Arbejdsgiverne tog første stik
Blogs

Arbejdsgiverne tog første stik
Forliget på industrioverenskomsten tyder ikke på, at det bliver nemt at komme igennem med tiltag til bekæmpelse af social dumping i byggeriet. Sker det ikke, må vi stemme klart nej og tage en konflikt.
Med weekendens tre-årige forlig på industriområdet ser det ud til, at arbejdsgiverne har taget første stik.
Forliget vil lægge rammerne for alle øvrige overenskomstområder. Et tre-årigt forlig er med arbejdsgivernes egne ord ”endnu et vigtigt skridt mod at genoprette danske industrivirksomheders konkurrenceevne”.
Arbejdsgiverne i Dansk Byggeri vil gøre lige som sidst, nemlig læne sig op af industrien - og afvise et hvert krav om bekæmpelse af social dumping.
Det plejer at betyde, at det var en billig omgang for arbejdsgiverne. For lærlingenes vedkommende stiger lønnen beskedne 1,9 procent per år, hvilket formentlig ikke er nok for at sikre deres realløn. Dermed kan der blive tale om regulære tilbageskridt for lærlingene.
De øvrige ændringer ser ud til at være vanskelige at overføre til byggeriets overenskomster.
Vores krav peger entydigt på bekæmpelse af social dumping. Noget der tilsyneladende ikke fylder meget i industrien. Kædeansvar, trejdepartsforpligtelser og fjernelsen af HK´s 50 % regel indgår slet ikke i forliget.
Hvis vi kender arbejdsgiverne i Dansk Byggeri ret, så vil de gøre, som de gjorde sidste gang, nemlig læne sig op af industrien og afvise et hvert krav om bekæmpelse af social dumping. Gentager de den holdning, må det blive et klart nej fra byggeriet.
Vi kan ikke se til, at social dumping gennemsyrer byggepladserne, uden at vores overenskomster bliver et stærkere aktivt våben til bekæmpelse af social dumping.
Et tre-årigt forlig uden tiltag til bekæmpelse af social dumping skal være utænkeligt. Krav der er ganske gratis for vores arbejdsgiver. Deres modstand er ideologisk. De ønsker tilsyneladende et mere ureguleret og liberaliseret arbejdsmarked, hvor arbejdsgiverne regere fuldstændigt.
Heldigvis skal der være en afstemning blandt fagbevægelsens medlemmer, desværre alle i en stor pærevælling, men en afstemning. Her har vi muligheden for at ytre vores holdning til forligene. Her har medlemmerne muligheden for at stemme forligene ned og tage en konflikt.
Ikke bare byggeriet, men store dele af det øvrige arbejdsmarked er hærget af social dumping, derfor er det afgørende, at vi står sammen om kravet om bekæmpelse af social dumping.
Bekæmpelse af social dumping er kampen for et anstændigt arbejdsliv. En anstændig arbejdstid, en anstændig løn og friheden til at sige fra overfor urimeligheder. Derfor er kampen så afgørende for os.
Vi skal drøfte overenskomstresultatet i kantinen, i skurvognen eller i firmabilen og stemme efter vores overbevisning. Velvidende at det har stor betydning på de næste tre års arbejdsliv.
De kommende uger bliver interessante, men mest interessant bliver den afstemning, vi skal igennem. Det skal være et ja til bekæmpelse af social dumping, ja til et anstændigt arbejdsliv - men meget vel et nej til overenskomstforliget.