På trods af statsminister Helle Thorning-Schmidts forsøg på at formilde fagbevægelsen med et forslag om at fordoble fradraget for faglige kontingenter på Socialdemokraternes sommergruppemøde i dag, vokser utilfredsheden i det faglige bagland.
Det er Helle Thorning-Schmidts udtalelse for mindre end 14 dage siden om, at der ikke bliver ændret på dagpengereglerne ved finanslovsforhandlingerne, der har udløst en storm af faglige protester.
Den her kritik er udbredt blandt græsrødderne i fagbevægelsen, og jeg tror på, at vi kan være med til at lægge pres på regeringens bagland, så de ændrer mening.
René Nielsen, Dansk Metal
De fire største afdelinger i Dansk Metal - Hovedstaden, Odense, Aarhus og Aalborg - lagde ud med et åbent brev, der kritiserede Thorning i skarpe vendinger.
>> LÆS METALAFDELINGERNES BREV HER
Afdelingerne repræsenterer tilsammen cirka halvdelen af forbundets godt 100.000 medlemmer.
Så fulgte Byggefagenes Samvirke og senest har ti midtjyske LO-formænd meldt sig under de kritiske faner med endnu et revsende brev til Thorning.
Fagforeningerne peger alle på, at der skal ske forbedringer af dagpengereglerne nu. Det kan ikke vente til dagpengekommissionen er færdig med at kulegrave dagpengesystemet i slutningen af 2015, det vil sige på den anden side af et folketingsvalg.
”Vi er ikke i tvivl om, at der skal gøres noget for dem, der her og nu står med problemet, og at der samtidig skal findes en langsigtet løsning i form af en kortere genoptjeningsperiode. Det behøver vi ikke afvente kommissionens arbejde for at vide. Og det gør du heller ikke, statsminister!”, hedder det i brevet, som LO-formændene har sendt til statsministeren.
Samtidig kunne Arbejderen i morges fortælle, at en rundringning til syv store 3F-afdelinger viser udbredt skepsis overfor at skulle føre valgkamp for Thorning.
>> LÆS ARTIKEL: "3F'ere vil ikke spændes for Thornings valgvogn"
Flere med samme mening
Formand for Metal Hovedstaden, René Nielsen, er overbevist om, at det betyder noget, at fagforeningsfolk tager bladet fra munden.
- Den her kritik er udbredt blandt græsrødderne i fagbevægelsen, og jeg tror på, at vi kan være med til at lægge pres på regeringens bagland, så de ændrer mening. Vi kunne sagtens have fået mange flere Metal-afdelinger til at skrive under på udtalelsen, men vi ville have den hurtigt afsted til først deltagerne på SF's og nu deltagerne på Socialdemokraternes sommermøde. Jeg håber, de læser udtalelsen grundigt, siger René Nielsen til Arbejderen.
Han forventer også, at spørgsmålet om dagpenge kommer på bordet onsdag, når Socialdemokraterne og LO's daglige ledelse holder møde.
Siden stramningerne trådte i kraft i juli 2010 har 42.000 arbejdsløse mistet dagpengeretten, og A-kassernes interesseorganisation AK-samvirke forudser, at tallet når op på 60.000 arbejdsløse ved udgangen af 2015.
Frygter næste valg
De faglige kritikere raser derfor over, at den S-ledede regering ikke har lempet de asociale dagpengeregler, og de frygter, at den manglende dagpengeløsning sender medlemmerne direkte i armene på de borgerlige partier ved det næste folketingsvalg.
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Larsen indrømmer, at kritikken rammer ned midt i hjertekulen hos en socialdemokrat, men mener samtidig, at kritikken skyder forbi målet.
- Vi har gjort, hvad der var muligt for at bøde på virkningerne af en dagpengereform, som vi selv i sin tid stemte imod. Virkeligheden er, at der ikke er flertal i Folketinget for at gennemføre ændringer, og det er altså svært at gå imod vælgernes dom. Vi er i knæ, lyder det fra Leif Lahn Jensen.
Ordføreren nævner akutpakke 1 og 2, aftalen om en særlig uddannelsesordning og senest aftalen fra maj 2013 om en midlertidig arejdsmarkedsydelse som eksempler på politiske tiltag, der alle har haft til formål at gøre virkningen af dagpengestramningerne mindre voldsomme.
Jan Gregersen, formand i Dansk Metal Aalborg, konstaterer, at der trods nødløsningerne stadig er arbejdsløse, der hver måned mister retten til dagpenge. I 2013 faldt 93 medlemmer af Metal Aalborgs a-kasse ud af dagpengesystemet.
Lad os få valget nu
I stedet for at vente på valget, mener Jan Gregersen, at Helle Thorning burde spørge Margrethe Vestager, partiformanden og regeringspartneren fra Det Radikale Venstre, om hun vil være med til at lave reglerne om eller ej.
- Siger Vestager så nej, skal Thorning gå på talerstolen i Folketinget og udkrive valg, siger Jan Gregersen til Arbejderen.
Fagbevægelsens holdning har før været med til at ændre en politisk dagsorden.
Netop Dansk Metal spillede en afgørende rolle, da finansminister Bjarne Corydon i juni måned 2012 afblæste trepartsforhandlingerne.
Planen var ellers, at en trepartsaftale mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne skulle bidrage med reformer og besparelser for fire ud af 22 milliarder kroner til regeringens 2020 plan.
Men modstanden i fagbevægelsen og ikke mindst i Dansk Metal blev for massiv. Medlemmerne ville ikke være med til at øge arbejdstiden i en tid med stor arbejdsløshed og da slet ikke ved at gøre indhug i de ferie- og helligdage, som fagbevægelsen gennem tiderne har tilkæmpet sig.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278