03 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Enhedslistens militærstøtte møder kritik

Våben til Irak

Enhedslistens militærstøtte møder kritik

På onsdag beslutter et enigt Folketing at sende et dansk militærfly med våben til kurderne i Nordirak som en støtte til USA's militæraktion mod Islamisk Stat. Kommunistisk Parti kritiserer Enhedslistens støtte til forslaget. Det samme gør fredsforsker.

I 2011 førte det til ophedet debat på venstrefløjen da Enhedslisten støttede krigen i Libyen. Her interviewes Kommunistisk Partis formand Jørgen Petersen før Arbejderens debatmøde om Libyen med Enhedslisten.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Enhedslistens hovedbestyrelse godkendte søndag, at folketingsgruppen stemmer for, at Danmark kan sende et militærfly afsted med soldater og våben til kurdere i det nordlige Irak, som er presset af Islamisk Stat (IS). De danske våben skal være en støtte til USA's igangværende militæraktion.

Kommunistisk Parti vil aldrig støtte imperialistisk indblanding i andre lande.
Jørgen Petersen, KP

- Jeg er glad for, at hovedbestyrelsen har bakket op om folketingsgruppens holdning om, at vi kan støtte, at Danmark bidrager med et transportfly, som skal transportere våben og ammunition frem til de trængte kurdiske styrker i Nordirak, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen til Ritzau.

Beslutning onsdag

Senere i dag fremsætter regeringen et beslutningsforslag om det danske militærfly. Onsdag skal Folketinget tage endelig beslutning. Men med Enhedslistens beslutning står det klar, at alle Folketingets partier vil stemme ja til at sende våben til kurderne.

- Islamisk Stat er en af de værste bevægelser, verden længe har set, og det er afgørende, at de trænges tilbage og ikke får held til at begå nye forbrydelser mod menneskeheden. Det skal understreges, at vores støtte til denne begrænsede aktion ikke er en støtte til, at Danmark engageres i en militær indgriben i Irak, men alene en støtte til at hjælpe kurderne med at blive i stand til selv at forsvare sig mod Islamisk Stat. Vi skal ikke ind i en ny krig i Irak, siger Nikolaj Villumsen til Ritzau.

Debat på venstrefløjen

Det er ikke første gang, at Enhedslisten træffer en kontroversiel beslutning om støtte til danske militæroperationer.

I 2011 førte det til ophedet debat på venstrefløjen da partiet støttede krigen i Libyen. Blandt andet tørnede Kommunistisk Partis formand Jørgen Petersen sammen med Enhedslistens daværende udenrigsordfører på et stort debatmøde arrangeret af Arbejderen.

Også Enhedslisten aktuelle støtte til beslutningen om at sende våben til kurderne møder kritik fra Kommunistisk Parti.

- Det er dybt beklageligt, at et enigt dansk folketing nu igen beslutter at sende danske soldater på aktion i Irak. Hvis man virkelig ønskede at støtte det kurdiske folks kamp, burde Folketinget støtte kurdernes ret til national selvbestemmelse, kritisere Tyrkiet for dets undertrykkelse af kurderne og manglende vilje til en forhandlet løsning med PKK, beslutte at fjerne PKK fra terrorlisten og give Roj TV sendetilladelsen tilbage. Det kurdiske spørgsmål løses ikke ved at få kurderne til at kæmpe for USA, siger partiets formand, Jørgen Petersen.

Han understreger, at Kommunistisk Parti aldrig vil støtte "imperialistisk indblanding i andre lande."

- USA og Danmark kan aldrig være en del af løsningen på den nuværende krise i Irak. Det er USA´s krige, som har ødelagt Irak og skabt det sociale, politiske og militære kaos i landet. Der kan kun skabes varige løsninger, også på det kurdiske spørgsmål, hvis imperialismen fordrives, siger han.

Kritik fra fredsforsker

Den danske våbenstøtte møder også kritik fra fredsforsker Jan Øberg fra Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning i Sverige.

- Danmarks deltagelse i Irak-krigen er indiskutabelt det ringeste og mest kriminelle stykke udenrigspolitik siden 1945. Med militærhjælpen til Irak/kurderne, der skal besluttes på onsdag af Folketinget – nu med alle partier bag – fortsættes denne brøler. Der er intet FN-mandat for denne "hjælp". Operationen strider imod FN-deklarationens Artikel 1 og 33, siger Jan Øberg.

Han ser en støtte til kurderne, der ønsker en selvstændig stat, som en støtte til at dele Irak.

- Selvom danske F16-fly ikke skal bombe så er man i krig når man bistår USA og én part i en konflikt med våbentransport så de bedre i fællesskab kan smadre en anden part. Dette er en glidebane og ingen i Folketinget – selv ikke Enhedslisten – har lært et suk af Libyen og de andre mislykkede krige Danmark siden 1999 har været med i, siger Jan Øberg.

Han mener, at det kun et spørgsmål om tid før mandatet bliver udvidet. Udenrigsminister Martin Lidegaard vil ikke afvise, "at Danmark på et tidspunkt øger engagementet i Irak, hvis situationen skulle blive yderligere tilspidset".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2014 - 14:25   25. aug. 2014 - 17:33

Militær

ur@arbejderen.dk