Nu vender også politikerne i Hillerød tommelfingeren nedad til skifergas. Et flertal i kommunens miljø og teknikudvalg bestående af Fælleslisten og Socialdemokraterne i miljø- og teknikudvalget afviser, at Total og andre energiselskaber skal begynde at lede efter skifergas i deres kommune.
Nu har vi hejst flaget og sendt et signal om, at vi ikke bryder os om skifergas. Det håber jeg gør indtryk.
Louise Colding Sørensen.
- I Hillerød kommune har vi gang i en masse, spændende miljøvenlige energiprojekter med eksempelvis geotermi (varmt vand i undergrunden, red.) sol- og vindenergi. Vi forsøger netop at gøre os fri af gas. Derfor ser vi ingen grund til at begynde at lede efter skifergas, som er et fossilt brændstof, der udleder en masse CO2, fortæller det socialdemokratiske medlem af udvalget, Louise Colding Sørensen, til Arbejderen. Hun er også formand for kommunens forsyningsselskab.
Den endelige beslutning skal dog først tages på byrådsmødet den 26. november. Og i sidste ende er det op til klima- og energiministeren at beslutte, om og hvor der skal bores efter skifergas i Danmark.
- Men nu har vi hejst flaget og sendt et signal om, at vi ikke bryder os om skifergas. Det håber jeg gør indtryk, og at ministeren vil respektere vores beslutning, uddyber Louise Colding Sørensen.
Hillerøds stillingtagen til skifergas kommer efter, at det franske energiselskab Total har fået tilladelse til at foretage den første danske prøveboring efter skifergas på en mark nær Dybvad i Nordjylland.
På dagsordenen i flere kommuner
I september besluttede et enstemmigt byråd i Allerød at sige nej til prøveboringer efter skifergas i kommunen.
Og i sidste uge forsøgte også Enhedslistens byrådsmedlem i Brønderslev at få vedtaget et lignende forbud.
- Jeg synes, at demokratiet viste sig fra en ny side. Da mit forslag skulle behandles tog borgmesteren ordet. Han fortalte, at der var enighed blandt de andre i byrådet om, at man ikke vidste nok om skifergas til at kunne tage stilling til sagen. Derfor kom der slet ikke en debat om forslaget og om vores holdning til skifergas i kommunen, fortæller Enhedslistens medlem af byrådet, Ole Bruun, til Arbejderen.
Det var ham, der havde stillet forslag om, at byrådet skulle melde klart ud, at de ikke ønsker prøveboringer efter skifergas i kommunen.
- Det er ikke i orden, at nægte en vigtig politisk debat. Demokratiet går jo netop ud på at udveksle synspunkter. Der var mødt borgere op, der sad og ventede på at høre, hvad deres lokale politikere mente om skifergas. Men politikerne kiggede bare ned i bordet, uddyber Ole Bruun.
100 dages protestlejr
I går markerede aktivister i og venner af skifergaslejren i Dybvad, at de i 100 dage har holdt et vågen øje med det franske energiselskab Totals prøveboring få meter fra lejren.
Samtidig har lejren skabt debat om den kontroversielle udvindingsmetode af skifergas, fracking, og vist en række film i biografer rundt i landet samt taget imod besøgende fra nær og fjern, blandt andet studerende.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278