til 7,2 procent mod 5,2 pct. i 2004. Et absolut sikkert mandat, der ikke påvirkes af, hvordan de øvrige stemmer fordeler sig, kræver 7,7 procent af stemmerne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278