22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Reform af førtidspension svigter unge

Reform af førtidspension svigter unge

Regeringens reform af førtidspension er faldet til jorden med et brag, erkender folketingsmedlem fra SF.

FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Unge med sygdom eller handicap kan ikke længere få førtidspension. Men nye tal viser, at kommunerne kun igangsætter ganske få af de ressourceforløb, som i stedet skulle hjælpe de unge ind på arbejdsmarkedet. 

I dag bliver de unge tabt i kontanthjælpssystemet.

Da førtidspensionsreformen trådte i kraft den 1. januar 2013 var forventningen, at næsten 6000 unge årligt skulle i gang med et ressourceforløb. Men en undersøgelse lavet af DR’s Undersøgende Databaseredaktion viser, at der hver måned tildeles ressourceforløb til bare 100-120 personer under 40 år.

- Det er skræmmende dårligt. Det er skrækkeligt, siger SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen, der var med til at stemme reformen igennem, til DR.

Langt de fleste unge, der frem til reformen fik førtidspension, fik det på grund af psykisk sygdom. I dag bliver de unge tabt i kontanthjælpssystemet, mener formanden for Sind, Knud Kristensen.

- Ved at sende dem ned på en lav ydelse, så er det vores erfaring, at man skubber dem væk fra arbejdsmarkedet. Man skyder sig selv i foden, for på længere sigt bliver det meget dyrere for samfundet, siger Knud Kristensen til DR.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. apr. 2014 - 18:25   01. apr. 2014 - 18:28

Udsatte unge

ur@arbejderen.dk
Reform af førtidspension
  • Reformen af førtidspension og fleksjob blev vedtaget i Folketinget 19. december 2012 af Socialdemokraterne, SF, Radikale, Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Den trådte i kraft 1. janaur 2013. 

  • Reformen gør det langt sværere at få førtidspension. Ingen under 40 år skal som udgangspunkt have førtidspension. I stedet skal de ind i de såkaldte ressourceforløb, som skal bringe dem nærmere på arbejdsmarkedet. Forløbene kan vare op til fem år ad gangen, og den enkelte person kan få flere ressourceforløb.

  • Deltagerne i ressourceforløb har en indtægt på niveau med kontanthjælpen, som er væsentligt lavere end en førtidspension.

  • Reformen skal give en besparelse på 1,9 milliarder kroner årligt fra 2020.

  • Evaluering af reformen skal være afsluttet i starten af 2018.