22 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tysk industri advarer mod CO2-nedskæring

EU-topmøde

Tysk industri advarer mod CO2-nedskæring

Tysk stål-, kemi- og cementindustri frygter at blive pålagt hårdere klimabyrder end deres konkurrenter i BRIKS-landene, Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

Kurserne falder på børsen i Frankfurt. Den energitunge tyske industri er bange for, at EU-topmødet vil pålægge den klimaudgifter, som kan medføre milliardtab.
FOTO: Ralph Orlowski/Reuters/Scanpix
1 af 1

Tyske industrivirksomheder frygter, at EU-lederne på deres topmøde i dag vil vedtage langsigtede nedskæringer af CO2-udledning, som vil belaste virksomhedernes konkurrenceevne.

Hvis EU vælger et mål på 40 procent mindre udledning, vil det betyde milliarder i tab.
Utz Tillman, industritalsmand

Tysk stål-, kemi- og cementindustri og deres lobbyorganisation, EID, er bange for, at blive pålagt hårdere klimabyrder end deres konkurrenter i "nyligt industrialiserede lande", som talsmand Utz Tillman siger med henvisning til BRIKS, Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

EID's medlemsvirksomheder består af industrier, der er storforbrugere af energi, og de modsætter sig, at EU-topmødet vedtager det mål, som EU-kommissionen har fremsat på mødet. 

EU-kommissionen lægger op til, at topmødet beslutter at EU-landene skal nedsætte deres samlede CO2-udledning med 40 procent (i forhold til 1990-niveau) i 2030. I dag er målet 20 procent nedsættelse inden 2020.

Desuden foreslår kommissionen, at 27 procent af EU's energi skal komme fra vedrarende kilder i 2030, og at der skal ske en 30 procent energieffektivisering i løbet af de 16 år.

Den energitunge tyske industri vil kun høre tale om forslaget om de 40 procent nedsættelse, hvis klimaaftalen, der ventes indgået på COP21 i Paris til næste år, indeholder tilsvarende krav til globale konkurrenter.

– Hvis EU vælger en særlig egenindsats med klimabeskyttelse og sætter et mål på 40 procent mindre udledning, vil det betyde milliarder i tab... Skaden på konkurrenceevnen for de energitunge virksomheder i EU ville være betydelig, siger Tillman ifølge netavisen Euractiv.com.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. okt. 2014 - 09:12   24. okt. 2014 - 09:20

Tyskland

se@arbejderen.dk
Her er klimaproblemet
  • Jo mere CO2 vi udleder, des mere stiger temperaturen, hvilket øger risikoen for ukontrollable, katastrofale klimaændringer.
  • CO2 i atmosfæren virker som glasset i et drivhus. Det tillader solens varme at trænge ind og lukker derefter varmen inde.
  • I 2010 udledtes globalt 50 milliarder ton CO2.
  • I 2020 vil verden udlede 59 milliarder ton, hvis de nuværende tendenser fortsætter.
  • I 1997 vedtog landene under Kyotoprotokollen at sænke den samlede CO2-udledning i verden med 5,2 procent (i forhold til udledningen i 1990) mellem 2008 og 2012. Målet blev ikke nået.
  • I december 2015 vedtog knap 200 lande Parisaftalen om at holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning under to grader.

Kilder: COP19, COP21, FN’s miljøprogram UNEP