Uge for uge stiger de civile ofre for koalitionens bomber i Irak. Men for de familier, der mister en forsøger eller et barn, er der ingen udsigt til erstatning.
"Hverken Danmark eller de øvrige koalitionspartnere er ansvars- og erstatningspligtige for skader, der er opstået som følge af lovlige kamphandlinger", skriver Forsvarsministeriet i en mail til Arbejderen.
Det ville klæde koalitionen at give en undskyldning og udbetale erstatning.
Trine Christensen, Amnesty
Præcis den samme udmelding kommer fra forsvarschef Peter Bartram.
Dermed er Forsvarsministeriet og forsvarschefen helt på linje med USA's centralkommando, CENTCOM, der i det amerikanske tidsskrift Foreign Policy bekræfter, at man er gået væk fra tidligere praksis i Afghanistan og Irak. Her betalte koalitionen, herunder også det danske militær, såkaldte blodpenge eller kulancebetalinger til civile, der havde mistet familiemedlemmer, hjem eller dyr i koalitionens bombardementer.
Erstatning vil klæde koalition
- Det kan godt være, at der ikke er tale om krigsforbrydelser, men "bare" er tale om utilsigtede uheld i en lovlig krig. Men det ville klæde koalitionen alligevel at give en undskyldning og udbetale erstatning. Vi ved fra tidligere, at det betyder enormt meget for civile ofre og de efterladte, at de bliver anerkendt og får en undskyldning fra dem, der har bombet deres hus eller dræbt et barn eller en forsørger, siger vicegeneralsekretær for Amnesty i Danmark, Trine Christensen, til Arbejderen.
Ifølge krigens love skal brugen af militær magt mod militære mål være proportional med risikoen for civile ofre. Det vil sige, at man skal gøre alt, hvad man kan for at undgå civile ofre og ikke løbe en unødig risiko. Ellers kan der være tale om krigsforbrydelser. Derfor må koalitionen, før man bomber, nøje overveje om der er risiko for at ramme civile mål som skoler, hospitaler og boligblokke.
- Hvor der er foregået mulige krigsforbrydelser, skal der foretages grundige undersøgelser, og hvor relevant, er det i sidste ende en domstol, der må tage stilling til de afvejninger, der er foretaget. Og her er vi bekymrede for, om den irakiske civilbefolkning har reel mulighed for at klage til koalitionen - både fordi det er IS kontrollerede områder, men også eksempelvis fordi det er umuligt at finde ud af, hvem der har bombet hvor og hvornår, uddyber Trine Christensen.
Lukkethed gør erstatning svær
Lukketheden omkring især de danske angreb betyder, at det er stort set umuligt for de efterladte at opklare, hvilket land der stod bag et bombeangreb.
I weekenden kunne Arbejderen i samarbejde med organisationen Iraq Body Count fortælle, at mindst 79 civile irakere er blevet dræbt af bombeangreb fra koalitionens bombefly siden de syv danske F-16 fly blev sat ind i krigen i Irak i starten af oktober. Tallet bygger på meldinger om koalitionens bombeangreb i irakiske medier, som eksempelvis det uafhængige irakiske nyhedsbureau National Iraq News Agency (NINA).
>> LÆS ARTIKEL: "79 civile dræbt af koalitionens bomberegn i Irak"
Arbejderen har sammenlignet de irakiske mediers meldinger om dræbte civile efter flyangreb med koalitionens officielle oplysninger om, hvornår og hvor der er blevet bombet.
Samtlige 79 civile ofre er omkommet i områder - eksempelvis Nordirak og det centrale Irak - hvor danske fly har kastet bomber.
I sin seneste mission update fra den 11. december skriver Værnsfælles Forsvarskommando, at de danske F-16 fly "har deltaget i missioner i områderne omkring Tikrit, Bayji, Mosul samt i Al-Anbar-regionen" og "kastet 14 bomber mod fjendtlige styrker, køretøjer og bygninger".
Fra de irakiske medier ved vi, at hospitalet i Falluja den 9. december modtog ni døde og 32 sårede civile, der var blevet ramt af koalitionsbomber, da de ventede på at få udleveret brændsel i Fallujas centrum. Falluja er en irakisk by i Al-Anbar-regionen.
Dermed er det sandsynligt, at bomber fra danske fly har kostet civile ofre. Men vi ved det ikke - for det danske militær er yderst sparsomme med sine oplysninger om F-16 flyenes bombetogter og ønsker ikke at oplyse præcist hvor og hvornår F-16 flyene har været i aktion.
"Af hensyn til piloternes sikkerhed og de øvrige koalitionspartnere kan Forsvaret imidlertid ikke oplyse, hvorvidt danske F-16 fly har fløjet missioner i de specifikke områder på de specifikke tidspunkter", skriver Forsvarsministeriet i en mail til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278