29 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Irak-bombninger hastes igennem Folketinget

Få timer til krigsdebat

Irak-bombninger hastes igennem Folketinget

Et stort flertal i Folketinget er klar til at sende danske kampfly til Irak efter anmodning fra USA, når udenrigsministeren fremsætter forslaget i morgen. Demonstration foran Christiansborg klokken 12:30.

I morgen vil et flertal af Folketinget sige ja til at sende syv danske kampfly og 140 soldater i krig i Irak.
FOTO: Christian Als/Scanpix
1 af 1

I morgen klokken 13 fremsætter udenrigsministeren et beslutningsforslag om at sende syv danske kampfly og op til 140 soldater i krig i Irak. De skal deltage i bombningerne af Islamisk Stat (IS).

Allerede onsdag skal forslaget førstebehandles, udvalgsbehandles og endeligt vedtages. Der er kun afsat få timer til debatten om endnu engang at sende Danmark i krig.

Samtidig demonstrerer en række fredsorganisationer på Christiansborg Slotsplads i protest mod, at Danmark kastes ind i endnu en krig. Demonstrationen starter klokken 12.30.

>> LÆS MERE PÅ FACEBOOK HER

Der er lagt op til en kort beslutningsproces. Allerede onsdag skal forslaget førstebehandles, udvalgsbehandles og endeligt vedtages af Folketinget. Der er kun afsat få timer til debatten om endnu engang at sende Danmark i krig.

Samtlige partier i Folketinget – på nær Enhedslisten – vil stemme ja til forslaget om at sende danske bomber mod ekstremisterne i IS.

Frygter flere terrorister

Fredstænketanken RIKO advarer mod, at de danske bomber vil skabe endnu flere terrorister.

Det samme gør fredsforskeren Jan Øberg. På sin blog skriver han blandt andet:

"Danmark må regne med en mangeårig indsats og tab af liv – samt tage medansvar for tusinder af dræbte civile fremover. Beslutningen viser, at man intet har lært af de fire tidligere, mislykkede krige".

Jan Øberg forudser, at der bliver tale om en årelang krig, fordi IS ikke bare er en lille gruppe terrorister, de har omfattende finansiering fra blandt andre Saudi-Arabien, og de har avancerede vaaben og militær ekspertise.

Fra humanitær bistand til kampfly

For blot halvanden måned siden var der ikke tale om kampfly i bekæmpelsen af IS – men om en humanitær aktion.

- Fra dansk side vil vi byde ind med yderligere humanitær hjælp og et transportfly, som vil kunne bruges til transport af materiel og nødhjælp til området. Og også direkte transport ind til de nødstedte i Nordirak. I Danmark har vi tradition for en aktiv og synlig indsats, når der er en international humanitær krise, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt til BT den 14. august.

To uger senere besluttede samtlige partier i Folketinget at sende et dansk Hercules transportfly og 55 mand til missionen mod IS. Transportflyet skulle fragte våben til de irakiske og kurdiske styrker, der kæmper mod IS.

Indtil videre har transportflyet kun været på Cypern med ammunition og andet udstyr til de irakiske og kurdiske tropper. Fra Cypern blev lasten fløjet til Irak af fly fra andre koalitionslande, oplyser oberst Søren Andersen, der er chef for den operative division i Flyvertaktisk Kommando. Han er ansvarlig for planlægningen af den hidtidige aktion mod IS.

Søren Andersen kan ikke oplyse, hvornår de danske bombefly flyver afsted.

Ligesom det var tilfældet med transportflyet, er det også denne gang USA, der er kommet med en konkret anmodning om, at Danmark sender kampfly til krigen mod IS.

De danske kampfly skal indtil videre udelukkende bombe IS i Irak og ikke i Syrien. Men de danske fly er med til at frigøre, at flere fly fra USA kan bombe i Syrien. Styret i Syrien har i modsætning til den irakiske regering ikke bedt udenlandsk militær om at sende bombefly.

Ifølge statsministeren er Danmark teknisk set ikke i krig, fordi IS ikke er en stat.

DR's Deadline har regnet sig frem til, at syv danske F-16 fly udsendt til Irak i et år vil koste omkring 1,2 milliarder kroner.

Udover USA og Danmark er kun fem yderligere lande med til at bombe IS i Irak. Det er Storbritannien, Frankrig, Holland, Belgien og Australien.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. sep. 2014 - 15:10   30. sep. 2014 - 13:04

Krig

ml@arbejderen.dk
Dansk luftkrig mod Irak
  • 29. august: Samtlige partier i Folketinget stemmer for regeringens forslag om, at Danmark skal bidrage med transport af våben og ammunition til de kurdiske styrker i Irak. 
  • 2. oktober: Et stort flertal i Folketinget – 94 for og 9 imod – vedtager et beslutningsforslag fra udenrigsminister Martin Lidegaard (B 123), der sender syv kampfly og op til 140 soldater til Irak på anmodning fra USA. 
  • Kampflyene skal bombe den ekstreme bevægelse Islamisk Stat (IS) i en mission ledet af USA.
  • Dertil kommer 20 ledende militærfolk og 120 soldater, der skal træne irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker.
  • Kun Enhedslisten og løsgængeren Uffe Elbæk stemmer imod.
  • 1. oktober: Enhedslisten stiller forslag i Folketinget om, at regeringen skal arbejde aktivt for, at der sendes våben og humanitær hjælp til de kurdiske områder i Syrien. Forslaget forkastes.
  • 16. oktober deltager danske F-16-fly i togt over Irak.