Når danske soldater drager af sted i krig, er det ofte idealistiske årsager, der motiverer dem, men soldaternes motivation ændrer sig markant under de internationale missioner.
Det kan være svært for den enkelte soldat at se, om de har været med til at gøre en forskel.
Stephanie Vincent Lyk-Jensen, SFI
Det viser en undersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).
- Inden de tager af sted, vurderer de rigtig højt, at de kan gøre en forskel i de lande, de er udsendt til, men når de kommer hjem, er den motivation ikke den vigtigste. Der vejer det at tjene gode penge, få en god oplevelse eller have et udfordrende job tungere i deres vurdering, siger seniorforsker ved SFI, Stephanie Vincent Lyk-Jensen til dr.dk.
En af årsagerne til, at soldaternes motivation ændrer sig, kan være, at det er svært at se resultater på de mere idealistiske indsatsområder.
- Det kan være svært for den enkelte soldat at se, om de har været med til at gøre en forskel, mens det er nemmere at forholde sig til den oplevelse, som man har haft under missionen, siger Stephanie Vincent Lyk-Jensen.
Det er en kendsgerning, at mange at de soldater, der har været i krig, vender hjem med fysiske og/eller psykiske mén. Mange af dem får stillet diagnosen postraumatisk stresssyndrom (PTSD), og de kæmper for at få tilkendt erstatning, fordi de ikke mere kan leve et normalt liv.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278