Patentdomstol vil koste milliarder
Polen ønsker at stå udenfor den europæiske patentdomstol, efter at en rapport fra konsulentfirmaet Deloitte vurderer, at det vil koste landet næsten 139 milliarder kroner over 30 år at deltage i patentdomstol.
"Rapportens konklusion er, at aftalen vil skabe enorme udfordringer for den polske økonomi", skriver det polske udenrigsministerium i en mail til Information.
Polen det eneste land, der har givet et bud på omkostningerne. Erhvervs- og Vækstministeriet kalder rapporten irrelevant for Danmark og har ikke fundet det relevant at få udarbejdet en tilsvarende rapport for Danmark.
Til gengæld har den private hjemmeside patentdomstol.eu, som anbefaler at astemme nej, regnet på tallene. Den når frem til, at hvis man bruger danske patenttal og dansk bruttonationalprodukt vil et ja til patentdomstolen koste Danmark 88 milliarder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
Abonnér
eller giv et bidrag via
87278
20. maj. 2014 - 08:57
20. maj. 2014 - 11:16
Patentdomstol
ml@arbejderen.dk
EU’S PATENTDOMSTOL
Siden 1977 har man kunnet søge om et europæisk patent ved Den Europæiske Patentorganisation, EPO. Europæiske patenter skal igennem en national godkendelsesprocedure og det er de nationale domstole, der afgør om patentet er i overensstemmelse med lovgivningen.
Hvis det bliver et dansk ja ved folkeafstemningen den 25. maj, vil det ikke længere være Højesteret, der er den øverste myndighed i patentsager, men derimod EU's patentdomstol.
Patentdomstolen skal dømme i sager om en ny slags patenter, EU-enhedspatenter, som ved et dansk ja kommer til at gælde umiddelbart i Danmark. Patentdomstolen skal anvende EU-retten og respektere dennes forrang.
Et dansk nej betyder ikke, at danske virksomheder vil være afskåret fra at søge og opnå et EU-enhedspatent. De skal blot derudover søge selvstændigt om dansk godkendelse af patentet - ligesom de udenlandske virksomheder i givet fald skal. En dansk patent-godkendelse koster typisk nogle få tusinde kroner.
>> Læs mere om patenter og EU's patentdomstol på arbejderen.dk/patentdomstol